19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι λόγοι που εξηγούν την τεράστια κινητοποίηση των αρχών της Κρήτης για τη μετάλλαξη Δέλτα – Όλα τα γνωστά δεδομένα

Ημερομηνία:

Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται στην Κρήτη με 15 κρούσματά της να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο. Ήδη, η ανησυχία που έχει προκληθεί είναι τεράστια, αφού είμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής περιόδου και μία επικράτηση της μετάλλαξης, λαμβάνοντας υποψη και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στο νησί, μπορει να αποδειχθεί καταστροφική.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν στην κυβέρνηση στη συγκεκριμένη εξελιξη είναι και το προσωπικο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης από τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη με το οποίο του επισήμανε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών για να θωρακιστεί το νησί και να μη χρειαστεί να πάμε σε λοκντάουν μέσα στο καλοκαιρι!

Γιατί όμως υπάρχει τέτοια ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα;

Ας δούμε κάποια στοιχεία.

Στη Ρωσια, η μετάλλαξη Δέλτα έχει υπερισχύσει και αν και βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι, σε εξέλιξη βρίσκεται νέο κύμα κορωνοϊού με περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 569 θανάτους να καταγράφονται χθες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Γενάρη!

Στη Μόσχα, όπου καταγράφεται και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, η μετάλλαξη Δέλτα ειναι υπεύθυνη για το 90% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Η διάδοση της μετάλλαξης έχει ευνοηθεί από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και η Ρωσία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλια, μόλις το 12,8% των Ρώσων έχει λάβει την πρώτη δοση του εμβολίου και 9,9% έχει λάβει και τη δεύτερη δόση, έως και τις 16 Ιούνη.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη δεν είναι και πολύ ψηλότερα.

Infografik COVID-19 Delta Variante Europa EN

Σε σύγκριση με τη Βρετανική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη, η Δέλτα είναι δύο φορές πιο πιθανό να οδηγήσει κάποιο άτομο που εχει νοσήσει στο νοσοκομείο.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Astra Zeneca είναι αποτελεσματικά, αν και σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τη Βρετανική μετάλλαξη.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι 6% λιγότερο αποτελεσματικό μετά από δύο δόσεις, ενώ το εμβόλιο της Astra Zeneca μολις 1% λιγοτερο αποτελεσματικό.

Το ίδιο δεν ισχύει όμως για όσους έχουν λάβει μόλις 1 δόση αφού τα ποσοστά προστασίας που προσφέρουν σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι χαμηλά και κυμαίνονται γύρω στο 30%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Αγγλίας.

Ο επιδημιολόγος Deepti Gurdasani, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary της Αγγλίας αναφέρει οτι “τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό κάποιος να νοσηλευτεί αν νοσήσει με τη Δέλτα μετάλλαξη, οπότε δε θα ένοιωθα κάποια έκπληξη αν βρούμε ότι η μετάλλαξη είναι και πιο φονική”.

"google ad"

Σύμφωνα με στοιχεία από Βρετανία και Σκωτία όσοι νοσούν με τη Δέλτα μετάλλαξη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο σε σχέση με τη Βρετανική μετάλλαξη.

H μετάλλαξη Δέλτα είναι 60% πιο μεταδοτική από την ήδη πολύ μεταδοτική Βρετανική μετάλλαξη που ήταν 50% πιο μεταδοτική από την πρώτη έκδοση του ιού.

Ο Eric Topol, ιδρυτής του Ινστιτούτου Scripps τονίζει ότι έχει στοιχεία που επιτρέπουν τη διαφυγή από τις αμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεγαλύτερο βαθμό από τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που ως τώρα θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη από ολες ενώ την ίδια στιγμή έχει μεταδοτικότητα υψηλότερη από οτι έχουμε δει σε οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη. Είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός.

Σημειώνουμε ότι από 1 Φεβρουαρίου έως 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 42 θάνατοι από τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς, 23 άνθρωποι δεν είχαν εμβολιαστεί, 7 πέθαναν 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση και 12 πέθαναν δύο βδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.

Την ίδια στιγμή, στην Ινδια έχει εμφανιστεί μία νεα μετάλλαξη, η Δελτα plus η οποία, συμφωνα με τον Υπουργό Υγείς της Ινδίας, μεταδίδεται πιο εύκολα και συνδέεται πιο εύκολα με τα κύτταρα των πνευμόνων. Όμως το πιο ανησηχητικό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι οτι είναι πιθανά ανθεκτική στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Υπάρχουν φόβοι ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ακόμη πιο μεταδοτική. Έχει κάνει την εμφάνισή της σε 9 χώρες αν και ακόμα σε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Στην Αγγλία, απ’ οπου ταξιδεύουν τουριστες και στην Κρήτη έχουν ανιχνευθεί 40 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα Plus.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Ινδίας, 28 εργαστήρια γενετικής που μελετούν τη νέα μεταλλαξη σημειώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα Plus έχει τρία ανησυχητικά στοιχεία: αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη σύνδεση με τα κύτταρα των πνευμόνων και αυξημένη πιθανότητα να καταστά αναποτελεσματικές τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...