16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Οι εκπαιδευτικοί των Χανίων στους δρόμους για τους μόνιμους διορισμούς στα σχολεία | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις και η εργασιακή πίεση  των αναπληρωτών έβγαλαν τους εκπαιδευτικούς των Χανίων για άλλη μια φορά στους δρόμους.

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με βασικό αίτημα τους μόνιμους διορισμούς, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, με τους εκπαιδευτικούς να συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.

Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση η ΕΛΜΕ Χανίων είχε κηρύξει 3ώρη στάση εργασίας από τις 08.00 έως τις 11.00 το πρωί ενώ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκήρυξε 3ώρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00.

DSCF2608

Οι εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που ζητούσαν άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και διορισμούς των αναπληρωτών με σταθερή και μόνιμη εργασία.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως σημείωνε και η ΕΛΜΕ σε σχετικό κείμενο για τους λόγους της κινητοποίησης:

DSCF2607

“Από τις υποσχέσεις για 20000 διορισμούς και το ΦΕΚ για δήθεν προκήρυξη διαγωνισμού – μέσω ΑΣΕΠ – για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση διορισμών μόνιμών εκπαιδευτικών για  τα σχολικά έτη 2017 – 2018 και 2018 – 2019. Η κυβέρνηση  έστησε έντεχνα ένα επικοινωνιακό θέατρο για να εγκλωβίσει στη λογική της προσμονής και να αφοπλίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.”

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής:

DSCF2606

Η πολιτική που επιβάλλει υπαγορεύεται ευθέως από το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία και ευθυγράμμιση με τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ(!!) και φυσικά την ΕΕ. Γι αυτό και έστηνε «θεσμικούς» διαλόγους με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για να συζητήσει δήθεν το «σύστημα διορισμών», ενώ την ίδια ώρα υπέγραφε δηλώσεις υποταγής στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.

DSCF2605

Αντ’ αυτών, για άλλη μια φορά – μπροστά και στη διαβότητη 2η αξιολόγηση – δεσμεύεται να βάλει σε λειτουργία τον δημοσιονομικό «κόφτη» ώστε να κοντύνει και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο, να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εκπαιδευτικούς. Όλα τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια καθώς και η συντήρηση όλων όσων έχουν ήδη παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό παρονομαστή, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Εξοικονόμηση και εξορθολιγσμό του προσωπικού», το ονομάζουν. Γι αυτό και έκλεισαν εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ από τις αρχές αλλά και στα μισά της φετινής χρονιάς, επιχείρησαν να περιορίσουν δραματικά τα τμήματα Ομαδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, πετσόκοψαν το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και κατήργησαν ακόμα και τους υπεύθυνους εργαστηρίων! Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρετεί και η περίφημη πρόταση του ΙΕΠ για το «Νέο Σχολείο». Λιγότερο σχολείο – φτωχότερο σχολείο, για λιγότερους μαθητές και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

DSCF2604

"google ad"

Σε αυτό το τοπίο, η καθημερινότητα των αναπληρωτών γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Οι μισθοί με το πλαφόν των 7 χρόνων, οι αναρρωτικές άδειες, κύησης, ανατροφής παιδιών, κανονικές κλπ που στην πράξη η χρήση τους σημαίνει απόλυση, χάσιμο μορίων στην προϋπηρεσίας, η χάσιμο επιδόματος ληφθείσας άδειας το καλοκαίρι κλπ, αποτελεί ένα μόνιμο μηχανισμό εκβιασμού και ανασφάλειας των αναπληρωτών. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις απαιτούν εκπαιδευτικό χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία, με συνεχείς μετακινήσεις σε 2,3 και 4 σχολεία για τη συμπλήρωση ωραρίου, με περιορισμένα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα , όπως το ζούμε με τους συναδέλφους αναπληρωτές και όχι μόνο

DSCF2603

Οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις και η εργασιακή πίεση  των αναπληρωτών έχει άμεσο αντίκτυπο στα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων. Εξορθολογισμός, ευελιξία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω των τεχνητών πλεονασμάτων είναι το εργασιακό περιβάλλον  για τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη χειροτέρευση   της διοικητικής και παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων.

DSCF2602

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παγιώνει την υποτιθέμενη έκτακτη ρύθμιση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη. Μονιμοποιεί το καθεστώς της συμπλήρωσης του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, μετακινώντας τους από την γενική εκπαίδευση προς την ειδική αγωγή. Την ίδια ώρα αλλάζει το καθεστώς της μοριοδότησης ανατρέποντας τα δεδομένα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απαράδεκτη και πρωτοφανέρωτη κίνηση πριμοδοτώντας κάθε είδους σεμινάρια έναντι του βασικού πτυχίου των πανεπιστημιακών σπουδών, ανοίγοντας το δρόμο για τα ατομικά προσοντολόγια των εκπαιδευτικών! Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει απ’ όπου μπορεί θέσεις εργασίας

DSCF2601

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαθύ “κούρεμα” στους μισθούς λόγω εισφορών και κρατήσεων

Το ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους και της επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας στην...

Astrazeneca: Αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid μετά την παραδοχή πιθανής παρενέργειας

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει παγκοσμίως η AstraZeneca. Ο φαρμακευτικός...