Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

“Οι Νεάντερταλ ήταν και ναυτικοί”: Αποκαλυπτική έρευνα υποψήφιας διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μεταξύ της βορειοδυτικής Ελλάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου μετακινούνταν οι Νεάντερταλ, το προγενέστερο του σύγχρονου ανθρώπου είδος, που εμφανίστηκε 250.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 40.000 χρόνια, στη Μέση Παλαιολιθική Περίοδο.

Η αποκάλυψη έγινε στο πρόσφατο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Εργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και στα Νησιά του Ιονίου και μένει να ερευνηθούν οι ικανότητες και ο τρόπος ναυσιπλοΐας του προϊστορικού ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε η υποψήφια διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χριστίνα Παπούλια σχετικά με τα νέα δεδομένα για την παρουσία των Νεάντερταλ στην περιοχή, η ανακάλυψη λίθινων εργαλείων σε νησιά όπως η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος -που σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν νησιά και κατά την Μέση Παλαιολιθική Περίοδο- είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ διέσχισαν διά θαλάσσης μέρος του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου, μια απόσταση 5-7 χιλιομέτρων, ενώ μέχρι πρόσφατα οι πρωιμότερες ενδείξεις θαλάσσιων ταξιδιών ήταν ταυτόσημες με το είδος μας, τον Homo Sapiens», ανέφερε η κ. Παπούλια.

Εστω και αυτό το μικρό ταξίδι ανάμεσα στα νησιά του Ιουνίου απαιτούσε σωστή οργάνωση, σχεδιασμό, προετοιμασία και καλή επικοινωνία μεταξύ των ατόμων της ομάδας για την κατανόηση των καιρικών συνθηκών και την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση πιθανών εμποδίων και κινδύνων μέσα στη θάλασσα.

Η γενικότερη μελέτη της συμπεριφοράς των Νεάντερταλ, μέσα από κινητά ευρήματα σε θέσεις της Ευρώπης και της Ασίας, δείχνει πλέον ότι ήταν αρκετά ικανοί και έξυπνοι κυνηγοί, με ικανότητες σχεδιασμού, οργάνωσης και συνεργασίας, με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή σύνθετων εργαλείων. Σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως επέλεγαν να κοσμούν το σώμα τους με θαλάσσια κοχύλια (όστρεα), φτερά πουλιών ή και χρωστικές ουσίες.

Σε πολλές περιπτώσεις έθαβαν τους νεκρούς τους και απ’ ό,τι φαίνεται έβρισκαν τρόπο να κατασκευάσουν πλωτά μέσα προκειμένου να ταξιδέψουν σε σχετικά ήρεμα από ανέμους και ρεύματα νερά, όπως αυτά στο εσωτερικό του αρχιπελάγους του Ιονίου, αν όχι και σε πιο επικίνδυνες θάλασσες όπως το νότιο Αιγαίο.

Η κ. Παπούλια μελέτησε θέσεις της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στο Μικρό Καρβουνάρι Θεσπρωτίας και σε νησιά του Ιονίου.

Στο Μικρό Καρβουνάρι βρέθηκε μεγάλος αριθμός αιχμών, που σε συνδυασμό με τον εντοπισμό τους στο στενότερο σημείο, στα νοτιοανατολικά της θέσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ είχαν βρει ένα ιδανικό σημείο για να κυνηγούν τα θηράματά τους, αφού εκεί μπορούσαν να τα εγκλωβίσουν.

«Μια υπόθεση είναι πως οι Νεάντερταλ έστηναν καρτέρι στο στενό αυτό πέρασμα προκειμένου να κυνηγήσουν τα μεγάλα θηλαστικά που διέσχιζαν το Μικρό Καρβουνάρι, με κατεύθυνση προς τον υγρότοπο Σαΐτα της κοιλάδας του Κοκκυτού ποταμού στη Θεσπρωτία», σημείωσε η κ. Παπούλια.

Παρά τον εντοπισμό λίθινων εργαλείων σε πολλές θέσεις της βορειοδυτικής Ελλάδας, το Μικρό Καρβουνάρι είναι ως τώρα η δεύτερη σε αριθμό αιχμών θέση μετά τον Κοκκινοπηλό Πρέβεζας, που αποτελεί το πλουσιότερο σε λίθινα ευρήματα σημείο της περιοχής, ενώ οι έρευνες έγιναν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την (πρώην) ΛΒ’ ΕΠΚΑ.

Ανάλογα μεγάλος είναι και ο αριθμός των λίθινων ευρημάτων από το Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, καθώς μόνο από το Μεγανήσι και τον Κυθρό έχουν περισυλλεγεί 863 τέχνεργα που ανήκουν στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, σε έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την (πρώην) ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ / ethnos.gr
ritzal@pegasus.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τα Ανώγεια στα 55 καλύτερα τουριστικά χωριά παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…

7 hours ago

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…

7 hours ago

Το ευχαριστώ του εκδότη του Α.τ.Κ. προς το προσωπικό ΕΚΑΒ και νοσοκομείου Χανίων μετά από περιπέτεια με την υγεία του

Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…

7 hours ago

Έσπασε ο πάγος Πούτιν-Σολτς μετά από 2 χρόνια – Οι 3 όροι για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και η απογοήτευση Ζελένσκι

Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…

8 hours ago

Ολοκληρώθηκε η ποδηλατική πίστα στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά- Π. Σημανδηράκης: «Πριν τα χρονοδιαγράμματα η ολοκλήρωση του έργου»

Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…

9 hours ago

Συνελήφθη στα Χανιά με πάνω από 1 κιλό κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…

9 hours ago

This website uses cookies.