Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Οι λυγμοί του κόσμου

Γράφει ο Ιωάννης Κουρουτάκης
Λογοτέχνης

Βαρέθηκε λέει να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους και στην οχλοβοή της πόλης. Έτσι, ένα πρωινό πήρε αναμάσχαλα το φτωδό πολυκαιρισμένο, χιλιομπαλωμένο δισάκι του, έκανε το σταυρό του και ο γέρο-μοναχός πήρε των οματιών του, βγήκε έξω από την αμαρτωλή μεγάλη πολιτεία, τσαλαβουτήχτηκε στα λασπόνερα (ήταν βαρυχειμωνιά), πέρασε βουνά και λαγκάδια, ανεβοκατέβηκε κατσάβραχα, πάλεψε με τα στοιχειά της φύσεως μέχρι που έφτασε στη μεγάλη, την απέραντη έρημο.

Βρήκε ένα μεγάλο απολιθωμένο κάκτο, κούρνιασε στη ρίζα του. Ρίζωσε, και να προσευχές, νηστείες, μετάνοιες.

Πέρασαν τα χρόνια και ο γέρο μοναχός γίνηκε υπέργηρος. Πέρασε τα εκατό. Μια χούφτα κόκαλα. Λείψανο πια, πιο λείψανο από τον απολιθωμένο κάκτο του. Η φήμη του απλώθηκε παντού. Σ’ όλη τη Μέση Ανατολή.

Διάφορες αποστολές κίνησαν να πάνε, να δουν και να πάρουν την εχή του νέου Άγιου του καιρού τους.

Μα ως έφτασαν, τι να δουν;

Ένα ολόμαυρο από τον καυτερό ήλιο, αλλόκοτο πλάσμα –ο Άγιος, μπρουμούτιζε κατάχαμα, κολλούσε το πρόσωπό του στη γη, έβαζε αυτί… άκουγε! Άκουγε!

Μετά σηκωνόταν απάνω, χτυπούσε τα στήθια, τα πλευρά, έβγαζε άναρθρες κραυγές, σήκωνε τα σκελετωμένα χέρια προς τον ουρανό και πάλι ξαναμπρουμούτιζε και πάλι ξανασηκωνόντα, και πάλι τα ίδια και τα ίδια.

Τα περίεργα φερσίματα του Αγίου τους έκαναν να αμφιβάλουν για την διανοητική του κατάσταση, να κοιτάζονται μεταξύ τους και να απορούν.

Μερικοί μάλιστα διετύπωσαν την άποψη πως πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές, να φροντίσουν για την αποκατάσταση της υγείας του. Τον συμπόνεσαν. Τον πλησίασαν και με λόγια αγάπης προσπάθησαν να τον γαληνέψουν. Τίποτα όμως. Αυτός τα ίδια και τα ίδια.

Κάποιος νέος τον ρώτησε.

– Τι κάνεις αυτού Πάτερ; Γιατί στηθοκοπιέσαι; Γιατί βάζεις αυτί στη γη; Τι ακούς;

– Πάψε παιδί μου, απάντησε ο Άγιος. Δεν ακούς εσύ τους λυγμούς του κόσμου; Δεν ακούς εσύ τα βογκητά και τους αναστεναγμούς του;
Απόμεινε σύξυλος ο νέος. Σαν συνήλθε, ξάπλωσε κι αυτός καταγής, έβαλε αυτί και άκουσε… και άκουσε το ξέφρενο ποδοβολητό του χάρου να οργώνει τη γη, και τους λυγμούς και τα αναφιλητά του κόσμου

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης, με αφορμή τη 19η Μαϊου, ημέρα…

7 hours ago

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν το Σάββατο στη…

7 hours ago

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο ΕΛΜΕΠΑ…

7 hours ago

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μπροστά στις ευρωεκλογές…

7 hours ago

Σε Χανιά και Ρέθυμνο ο Νίκος Ταχιάος

Το Αμάρι Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Yποδομές, Νίκος Ταχιάος,…

7 hours ago

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

«Οι ηρωικοί πρόγονοί μας δεν επέτρεψαν στον φόβο να κυριεύσει τις ψυχές τους, ούτε διανοήθηκαν…

7 hours ago

This website uses cookies.