Πολύ μεγάλα ύψη υετού (δηλαδή βροχής και χιονιού) κατέγραψε το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2018.
Τα μεγαλύτερα ύψη παρατηρήθηκαν στο ανατολικό Πήλιο και στα ορεινά της Ηπείρου, με 1.457 χιλιοστά στη Ζαγορά και 954 χιλιοστά στα Θεοδώριανα Άρτας, αντίστοιχα.
Άλλοι εννέα μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και στο Άγιο Όρος κατέγραψαν πάνω από 600 χιλιοστά τους προηγούμενους δύο μήνες, τιμή αρκετά υψηλότερη από τη μέση τιμή των τελευταίων δέκα ετών.
Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Ζαγοράς, όπου το μέσο ύψος υετού τον Φεβρουάριο κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι 186 χιλιοστά, όμως φέτος καταγράφηκαν 1.155 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα μας και μία από τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
Συγκριτικά, στη Ζαγορά σημειώθηκε ο διπλάσιος σε ποσότητα υετός από ό,τι καταγράφεται κατά μέσο όρο στο Λονδίνο μία ολόκληρη χρονιά.
Το ρεκόρ μεγαλύτερου ύψους μηνιαίου υετού στην Ευρώπη κατέχει ο ορεινός μετεωρολογικός σταθμός Aigoual στη νότια Γαλλία, σε υψόμετρο 1.567 μέτρων, με 1.856 χιλιοστά υετού τον Οκτώβριο του 1913. Το αντίστοιχο ρεκόρ σε κατοικημένη περιοχή στην Ευρώπη κατέχει ο μετεωρολογικός σταθμός τού Grondalen στη Νορβηγία με 1.190 χιλιοστά τον Ιανουάριου του 1989, δηλαδή μόλις 35 χιλιοστά περισσότερα από τη Ζαγορά τον φετινό Φεβρουάριο.
Και η σκόνη συνεχίζεται έως την Τρίτη
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το meteo, ένα σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, που επηρεάζει τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το επεισόδιο θα διαρκέσει ως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 6 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στα Χανιά και στη Μεθώνη, την Κυριακή η συγκέντρωση και στις δύο αυτές περιοχές έφτασε τα 270 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ