18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους που μπορούν να κτυπήσουν Ρώσικες πόλεις – Για “απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια” προειδοποιεί ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα αυξανόταν σημαντικά εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να παράσχουν στο Κίεβο συστήματα πολλαπλών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. Νωρίτερα, αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στις παραδόσεις.

Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει, ο Αντόνοφ είπε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει πρώτα να επαληθευτούν και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κοινή λογική θα επικρατήσει και η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει ένα τέτοιο προκλητικό βήμα », προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει την ηγεσία των ΗΠΑ ότι η « άνευ προηγουμένου αποστολη όπλων στην Ουκρανία». αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης. 

Ο Αντόνοφ είπε ότι εάν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι αληθείς και η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να στείλει συστήματα M270 MLRS και M142 HIMARS στο Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει ρωσικές πόλεις – κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο για τη Μόσχα.

Με την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Antonov, οι ΗΠΑ θα υπονόμευαν τις προοπτικές για ειρήνη στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να έχει “απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια”

Ο αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει την “άσκοπη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική της αποστολης όπλων” στην Ουκρανία. Ο Αντόνοφ προέτρεψε επίσης τους αξιωματούχους στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον να «αποδεχτούν την πραγματικότητα», η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει “να σημειωθεί πρόοδος στην πορεία της διπλωματικής διευθέτησης”

Ο γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει την εικαζόμενη απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν επιφυλακτική σχετικά με την αποστολ’η πυραυλικών συστημά΄των M270 MLRS ή M142 HIMARS στην Ουκρανία, ανησυχώντας ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να το δει ως κλιμάκωση, λόγω της μεγαλύτερης εμβέλειας των συστημάτων και της μεγαλύτερης καταστροφικής δύναμης σε σύγκριση με τα όπλα που έχουν ήδη αποστείλει οι ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο αυτά τα όπλα να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, αναφέρουν πολλά μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα έγραψε στο Twitter: « Τα βαρέα όπλα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας και έρχονται κι άλλα », μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι New York Times ανέφεραν ότι το μήνυμα θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.

Αν και ο ουκρανικός στρατός έχει παρόμοια συστήματα σοβιετικής σχεδίασης, το HIMARS έχει μεγαλύτερο βεληνεκές, λέγεται ότι είναι πιο ακριβές, πιο ευέλικτο και μπορεί να φορτωθεί με δορυφορικά καθοδηγούμενους και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Κάθε πύραυλος είναι προφορτωμένο σε σωλήνες εκτόξευσης μιας χρήσης και μπορεί να τοποθετηθεί γρήγορα στο φορτηγό και να απορριφθεί μετά την εκτόξευση, γεγονός που αναμφισβήτητα κάνει το σύστημα πιο εύκολο στη λειτουργία σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα σοβιετικής σχεδίασης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...