25.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

Οι Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής Χανίων διαμαρτύρονται για παράνομες μεταθέσεις και υποβάθμιση της εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Οι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής του νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για σειρά παράνομων ενεργειών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και παραβιάζουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Κύρια αιτήματα των εκπαιδευτικών:

  • Ανάκληση παράνομων μεταθέσεων: Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ανάκληση της απόφασης που οδήγησε στη μετακίνηση συναδέλφου τους από ένα σχολείο όπου υπήρχε οργανική θέση σε άλλο που απέχει μεγάλη απόσταση, παρά τις διατάξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζουν ότι η διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν σέβεται τα δικαιώματά τους και τους υποβάλλει σε άδικες και παράνομες μετακινήσεις.
  • Προστασία της ποιότητας της εκπαίδευσης: Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι οι ενέργειες της Διεύθυνσης υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά στερούνται την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα οφείλονται σε μια γενικότερη πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και στην εξοικονόμηση πόρων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Οι παράνομες μεταθέσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Αύξηση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών.
  • Δυσκολίες στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.
  • Αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών.
  • Υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν από την αρμόδια αρχή να ανακαλέσει τις παράνομες αποφάσεις και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, ζητούν να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και εν μέσω συγχωνεύσεων δεκάδων τμημάτων, βρεθήκαμε, ως θεατρολόγοι,  αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων και παράτυπων ενεργειών από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Αυτές οι ενέργειες δεν είναι τυχαίες και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας γενικότερης πολιτικής, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών στο ελάχιστο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο συνολικά. Η πολιτική αυτή οδηγεί στο κλείσιμο σχολείων, στην κατάργηση δεκάδων τμημάτων πανελλαδικά και αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπαιδευτικοί της ειδικότητάς μας, καθώς και άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι κατάφεραν να διοριστούν μετά από χρόνια αναμονής, κλήθηκαν να επιλέξουν τα σχολεία τοποθέτησής τους χωρίς να γνωρίζουν τα σχολεία συμπλήρωσης. Όπως αποδείχθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα πακέτα σχολείων δεν ήταν καθόλου ευνοϊκά. Παρόλο που για πολλά χρόνια γινόταν προσπάθεια τα πακέτα τοποθετήσεων να περιλαμβάνουν γειτονικά σχολεία, φέτος κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των συναδέλφων που αναγκάζονται να μετακινούνται σε πολλά σχολεία.

Παράλληλα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν σχολεία τοποθέτησης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανάλογες δυσκολίες, καθώς για μία ακόμα φορά δεν είχαν τη δυνατότητα επιλογής όλων των διαθέσιμων πακέτων σχολείων.

Μετά από συνεχείς ερωτήσεις μας, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι, επειδή φέτος δεν πρέπει να περισσεύει ούτε μία ώρα σε συναδέλφους δασκάλους ΠΕ70 (περίσσευμα που ως τώρα χρησιμοποιούνταν για ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που το είχαν ανάγκη!!!), καθώς και λόγω των συγχωνεύσεων και των υποβαθμίσεων σχολείων στον νομό μας, εμείς πρέπει να μετακινούμαστε σε περισσότερα σχολεία για να συμπληρώνουμε ώρες. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής ήταν η αιφνίδια μετακίνηση συναδέλφου από το Δημοτικό σχολείο Παλαιόχωρας, σχολείο που αποτελούσε το βασικό σχολείο τοποθέτησης της. Η δικαιολογία για τη μετακίνηση σε σχολείο που βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και δημιουργεί πρόβλημα στον προγραμματισμό της, ήταν ότι στο εν λόγω σχολείο περισσεύουν ώρες σε δασκάλους ΠΕ70, οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν το μάθημά μας, καθώς και μαθήματα άλλων ειδικοτήτων. Η απόφαση αυτή φάνηκε να υποστηρίζεται και από συναδέλφους που εκτελούν ρόλο αιρετών στο ΠΥΣΠΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (1858, 1859, 1860/2017), η διδασκαλία των μαθημάτων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει, βάσει νόμου και Συντάγματος, να ανατίθεται κατά κανόνα μόνο σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, ενώ μόνο κατ’ εξαίρεση, εκτάκτως και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μπορεί να ανατεθεί σε δασκάλους ΠΕ70. Αυτούς τους περιορισμούς έχει θέσει και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη στο συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο ήδη είχε τοποθετηθεί εκπαιδευτικός της ειδικότητάς μας, συνεπώς η μετακίνησή της σε άλλο σχολείο, που δεν ήταν στις επιλογές της, είναι παράτυπη. Μάλιστα στο σχολείο που έλαβε χώρα η πρωτοφανής αυτή παράτυπη ενέργεια, έχει δημιουργηθεί πρόσφατα οργανική θέση προς κάλυψη για εκπαιδευτικό του κλάδου μας.

Ως θεατρολόγοι ΠΕ91 του νομού Χανίων, καλούμε την αρμόδια αρχή να ανακαλέσει την απόφαση που εμποδίζει την εκπαιδευτικό της ειδικότητάς μας να διδάξει το μάθημά μας σε σχολείο όπου υπάρχει οργανικό κενό. Επίσης, απαιτούμε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, το αντικείμενό μας και τις συνθήκες εργασίας μας, καθώς και για το δικαίωμα των παιδιών να παρακολουθούν το μάθημα από ειδικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ