24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

“Οι Ιταλοί μας κλώτσαγαν και μας έπαιρναν τα σωσίβια για να βάλουν στη θέση μας Ιταλούς”: H μαρτυρία μίας κρητικιάς του Norman Atlantic | Βίντεο

Ημερομηνία:

Σοκαριστική είναι η περιγραφή της διασωθείσας του Norman Atlantic Πολύμνιας Δημητρουλάκη, που μετά από 48 ώρες περιπέτειας έφθασε τα ξημερώματα στο λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Europa Cruise.

Η κ. Δημητρουλάκη περιγράφει με σοκαριστικές λεπτομέρειες τα όσα βίωσε επί 12 ώρες πάνω στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με τον σύζυγό της, ενώ καταγγέλλει ότι οι Ιταλοί έδιναν προτεραιότητα στη διάσωση των δικών τους, λέγοντας  χαρακτηριστικά: «Οι Ιταλοί μας κλωτσάγανε, μας κλωτσάγανε οι Ιταλοί.

Με βάλανε στο σωσίβιο και δεν με ανεβάζανε επάνω, μου βγάλανε το σωσίβιο και βάζανε τους δικούς τους, Ιταλούς. Με πετάξανε, βάλαμε σωσίβιο μαζί με τον άνδρα μου και μετά ήρθε ένας Ιταλός, μου πέταξε το σωσίβιο, έβαλε έναν δικό του και τον ανέβασε επάνω.

Δεν ξέρω που είναι ο άνδρας μου και δε μου λένε που είναι. Σας ικετεύω. Σας ικετεύω να βρεθεί ο άνδρας μου. Τίποτα άλλο δε θέλω».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=rBPA-5wI2dg”]

Ιταλοί διασώστες: Επιβάτες μας δάγκωναν και μας έταζαν χρυσό για να τους σώσουμε

Καθυστερήσεις, ανοργανωσιά, ένα πλήρωμα… άφαντο, πανικός και ένας αδυσώπητος αγώνας για επιβίωση. Ολα όσα συνέβησαν τις ώρες αγωνίας και πανικού πάνω στο φλεγόμενο Norman Atlantic, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατών.

«Το προσωπικό δεν ήταν σε θέση να συντονίσει την εγκατάλειψη του πλοίου. Μέσα στο σκοτάδι και στον καπνό πολλοί λιποθύμησαν. Μας είπαν μόνο φωτιά, φωτιά, φωτιά. Σε πέντε λεπτά το πλοίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες και πολλοί είχαν πέσει ήδη στη θάλασσα», είπε,σύμφωνα με την Il Fatto Quatidiano o Τούρκος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε χθες στο Μπάρι και ήταν ο πρώτος που έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί πέραν του επιβεβαιωμένου μέχρι τότε Γιώργου Δούλη.

«Τα πόδια μας καίγονταν, αλλά  από τα πόδια και πάνω ήμασταν μούσκεμα» ανέφερε μιλώντας στο Associated Press ο Ελληνας οδηγός φορτηγού Χρήστος Περλής, προσθέτοντας ότι ο συναγερμός φωτιάς σήμανε με καθυστέρηση και ότι οι περισσότεροι επιβάτες το κατάλαβαν όταν ήδη οι καπνοί είχνα πνίξει τις καμπίνες τους.
Ανάλογο είναι το σκηνικό που περιγράφει και ο Τούρκος Σααντέτ Μπαγιάν: «Οι επιβάτες ξυπνούσαν ο ένας τον άλλον, δεδομένου ότι σε πρώτη φάση δεν χτύπησε ο συναγερμός φωτιάς. Κάναμε ότι έκαναν στον Τιτανικό. Το μόνο που δεν έγινε ήταν ότι δεν βυθιστήκαμε».

Ανάλογος πανικός και χάος επικράτησε και κατά την επιχείρηση διάσωσης. «Ολοι πατούσαν ο ένας πάνω στον άλλον για να φθάσουν στο ελικόπτερο. Μαζί με έναν ακόμη προσπαθήσαμε να επιβάλουμε κάποια τάξη δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις γυναίκες. Αλλά οι άνδρες έδιναν μάχη για να προπορευτούν» αναφέρει ο κ. Περλής επιβεβαιώνοντας έτσι την σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου που είπε χθες ότι είδε άνδρες να χτυπούν γυναίκες για να τους πάρουν τη σειρά.

Σκηνές  πανικού, όμως , περιγράφουν και οι διασώστες στην εφημερίδα La Repubblica. «Ο καπνός έφτανε μέχρι την καμπίνα (του ελικοπτέρου). Όταν νύχτωσε, άρχισε ο πανικός. Ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλο. Άνθρωποι σε καλή κατάσταση και όμως προσπαθούσαν να παρακάμψουν την σειρά και ανέβαιναν στην γέφυρα, επιχειρώντας να περάσουν μπροστά από γυναίκες και παιδιά» διηγείται ένας διασώστης που συμμετείχε σε ολονύχτια επιχείρηση με ελικόπτερο. Ωστόσο από τις περιγραφές τους δεν λείπουν και απίστευτα περιστατικά, όπως ότι επιβάτες μέσα στη σύγχυσή τους και από το φόβο τους, τους δάγκωναν τα χέρια, καθώς και ότι δεν έλειπαν και εκείνο που τους  προσέφεραν τα πάντα ακόμη και χρυσό για να τους απομακρύνουν.

Υπό έρευνα ο καπετάνιος και ο Ιταλός ιδιοκτήτης του πλοίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτζι και ο ο ιδιοκτήτης του πλοίου Κάρλο Βιζεντίνι ερευνώνται για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας που προκλήθηκε από ναυάγιο και της πολλαπλής ανθρωποκτονίας και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jJZeEgL4n0I”]

"google ad"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...