Δυσκολίες ώστε να ανταπεξέλθει ακόμη και στα βασικά μηνιαία έξοδα αντιμετωπίζει ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Netrino, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έξαρση της πανδημίας, αλλά και την υπαγωγή χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής.
Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 19,9% των συμμετεχόντων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα, ενώ το 52,9% δήλωσε πως το διαθέσιμο εισόδημα τους επαρκεί μόνο για τα αναγκαία.
Ποσοστό 4,1% ανέφερε πως δεν του φθάνουν τα χρήματα ούτε για τα απαραίτητα και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και 1 στους 5 απάντησε ότι ζει καλά και αποταμιεύει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες 45-59 ετών και στους άνω των 60 ετών, ενώ καταγράφεται επίσης η δυσκολία των διαζευγμένων οικογενειών, με το 16,7% εξ αυτών να δηλώνει πως τα χρήματα δεν τους φθάνουν ούτε για τα απαραίτητα. Στις πενταμελής οικογένειες μόνο το 8% αποταμιεύει ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα για όσους έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αδύναμων οικονομικά πολιτών εντοπίζεται με βάση την έρευνα σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα, όπου ποσοστό 85% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν καλύπτει ή καλύπτει οριακά τα αναγκαία για τη διαβίωση του.
Σχετικά με το επίπεδο σπουδών και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 13,3% δήλωσαν ότι δεν καλύπτουν τα έξοδα τους και το 35,7% καλύπτει μόνο τα απαραίτητα με δυσκολία.
Από την έρευνα της Netrino προκύπτει επίσης πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αποταμιεύουν σε ποσοστό 23,3%, 19,3% και 25,6% αντίστοιχα. Οι άνεργοι και οι νοικοκυρές είναι οι δύο κατηγορίες που καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα και μάλιστα με δυσκολίες σε ποσοστό 29% και 29,2% ενώ οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 18,4% αποταμιεύουν, ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα.