23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι κοινωνιολόγοι των Χανίων για την απόφαση της Δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Παράρτημα Χανίων για την απόφαση της Δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

Η επανεμφάνιση και η άνοδος των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών πολιτικών κομμάτων είναι ένα διεθνές πολιτικό φαινόμενο. Είναι μια ιστορική διαδικασία, σε παγκόσμιο επίπεδο, που στη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα των κοινωνικών επιστημών συνδέεται με τους δομικούς οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων τριάντα ετών, αλλά και με τις αλλαγές στις διακρατικές πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη μετακίνηση και το άσυλο.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, οι πρακτικές και οι διαδικασίες λόγου ρατσιστικής, πατριαρχικής, αντισημιτικής, ομοφοβικής και αντι – μεταναστευτικής βίας εκφράστηκαν και μέσα από ένα νεοναζιστικό – εθνικιστικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα αυτό, η Χρυσή Αυγή, καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου του 2020.

Η καταδίκη αυτή είναι κυρίως το αποτέλεσμα συλλογικών δράσεων εκείνων των ανθρώπων των κοινωνικών κινημάτων και των συνδικάτων που – τουλάχιστον από το 2010 – διέγνωσαν την νεοφασιστική απειλή, και κινητοποίησαν τους πόρους τους στο δημόσιο χώρο, στις δημόσιες διαδικασίες λόγου, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας. Εκεί ηττήθηκε η βία και ο μισαλλόδοξος λόγος της Χρυσής Αυγής και στην δίκη της αποκρυσταλλώνεται και θεσμοθετείται νομικά αυτή η ήττα.

Εμβληματικό γεγονός αποτελεί η αντίσταση και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας με εντολές της ιεραρχίας του νεοναζιστικού κόμματος. Μια γυναίκα, μια εργάτρια μητέρα, η  Μάγδα Φύσσα, τέθηκε «επικεφαλής» θα λέγαμε – μεταφορικά και ουσιαστικά – όσων αγωνίστηκαν δυναμικά ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο μίσος και στη βία, υπερασπίζοντας νοήματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και πολιτικής ισότητας: ως τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η σημερινή  απόφαση που εξέδωσε η Δικαιοσύνη, εκτός του ότι αποτελεί στιγμή ιστορικής σημασίας για τη χώρα, κατάφερε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ενισχύοντας τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών θεσμών.

Η καταδίκη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, ας συμβάλει στην δημοκρατική ενδυνάμωση όλων όσων προσπαθούν για την οριστική εξάλειψη του φασισμού και των ρατσιστικών πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...