14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα Χανιά ζητούν τουρισμό και τον χειμώνα – Θέλουν το ιστορικό αεροδρόμιο Μάλεμε να γίνει γήπεδο γκολφ

Ημερομηνία:

Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο επιθυμεί η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων Άπτερα η οποια με γραπτό υπόμνημα προς τον Βασίλη Κικίλια ζητα τη λήψη σχετικών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Εντύπωση προκαλεί και η πρότασή της για τη μετατροπη του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε που συνδέθηκε με την αντίσταση των Κρητικών κατά τη Μάχη της Κρήτης σε γήπεδο γκολφ.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Η  Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων Άπτερα αριθμεί 1200 μέλη και εκπροσωπεί περίπου το 40% της τουριστικής αγοράς στα καταλύματα. Είμαστε μέλη της ΣΕΤΚΕ της Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Τα θέματα που θα θέλαμε να θίξουμε με αφορμή την παρουσία σας είναι κλαδικά και γενικότερα αναπτυξιακά. Ξεκινάμε με τα κλαδικά που αφορούν στους κατόχους των ενοικιαζομένων δωματίων, τους κατεξοχήν μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού αφού η δυναμικότητα των συγκροτημάτων τους είναι από 3 δωμάτια μέχρι 25.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν στην εμπροσθοφυλακή του ελληνικού τουρισμού και χάρη σε μας το όνομα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στον οποίο κανείς βρίσκει ευγένεια και σπιτική φιλοξενία καθιερώθηκε.

Ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Και αυτό γιατί

1. Καλούμαστε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για τα καταλύματά μας σαν να ήταν κατοικίες ενώ θα έπρεπε να πληρώνουμε όπως οι ξενοδόχοι επί τοις χιλίοις και όχι επί τοις εκατό.

2. Έχουμε έρθει σε δυσχερή θέση με την εφαρμογή του άρθρου 46 του νόμου 4688 (ΦΕΚ101 Α’/24-05-2020) με την οποία υποχρεούμαστε να έχουμε ναυαγοσώστες για τις κολυμβητικές δεξαμενές μας. Θυμίζουμε ότι στην πλειοψηφία μας είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και το κόστος πρόσληψης ενός ναυαγοσώστη ή δυο είναι δυσβάστακτο. Νομίζω το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς ξενοδόχους ενώ δεν υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστη όσοι έχουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3. Καλούμαστε επίσης όλοι όσοι έχουμε τηλεοράσεις και μουσική στα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματά μας να πληρώνουμε τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίες είναι και πολλές, Ερατώ, Αθηνά, ΑΕΠΙ, ΟΣΔ, Ideal Image κλπ. και των οποίων οι χρεώσεις είναι υπέρογκες και καθένας τις διαπραγματεύεται όπως νομίζει και όπως μπορεί για να τις κάνει πιο προσιτές. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας οργανισμός για τα δικαιώματα με μια τιμή που να ισχύει για όλους και να είναι προσιτή.

Γενικότερα θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε συνθήκες δύσκολες και δυσχερείς, να επεκταθεί η περίοδος όπως έχουν κάνει πολλοί ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί και καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις εταιρείες low cost και με τα αεροδρόμια και ειδικά την Fraport, έτσι ώστε να έχουμε πτήσεις όλο το χρόνο από το εξωτερικό. Δεν περιμένουμε μαζικό τουρισμό το χειμώνα αλλά πιο ήπια τουριστική κίνηση με συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και περιηγητές.

Για να επιτευχθεί ωστόσο ο χειμερινός τουρισμός χρειάζονται δουλειά οι υποδομές και συγκεκριμένα:

1. Πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων

2. Αναμένουμε να δρομολογηθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μαζί με ένα μέσο σταθερής τροχιάς, ένα τρένο που θα συνδέει την δυτική με την ανατολική Κρήτη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ειδικά τώρα που φτιάχνεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά της Αθήνας.

3. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ανασχεδιαστεί η παλιά εθνική οδός στη βόρεια Κρήτη κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας τη διατομή του δρόμου και αυξάνοντας τα πεζοδρόμια, τις δεντροφυτεύσεις και το χώρο για ποδηλάτες.

"google ad"

4. Θεωρούμε ότι το στρατόπεδο του Μάλεμε 1200 στρέμματα πρέπει μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα γήπεδο γκολφ οικολογικού χαρακτήρα που να αναδεικνύει την Κρητική χλωρίδα και να συμπληρώσει αυτό που ήδη υπάρχει στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το γήπεδο γκολφ θα μας εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες με τουρισμό.

5. Θεωρούμε επίσης απαραίτητη την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ και την επιτάχυνση των βιολογικών της Παλαιόχωρας, της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και της Σούγιας, ώστε το περιβάλλον να είναι καθαρό και η θάλασσα να μην υφίσταται μόλυνση.

6. Νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δρομολογηθούν ΣΧΟΑΑΠ και ολοκληρωμένα σχέδια πόλης σε όλη την Κρήτη και ειδικά της περιοχές προηγμένης τουριστικής ανάπτυξης του βόρειου άξονα Κρήτης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής βιομηχανίας. Οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν με υποβάθμιση καθώς επικρατεί ανεξέλεγκτη δόμηση και περιορισμένος δημόσιος χώρος.

7. Τέλος, θα θέλαμε να δούμε την κυβέρνηση να στηρίζει τα τριτοβάθμια ιδρύματα εκπαίδευσης της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα οποία συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη του νησιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ