16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Οι Γενικοί Ιατροί έχουν νευραλγικό ρόλο στην παροχή αποτελεσματικής συντονισμένης φροντίδας για τα άτομα με χρόνιες και σύνθετες παθήσεις

Ημερομηνία:

Τα καλύτερα σχήματα για τη βελτίωση της περίθαλψης ατόμων με μακροπρόθεσμες ή χρόνιες παθήσεις είναι εκείνα τα οποία καθοδηγούνται από Γενικούς Ιατρούς, έχουν ως βάση υποστήριξης μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης και υπόκεινται σε έλεγχο της λειτουργίας τους, σύμφωνα με αναφορά από τη δεξαμενή σκέψης για την πολιτική για την υγεία, to King’ s Fund 1.   Η συμμετοχή των Γενικών Ιατρών ποικίλει ανάλογα με το σχήμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο μικρότερος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Γενικοί Ιατροί τόσο μικρότερη ήταν και η αποτελεσματικότητα της  συντονισμένης περίθαλψης, όπως και ο αριθμός των παραπομπών στα προγράμματα. Ακόμη και μετά την παροχή οικονομικών κινήτρων και τη διενέργεια  ενημερωτικών συνεδρίων, μόνο ένα από τα κέντρα κατάφερε να εξασφαλίσει συμμετοχή από τους Γενικούς Ιατρούς στον επιθυμητό βαθμό.

Τα ευρήματα αυτά ακολουθούν χρονικά τις εκκλήσεις που έχει απευθύνει πρόσφατα ο υπουργός υγείας Jeremy Hunt στους γενικούς ιατρούς, ζητώντας να βελτιωθεί ο συντονισμός της περίθαλψης για τα  εύθραυστα ηλικιωμένα άτομα. Σε αυτές τις εκκλήσεις συμπεριλαμβάνονται προτάσεις να οριστεί ένας επιφανής κλινικός ιατρός ο οποίος θα επιβλέπει την περίθαλψη των ατόμων αυτών 2.

Για τη βελτίωση του συντονισμού της περίθαλψης, η αναφορά συνιστά τη σύναψη ισχυρότερων δεσμών με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, τη βελτίωση της μετάβασης από το νοσοκομείο στο σπίτι, την ελάττωση των ποσοστών  επανεισαγωγής και τη διασφάλιση ταχύτερης πρόσβασης σε κλινικούς με εξειδικευμένη γνώση.

Για να εκδώσει την αναφορά αυτή, το King’s Fund μελέτησε τη βιβλιογραφία πάνω στη συντονισμένη περίθαλψη ατόμων με χρόνιες σύνθετες παθήσεις και εξέτασε πέντε επιτυχημένες μελέτες περιστατικών στο ΗΒ, παρηγορητικής αγωγής στο σπίτι, υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κατ’ οίκον αγωγής για άτομα με άνοια, περίθαλψης για ηλικιωμένα και εύθραυστα άτομα και αντιμετώπισης σύνθετων περιπτώσεων με σκοπό την ελάττωση των περιττών εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο στόχος και των πέντε μελετών περιστατικών ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των χρηστών, όπως, για παράδειγμα, βοηθώντας τους ασθενείς να πεθάνουν στο σπίτι, ανακουφίζοντας το στρες στους παρόχους περίθαλψης ή επιτρέποντας στους  ασθενείς να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι. Κανένα από τα σχήματα δεν είχε ως συγκεκριμένο στόχο τη μείωση του κόστους, αν και τα τέσσερα από τα πέντε σχήματα επιδίωκαν να μειωθούν οι περιττές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ένα ακόμη  κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι τα σχήματα ήταν διαθέσιμα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή και προορίζονταν για τους ασθενείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης , κάθε σχήμα περιλάμβανε ένα πιλοτικό στάδιο με περιορισμό στο χρόνο και τη χρηματοδότηση και το οποίο προσαρμοζόταν και αναπτυσσόταν στην πορεία του χρόνου. Περισσότερο επιτυχημένη ανάπτυξη παρατηρήθηκε εκεί όπου συνεργάστηκαν οι επαγγελματίες υγείας με τους επαγγελματίες κοινωνικής περίθαλψης.

Ο Richard Hymphries, υποδιευθυντής του τμήματος πολιτικής στο King’s Fund, δήλωσε: “Η σημασία της συντονισμένης περίθαλψης έχει αναρριχηθεί ταχέως στην ατζέντα της πολιτικής μας. Η σύγκριση αυτών των πέντε τοπικών ιστορικών επιτυχίας – η πρώτη ανάλυση αυτού του τύπου – δείχνει ότι είναι δύσκολο να μπορέσει να οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ενοποιημένης περίθαλψης. Οι κοινές προκλήσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη να ενθαρρυνθεί ο ρόλος των Γενικών Ιατρών και να διαμορφωθούν περισσότερο ισχυροί δεσμοί με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπως και τις δυσκολίες στο να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

“Η αναφορά μας προσφέρει κάποια σημαντικά  μαθήματα για εκείνους που επιφορτίζουν ή παρέχουν συντονισμένη περίθαλψη, ως προς τμε το πως μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές αυτών των επιτυχημένων μοντέλων, ιδιαίτερα την ανάγκη να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και για το ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην παρακολούθηση και μέτρηση του αποτελέσματος που έχει ο συντονισμός περίθαλψης”.

Πηγή: B.M.J.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...