13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 28% στα χρόνια της κρίσης

Ημερομηνία:

Τη θλιβερή πρωτιά στη μείωση των μισθών κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης κρατά η Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αν και σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν σκληρά μνημόνια όπως κι εδώ οι μισθοί έχουν τουλάχιστον παγώσει, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερή μείωση του κατώτατου μισθού κατά την τελευταία 8ετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στο -19,5% όσον αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού από το 2008, ενώ ο μέσος μισθός να έχει καταβαραθρωθεί την περίοδο 2009-2014 κατά 28%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, και σημοσιεύει το Έθνος, στις χώρες που εφαρμόστηκαν από την τρόικα σκληρές πολιτικές λιτότητας δηλαδή σε Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, πλην της Ελλάδας, οι κατώτατοι μισθοί πάγωσαν. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια σε αυτές τις χώρες αμέσως μόλις τελείωσε η περίοδος του παγώματος άρχισε να σημειώνεται αύξηση των κατώτατων μισθών.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, μετρά αύξηση 1,3% στον κατώτατο μισθό, η Ιρλανδία 5,2% και η Πορτογαλία 14,9% την περίοδο 2008 – 2016.

Σε αυτό το περιβάλλον εντείνεται, σύμφωνα με το Έθνος, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, που ήδη αποτυπώνεται σε πληθώρα στατιστικών στοιχείων. Αρκεί, για παράδειγμα, να αναφερθεί πως το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ