13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Οι θάλασσες και στην Κρήτη υποχωρούν λόγω της ευθυγράμμισης των πλανητών!

Ημερομηνία:

Φωτογραφίες με την θάλασσα να έχει υποχωρήσει στην περιοχή της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο κάνουν το γύρο του διαδικτύου και έχουν ανησυχήσει τον κόσμο που φοβάται ότι μπορεί να έχουμε σεισμό και στην Κρήτη, όπως έγινε στην Ελασσόνα.

Ωστόσο, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, εξηγεί στο Cretalive πως δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι θα «χτυπήσει» το νησί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση.

«Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αναφορές ότι πλοία δεν μπορούν να δέσουν στα λιμάνια καθώς έχει υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας. Τέτοια περιστατικά είχαμε στη Σαμοθράκη, την Χαλκιδική, τη Σύρο και τη Σίφνο, όπου είδαμε υποχώρηση ως 30 πόντους ενώ σε άλλες περιοχές, η στάθμη υποχώρηση κατά 11 και 12 μέτρα. Το πόσο θα υποχωρήσει η θάλασσα έχει να κάνει με το πόσο ρηχή είναι η ακτή, όπως αναφέρει ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ.

Αμμουδάρα

από την ομάδα του Facebook Μετεωκρήτες

Η εαρινή ισημερία

Ο κ. Φασουλάς εξηγεί πως αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο. Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», αναφέρει.

Ακόμα, ρόλο φαίνεται πως έπαιξε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία, μεγέθους 8 ρίχτερ. Τέτοιες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί ότι μεταμορφώνουν το σχήμα της γης, που πάλλεται λίγο.

αμμουδαρα θαλασσα

από την ομάδα του Facebook Μετεωκρήτες

«Μπορεί ο σεισμός να έπαιξε ρόλο και να ενίσχυσε τα παραπάνω φαινόμενα», αναφέρει ο κ. Φασουλάς.

Σημειώνει πως τα περιστατικά με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας σημειώνονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αν είχαν τοπικό χαρακτήρα, τότε ίσως μας προϊδέαζαν ότι θα έχουμε σεισμό ή τσουνάμι.

"google ad"

Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους Κρητικούς.

Cretalive

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...