13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Οι εισηγητές και τα θέματα της ημερίδας θεωρίας και πράξης του αγώνα

Ημερομηνία:

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε σημαντικές αλλαγές των διαθέσεων του κόσμου, την απαρχή μιας ριζοσπαστικοποίησης, που επήλθε ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αντιλαϊκών μέτρων. Ο λαός αναζητά άμεση πολιτική εκφραση της οργής του, αλλά και την επιθυμία του για άμεση λύση των προβλημάτων του.

Η κρίση, τώρα, παίρνει και τη μορφή ιδεολογικής εκπροσώπησης που περιπλέκεται επιπλέον από τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς, παραδοσιακοί και νεοπαγείς, δείχνουν τα όριά τους λόγω της μίας ή της άλλης εμπλοκής τους σε αναντίστοιχες των αναγκών αγκυλώσεις. Η κατάσταση εντείνεται ακόμη περισσότερο με τη συσπείρωση του “μαύρου μετώπου” και των “προθύμων”. Στη βάση αυτών, κρίνουμε ότι η περιχαράκωση,  η αλληλοεξόντωση και οποιαδήποτε διαλυτική τάση και αποσυσπείρωση των δυνάμεων που με διάφορους τρόπους αντιλαμβάνοναι την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι επικίνδυνη και καταστροφική. Θεωρούμε απαραίτητη την κριτική στήριξη της όποιας έκφρασης ριζοσπαστικοποίησης στην κατεύθυνση της ανάδειξης πραγματικής εναλλακτικής προοπτικής.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις, όλες τις συλλογικότητες, όλους του αγωνιστές και αγωνίστριες να συμμετάσχουν ενεργά στην ημερίδα που διοργανώνουμε το Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 10:30 στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης (Γαλλική, Χαλέπα Χανίων) με θέμα: “Τα επιτακτικά προβλήματα της θεωρίας της πράξης και του αγώνα”.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ και ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
1. Αλέκος Αλαβάνος. “Οι αλλαγές μπορούν να είναι μόνο ριζοσπαστικές.”
2. Μανόλης Δαφέρμος. “Είναι άραγε κατάρα να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς;”
3. Δημήτρης. Πατέλης. “Ασθενής κρίκος, υποκείμενο και διακυβεύματα του αγώνα”.
4. Εβελίνα Χατζηδάκη. “Από τα Μέτωπα τής Ιστορίας σε ένα εφικτό Μέτωπο τού Σήμερα.”
5. Νίκος Γεωργαντώνης. “Η αναγκαιότητα του μετωπικού αγώνα και η τέχνη ως έρεισμα και συμπαραστάτης του αγωνιζόμενου λαού.”
6. Αλέξανδρος. Καγκάδης. “Απελευθέρωση της παραγωγής: ιστορική εμπειρία, σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, εθνικές και διεθνικές προεκτάσεις.”
7. Tριαντάφυλλος Μεϊμάρης. “Μεθοδολογικά ζητήματα της συγκυρίας. Από τη θεωρία στη πράξη.”
8. Χρήστος Μπέλμπας. “Όταν η πολιτική παίρνει τη σκυτάλη της οικονομίας-Το ζήτημα του ευρώ.”
9. Δημήτρης Παπαδόπουλος. “Η εμπειρία του κοινωνικού μετώπου στο κίνημα της ανεργίας και στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.”
10. Δημήτρης Φουράκης. “Κοινωνικός πόλεμος. Νομιμότητα και ανομία.”
11. Νίκος Τζινευράκης. “Κρίση, εργασιακές σχέσεις και ανεργία.”
12. Ομάδα Αντίστασης Σελίνου. “Μετωπική εμπειρία της Ομάδας Αντίστασης Σελίνου.”
13. Νίκη Λατινάκη. “Η εμπειρία του κινήματος της πλατείας και της κοινωνικής κουζίνας.”
14. Ζουμπουλία Χρυσοφάκη. “Ευρωπαϊκή Ένωση, Μάαστριχ: κοινωνικές επιπτώσεις.”

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ