ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να απομονώσουν τη Ρωσία

Μια περίεργη είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, αναφέροντας ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στη Βενεζουέλα με στόχο να πραγματοποιήσουν επαφές με την κυβέρνηση Μαδούρο στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Μια κυβέρνηση την οποία η Ουάσινγκτον επιχείρησε να ανατρέψει ουκ ολίγες φορές, προσφάτως με την τραγική στήριξή της στον Χουάν Γουαϊδό, του οποίου το πολιτικό άστρο έχει… σβήσει εδώ και πολύ καιρό.

Όπως αναφέρουν οι New York Times οι ΗΠΑ επιθυμούν να πλησιάσουν τους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Λατινική Αμερική, όχι μόνο στα πλαίσια της προσπάθειας διπλωματικής απομόνωσης της Ρωσίας, αλλά και για να προλάβουν καταστάσεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη.

Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα που στηρίζει ανοιχτά τις ρωσικές ενέργειες, κάτι που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος έχει συχνά επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τώρα, όμως, οι σκέψεις που υπάρχουν στην Ουάσινγκτον για να επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, κάνουν τον Λευκό Οίκο να ξεκινάει τα παζάρια με χώρες στις οποίες έχει επιτεθεί στο παρελθόν ποικιλοτρόπως.

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε την Παρασκευή ότι εξετάζει τρόπους να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να πληγούν οι Αμερικανοί καταναλωτές και διατηρώντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Το Ιράν και τα πυρηνικά

Εκτός από την μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής, μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η είδηση ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Σύμβαση του 2015 είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, προκάλεσε αίσθηση τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω την μεγάλης κρίσης από τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Η Μόσχα δεν άφησε αναπάντητη την προσέγγιση αυτή και δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας

«Υπάρχουν προβλήματα από τη ρωσική πλευρά», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου, «ζητήσαμε από τους Αμερικανούς ομολόγους μας γραπτές εγγυήσεις (…) ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το δικαίωμά μας για πλήρες και ελεύθερο εμπόριο, οικονομία, επενδύσεις και τεχνικοστρατιωτική συνεργασία με το Ιράν».

Στη Μόσχα απάντησε η Τεχεράνη με Ιρανό αξιωματούχο να σημειώνει ότι το ρωσικό αίτημα δεν είναι εποικοδομητικό.

«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε απόψε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που εκτιμούν ότι το ταξίδι αστραπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε Μόσχα και Βερολίνο σχετίζεται και με αυτό το ζήτημα. Τον Ναφτάλι Μπένετ ενημέρωσε για τις εξελίξεις και ο πρόεδρος Μακρόν.

efsyn.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Άνυδροι χειμώνες στη Κρήτη και στο Αιγαίο

Του Γιώργου Ουρανού Οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης των  βροχοπτώσεων  που συντελείται στις περιοχές της…

6 hours ago

Περικοπές ενέργειας: Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Της Βάννας Σφακιανάκη Το καλοκαίρι του 2023 η «Καθημερινή» δημοσίευσε ένα κείμενο του Κ. Σταμπολή,…

6 hours ago

Βαγγέλης Μεϊμαράκης από Χανιά: “Όλοι θέλουμε να βελτιωθεί η Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε”

"Η Ευρώπη υπάρχει στην καθημερινότητά μας, υπάρχει ατζέντα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με επιτυχία…

6 hours ago

Kρήτη: Πού κυμάνθηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρατηρούνται από την επεξεργασία…

6 hours ago

Επίσκεψη της Μαρίας Δαφέρμου στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Χανίων

Επίσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Χανίων πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαφέρμου,…

6 hours ago

Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χανίων

Περιοδεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κανδάνου - Σελίνου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο…

6 hours ago

This website uses cookies.