25.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Οι Δημοκρατικοί φοιτητές των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξη του Ισραήλ στη Γενοκτονία της Γάζας

Ημερομηνία:

Η ομάδα που εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς των κολεγίων εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία συμπαρατάσσεται με τους φιλοπαλαιστινιους διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη και επικρίνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αγκαλιά της αρκούδας του σε αυτό που η ομάδα αποκάλεσε τις γενοκτονικές πράξεις της ακροδεξιάς ριζοσπαστικής εξτρεμιστικής ισραηλινής κυβέρνησης.

Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε από τους Δημοκρατικούς των Κολεγίων της Αμερικής, απεικονίζει μια ρήξη με το Δημοκρατικό Κόμμα – του οποίου αποτελεί επίσημο βραχίονα. Εγκρίθηκε με ψήφους 8-2 από το εκτελεστικό συμβούλιο της ομάδας, το οποίο αποτελείται από την εθνική ηγεσία που έχει εκλεγεί από τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών και πολιτειακών τμημάτων των Δημοκρατών Κολεγίων σε όλη τη χώρα.

“Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, οι College Democrats και οι φοιτητές από κάθε κοινωνικό στρώμα είχαν την ηθική διαύγεια να δουν αυτόν τον πόλεμο ως αυτό που είναι: καταστροφικός, γενοκτονικός και άδικος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του CDA. Επαίνεσε τη “γενναιότητα” των φοιτητών που αντιμετώπισαν συλλήψεις και πειθαρχικές κυρώσεις για τις διαμαρτυρίες τους και καταδίκασε τους διοικητικούς υπαλλήλους των κολεγίων για αυτές τις αντιδράσεις. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι έχουν ζητήσει την κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και θεσμική διαφάνεια και αποεπένδυση όσον αφορά τις επενδύσεις σε ισραηλινές επιχειρήσεις ή σε αυτές που συνδέονται με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Η δήλωση ζήτησε επίσης την “απελευθέρωση όλων των ομήρων” και καταδίκασε την αύξηση του εγχώριου αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη εισβολή του Ισραήλ και τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Γάζας, λέγοντας ότι οι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι φοιτητές δεν είχαν κανέναν έλεγχο στη σύγκρουση. Παρόλα αυτά, ανέφερε, “θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι το να ζητάμε την ελευθερία των Παλαιστινίων δεν είναι αντισημιτισμός [sic], ούτε και η εναντίωση στις γενοκτονικές πράξεις της ακροδεξιάς ριζοσπαστικής εξτρεμιστικής ισραηλινής κυβέρνησης”.

Η πιο σκληρή κριτική της δήλωσης απευθυνόταν στον πρόεδρο και την εκστρατεία επανεκλογής του. Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το CDA, έχει ακολουθήσει μια “στρατηγική ψυχρής αντιμετώπισης της ίδιας της βάσης του και όλων των Αμερικανών που θέλουν να δουν ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο”.

“Κάθε μέρα που οι Δημοκρατικοί αποτυγχάνουν να σταθούν ενωμένοι υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, μιας λύσης δύο κρατών και της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όλο και περισσότεροι νέοι απογοητεύονται από το κόμμα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Απέσπασε επαίνους από προοδευτικούς σε όλη τη χώρα, όπως ο βουλευτής Ro Khanna (D-Calif.) και η πρώην νομοθέτης της πολιτείας του Οχάιο και εξέχουσα υποστηρίκτρια του Bernie Sanders, Nina Turner.

“Ο Πρόεδρος συμμερίζεται τον στόχο για τερματισμό της βίας και για μια δίκαιη, διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Εργάζεται ακούραστα για τον σκοπό αυτό”, δήλωσε την Τρίτη στη HuffPost ο Σεθ Σούστερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, απαντώντας στη δήλωση του CDA.

Και η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους New York Times: “Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να εργάζεται νυχθημερόν για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους και θα οδηγήσει σε μια άμεση, διαρκή κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει να φτάσει σημαντικά περισσότερη βοήθεια στο λαό της Γάζας. Ο πρόεδρος έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ τις τελευταίες ημέρες για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Το Ισραήλ αποδέχθηκε τη συμφωνία και τώρα το βάρος πέφτει στη Χαμάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την άμεση ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα”.

Ο Hasan Pyarali, τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Wake Forest και πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ομάδας του CDA, βοήθησε στη σύνταξη της δήλωσης και δήλωσε στη HuffPost ότι η ομάδα “προσπαθεί να προσφέρει μια υπηρεσία στο κόμμα και στον Λευκό Οίκο” προειδοποιώντας τους για αυτό που η ηγεσία του CDA πιστεύει ότι είναι ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησης Biden και των απόψεων των νέων ψηφοφόρων.

“Αν συνεχίσετε να μας αγνοείτε, αν συνεχίσετε να αδιαφορείτε, κινδυνεύετε να χάσετε τη βάση σας και, με τη σειρά σας, τις εκλογές”, είπε. “Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτό: Δεν μπορούν να κερδίσουν χωρίς τους νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους. Το 2020 κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στους νέους ψηφοφόρους. Αν λοιπόν τους παραμελήσετε και υποθέσετε ότι θα έρθουν μαζί σας, ανεξάρτητα από το πώς τους συμπεριφέρεστε, διακινδυνεύετε ολόκληρη τη χώρα. Και δεν πιστεύαμε ότι αυτό ήταν δίκαιο ή σωστό, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να τους καλέσουμε γι’ αυτό”.

Η ομάδα College Democrats άρχισε να εργάζεται πάνω στη δήλωση αφού ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Minouche Shafik, κάλεσε την αστυνομία να εκκενώσει έναν καταυλισμό φιλοπαλαιστινιακών στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες- κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, ο Shafik κάλεσε ξανά την αστυνομία, αυτή τη φορά για να εκκενώσει ένα κτίριο όπου είχαν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές, αφού ο Shafik άρχισε να θέτει φοιτητές σε διαθεσιμότητα για τη διαμαρτυρία τους. Και οι δύο περιπτώσεις οδήγησαν σε αρκετές δεκάδες συλλήψεις. Ο Pyarali ανέφερε ως έμπνευση και άλλες διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπου ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας βρίσκονταν πάνω από τους διαδηλωτές. “Είναι τρελό, δεν είναι εμπόλεμη ζώνη, είναι πανεπιστημιούπολη”, είπε.

Η δήλωση αυτή δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τους χιλιάδες Δημοκρατικούς φοιτητές των κολεγίων, των οποίων τα τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις υπάγονται στην ευρύτερη ομπρέλα των College Democrats. Αντίθετα, η μόνη δεσμευτική ψηφοφορία για την έκδοσή της πραγματοποιήθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του CDA.

Δύο μέλη του εν λόγω οργάνου τάχθηκαν εναντίον της. Ο ένας από αυτούς, ο Τζόσουα Μάρτιν, πρώην πρόεδρος του φοιτητικού σώματος στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ο μόνος τρόπος για να έρθει η ειρήνη είναι να καταστραφεί η Χαμάς, η οποία με χρόνια τρομοκρατίας έχει υποτάξει τους Παλαιστίνιους σε δεκαετίες βίας”.

Η Allyson Bell, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Κολλεγίου Meredith και πρόεδρος της εβραϊκής ομάδας των College Democrats – και η οποία συνεργάστηκε με τον Pyarali σε μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός τον Δεκέμβριο – δήλωσε στη HuffPost σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι προηγούμενες δηλώσεις που επικεντρώνονταν στην καταδίκη περιπτώσεων αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη “καταψηφίστηκαν από το εκτελεστικό συμβούλιο και αντικαταστάθηκαν με αυτό που κυκλοφόρησε”. Αποκάλεσε την τελική δήλωση “μονόπλευρη”.

Η Sohali Vaddula, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθύντρια επικοινωνίας του CDA, δήλωσε ότι, τελικά, “το διοικητικό συμβούλιο έχει τον τελικό λόγο για όλες τις δηλώσεις” και ότι η δήλωση που ενέκριναν καταδίκασε τόσο τον αντισημιτικό όσο και τον ισλαμοφοβικό φανατισμό και τη βία. “Αλλά θα σταθούμε επίσης αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ειρηνικά – η λέξη κλειδί είναι ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι”, είπε.

Για την Pyarali, η συνεχιζόμενη υποστήριξη του Μπάιντεν στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία αποτελεί εμπόδιο για την επανεκλογή του.

“Υπάρχουν καλά πράγματα που κάνει η διοίκηση και που υποστηρίζει αυτό το κόμμα”, είπε, αναφερόμενος στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και στις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης και τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Αλλά, πρόσθεσε, “ο Μπάιντεν αποφάσισε να προσδεθεί σε μια ακροδεξιά, εξτρεμιστική, ριζοσπαστική κυβέρνηση. Τον ενημερώνουμε: Αυτό είναι στο χέρι σας τώρα”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κακώς κείμενα που μας ντροπιάζουν

Του Νίκου Αγγελάκη Χτυπητές περιπτώσεις μιας αχαρούς και απαξιωτικής εποχής,...

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών

Την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Χανίων

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τα...