29.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αποχώρηση από συνθήκη με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα ανακοινώσει σήμερα ότι αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) του 1987, κατά πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει τους συμμάχους της στο NATO για τις προθέσεις της, κατά τις πληροφορίες αυτές. Το Ατλαντικό Σύμφωνο σκοπεύει να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανική απόφαση με μια διακήρυξη, μόλις ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα). Δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που να επιβεβαιώνει ότι το θέμα της συνέντευξης θα είναι η INF, αλλά στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον εννοεί να σταματήσει άμεσα να τηρεί τη διμερή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Η συνέντευξη Τύπου εξάλλου θα δοθεί μία ημέρα μετά την τελευταία προσπάθεια να σωθεί η συμφωνία, η οποία απέτυχε.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανήγγειλε το Δεκέμβρη ότι θα αποχωρήσει από τη διμερή συνθήκη εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί προς αυτήν εντός 60 ημερών, ορίζοντας τη 2α Φλεβάρη -την αυριανή ημέρα- ως την προθεσμία για αυτό.

Οι ΗΠΑ ερίζουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι 9M729 παραβιάζουν την INF. Η Ουάσιγκτον λέει ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν ακτίνα δράσης εντός του απαγορευμένου δραστικού βεληνεκούς (500 ως 5.000 χιλιόμετρα) και απαιτεί από τη Μόσχα να τους καταστρέψει αμέσως.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και προειδοποιεί πως η κατάργηση της συνθήκης θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

ΑΠΕ, 902.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης της Barbara Knight

Η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης...

Ζάκυνθος: Το νησί καιγόταν αλλά αυτόι συνέχιζαν το γλέντι στο πανηγύρι

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο στα social media...

«SOS Τροχαία Εγκλήματα»: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη

ΗΕλλάδα με 621 θανάτους το 2023 από τροχαία κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα...