18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ από τον Πολιτισμικό Νότο

Ημερομηνία:

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Πολιτισμικός Νότος» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Οι Δίκαιοι» του Γάλλου νομπελίστα φιλόσοφου και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ.

Ημερομηνίες Παραστάσεων:

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015
Σάββατο, 4 Απριλίου 2015
Κυριακή, 5 Απριλίου 2015 και
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015.

Ώρα: 9:30 μ.μ

Χώρος Παραστάσεων:

Αίθουσα «Αλέξης Μινωτής» 1ου Γενικού Λυκείου (πρώην ΑΒΕΑ, Νέα Χώρα).

 Συντελεστές:

Διασκευή \ Σκηνοθεσία: Κριαρά Βαγγελιώ

Μουσική Επιμέλεια: Κολομπάκης Γρηγόρης
Σκηνικά: Δημητρουλάκης Δημήτρης, Ξανθουδάκης Νεκτάριος
Video – Γραφικά: Καλομοιράκης Μάνος
Φωτογραφίες: Δουλαβέρη Σοφία
Επιμέλεια Προγράμματος: Κριαρά Βαγγελιώ, Καλομοιράκης Μάνος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Δουλαβέρη Χριστίνα: Ντόρα Ντούλεμποφ
Καπνισάκη Φωτεινή: Στεπάν Φεντόροφ
Κολομπάκης Γρηγόρης: Μπόρις Άννενκοφ
Ματσαμάκης Γιάννης: Ιβάν Καλιάγιεφ
Ξανθουδάκης Νεκτάριος: Φοκά \ Σκουράτοφ
Στυλιανίδου Σωτηρία: Αλεξέι Βοί΄νόφ \ Μεγάλη Δούκισσα

 

…δύο λόγια…

«Αν κατάφερα να σταθώ στο ύψος της ανθρώπινης διαμαρτυρίας ενάντια στη βία, μακάρι ο θάνατος να προσδώσει στην πράξη μου την αθωότητα της ιδέας για την οποία αγωνίστηκα…»

Το έργο «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ αναφέρεται στην τσαρική Ρωσία του 1905. Μία ομάδα μελών του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος οργανώνει βομβιστική επίθεση εναντίον του Μεγάλου Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, θείου του Τσάρου. Με αυτό το έργο ο Γάλλος διανοητής ψυχογραφεί με απαράμιλλη δεινότητα τον άνθρωπο και θέτει διλήμματα που αφορούν στην ίδια τη φύση της επανάστασης.
Ο Αλμπέρ Καμύ γράφει: «Ο επαναστατημένος δε φυλάει τίποτα, τα παίζει όλα για όλα». Αυτή η απόλυτη και χωρίς εκπτώσεις επιλογή που ορίζει και τη στάση ζωής απέναντι στα πράγματα, εξυμνείται στους Δίκαιους. Οι Δίκαιοι υποστηρίζουν μέχρι θανάτου την επιλογή τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αδιέξοδη κατάληξή της. Επιλέγουν να γίνουν θύτες γνωρίζοντας και πάλι ότι την ίδια ακριβώς στιγμή γίνονται θύματα. Ακολουθούν το δρόμο του θανάτου για να εδραιώσουν έναν κόσμο με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Μπροστά σε αυτή την αντίφαση που αφορά την ίδια την επανάσταση, οι Δίκαιοι μέσα από εσωτερικές συγκρούσεις και ενστάσεις θέτουν ως διαρκές ζητούμενο το αίτημα της αγάπης προς τον Άνθρωπο. Υπό όρους αμφιλεγόμενους και όρια δυσδιάκριτα παλεύουν για να αποτινάξουν το μίσος που τους βαραίνει. … και υπό τη σκιά του ερωτήματος αν δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει, οι Δίκαιοι καταθέτουν την αγωνία τους να παραμείνουν άνθρωποι υμνώντας τον ίδιο τον άνθρωπο, την ελευθερία της ύπαρξης, την ίδια τη ζωή.

"google ad"

…σύντομο βιογραφικό…

Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus) (7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960).

Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αλγερία. Κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας (1957). Ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Έργα-σταθμοί στη σύγχρονη λογοτεχνία και στη φιλοσοφική σκέψη: «Ο Ξένος», «Η Πανούκλα», «Η Πτώση» (μυθιστορήματα), «Η Παρεξήγηση», «Καλλιγούλας» (θεατρικά έργα), «Ο Μύθος του Σίσυφου», «Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος» (φιλοσοφικά δοκίμια).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: 27χρονος μαχαίρωσε 43χρονο επειδή του έκανε παρατήρηση

Αιματηρό επεισόδιο, με τον τραυματισμό ενός 43χρονου καταγράφηκε το βράδυ της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συναγερμός και οδηγίες από Κουμουνδούρου στους υποψήφιους ευρωβουλευτές μετά το «ολίσθημα» του Βασίλη Κασσελάκη

Καμπανάκι σήμανε στην Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις του εξαδέλφου του προέδρου...