16.8 C
Chania
Tuesday, May 14, 2024

“Λαέ, θυμήσου το χώμα που πατάς”: Οι νέοι της ΚΝΕ σε Θέρισσο και Ανώγεια για την Εθνική Αντίσταση | Φωτός

Ημερομηνία:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο,το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων την Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση στο Θέρισσο άρχισε με ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μέσα από το οποίο αποτυπωνόταν η ηρωική δράση του λαού μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στο πρόσωπο των εκατοντάδων αγωνιστών μπορεί κανείς να δει σεμνούς ανθρώπους του λαού μας, που μέσα από την οργανωμένη πάλη ενάντια στο φασισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, βρήκαν τη δύναμη να πραγματοποιήσουν ηρωικά κατορθώματα. Παράλληλα οι επισκέπτες είδαν εκθέματα που έχουν δωρίσει οικογένειες αγωνιστών από την Κρήτη και φιλοξενούνται στο μουσείο.

Αμέσως μετά τη ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση με τίτλο : «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς λεφτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ –ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για το πώς οργανώθηκε η αντίσταση του λαού στη κατοχή, πως ιδρύθηκε το ΕΑΜ, η κοινωνία για την οποία πάλευε. Βγήκαν πλούσια συμπεράσματα για τη δύναμη του λαού, η οποία φανερώνεται όταν οργανώνεται και παλεύει για το δίκιο του.

Ταυτόχρονα έγινε κουβέντα με τους μαθητές για το πώς διδάσκεται σήμερα η ιστορία μέσα από τα σχολικά βιβλία και από την επίσημη ιστοριογραφία και ποιον εξυπηρετεί η αντιεπιστημονική εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού.

Αναδείχτηκε το πώς ο φασισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του άδικου εκμεταλευτικού συστήματος που ζούμε.Αυτό αποδυκνείει η στήριξη με όλα τα μέσα στον Χίτλερ από μεγάλα γερμανικά μονωπόλια,πολυεθνικές,την αστική τάξη της Γερμανίας συνολικά. Αντίστοιχα συζητήθηκε για την στάση που επέλεξε να έχει στον πόλεμο η αστική τάξη της χώρας μας,που είτε συνεργάστηκε με τους Ναζί κατακτητές,είτε έφυγε από την χώρα,αφήνοντας τον λαό στο έλεος των κατακτητών.

Σε πείσμα όλων αυτών που κυρήττουν στην νεολαία τον συμβιβασμό με την αδικία,που καλούν τους μαθητές να μην ασχολούνται με την πολιτική γιατί είναι μικροί,η ιστορία διδάσκει το αντίθετο. Οι χιλιάδες μαθητές,τα νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που οργανώθηκαν και μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ ,του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ πολέμησαν τον φασισμό αποδυκνείουν ότι η πραγματική υπερδύναμη είναι ο οργανωμένος λαός.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο κέρασμα και κέφι σε τοπική ταβέρνα.

Η επίσκεψη στα Ανώγεια

Επιτυχής ήταν και η μονοήμερη εκδρομή των φοιτητικών οργανώσεων της ΚΝΕ από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων. Η πρωτοβουλία που πάρθηκε με αφορμή την 28η Οκτωβρίου κέντρισε το ενδιαφέρον των εκδρομέων που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της περιόδου αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει βγάλει συλλογικά το Κόμμα μας από την περίοδο εκείνη.

"google ad"

Η εκδρομή ξεκίνησε από το πρωί με τα λεωφορεία να φτάνουν στο χωριό που οι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό χωριό.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το μνημείο του “Αγνώστου Στρατιώτη” στην Πλατεία Αρμί, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Ανωγειανούς από τα 3 ολοκαυτώματα του χωριού, των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αλλά και του Εμφυλίου πολέμου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό χρονικό γύρω από τη δράση του ΕΛΑΣ στα Ανώγεια και το Ολοκαύτωμα του 1944. Στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να διαβάσουν τα ονόματα των πεσόντων αλλά και τη διαταγή του Γερμανού Στρατηγού Φρουράρχου Κρήτης X. Μίλλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

Έπειτα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πορεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αντήχησαν συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, για την ηρωική δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, συνθήματα ενάντια στους φασίστες. Ταυτόχρονα μοιράστηκε πλατιά ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου στους νέους του χωριού αλλά και στα καφενεία, με τους κατοίκους να ευχαριστούν τα μέλη της ΚΝΕ και να δείχνουν και τη στήριξή τους.

Η πορεία κατέληξε στην αίθουσα που είχε ετοιμαστεί για την εκδήλωση – συζήτηση που είχε προετοιμαστεί γύρω απο την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ “Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό Πόλεμο”. Στην αίθουσα υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της κατοχής, από την δράση των αντάρτικων ομάδων, απο το ολοκαύτωμα του χωριού απο τους ναζί αλλά και διάφορα αποσπάσματα απο ποιητικές συλλογές και κείμενα για την ηρωική πάλη του λαού την περίοδο εκείνη.

Στην συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στην εισηγητική του ομιλία ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης αναφέρθηκε αναλυτικά στον χαρακτήρα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον συσχετισμό δυνάμεων της περιόδου, στην διαπάλη που υπήρχε στην Κομμουνιστική Διεθνή, στην ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στον τιτάνιο αγώνα του Κόκκινου στρατού ενάντια στους Ναζί κατακτητές. Αντίστοιχα τονίστηκε η δράση του ΚΚΕ στη χώρα μας,η καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ.

Κλείνοντας το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην επεξεργασία και στα συμπεράσματα που έχει βγάλει από αυτή τη πολύ σημαντική δεκαετία το κόμμα μας για την στρατηγική του, για να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διάφορες ερωτήσεις και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε ορεινά σημεία του Ψηλορείτη, στα λημέρια των ανταρτών στο βουνό αλλά και στο οροπέδιο, σε τοπικά Μιτάτα και βοσκοτόπια,όπου οι κάτοικοι του χωριού είχαν ετοιμάσει για τους εκδρομείς τραπέζι με παραδοσιακό φαϊ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Θα τα βρούμε… μπαστούνια, παγκοσμίως – Δεν υπάρχουν αρκετά μωρά

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημογραφικό ορόσημο. Σύντομα,...

Ηλεκτρονική δηµοπρασία για παραλίες στα Χανιά

Με ηλεκτρονική δηµοπρασία θα γίνει η παραχώρηση του δικαιώµατος...

Περιβαλλοντική δράση από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Δράση με θέμα “Αυτόματη Δασοπροστασία – Χρήστος Μουλας” διοργανώνει...

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και...