Η περιπέτεια κυλικειάρχη των Χανίων που συνελήφθη και κρατήθηκε για έξι ώρες επειδή δεν είχε οικοδομική άδεια ο χώρος του σχολικού κυλικείου, αναδεικνύει το πρόβλημα των σχολικών κυλικείων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, κυβέρνηση και Δήμους.
Ένα σοβαρό θέμα για πολλά κυλικεία είναι η έλλειψη οικοδομικής άδειας, Αυτό είναι τμήμα του γενικότερου προβλήματος, της έλλειψης οικοδομικών αδειών για πολλά σχολικά κτήρια. Είναι άδικο να «την πληρώνει» ο κυλικειάρχης για κάτι που όφειλαν να έχουν κάνει το κράτος και ο Δήμος, που είναι οι αρμόδιοι για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, άρα και για να υπάρχει οικοδομική άδεια, τόσο για το κυλικείο όσο και για το συνολικό σχολικό συγκρότημα.
Η έλλειψη οικοδομικών αδειών για πολλά σχολικά συγκροτήματα δεν έχει ως συνέπεια μόνο την παράνομη λειτουργία των κυλικείων. Θέτει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής μαθητές κι εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων σχολείων. Διάδρομοι που έχουν περιοριστεί για τη δημιουργία επιπλέον αιθουσών εμποδίζουν τη γρήγορη εγκατάλειψη του κτηρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού. Αίθουσες προκατασκευασμένες ή κοντέινερ θέτουν ερωτήματα υγιεινής για τους μαθητές. Έλλειψη επαρκούς χώρου για την αυλή έχει ως συνέπεια την αύξηση των τραυματισμών των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται και τα φαινόμενα επιθετικότητας σύμφωνα και με επίσημες έρευνες. Η έλλειψη πρασίνου, δέντρων και στεγάστρων και η κυριαρχία του τσιμέντου αυξάνουν την επιθετικότητα αλλά και τη θερμοκρασία στην αυλή, οι μαθητές δε μπορούν να σταθούν πουθενά τις ηλιόλουστες μέρες που είναι πάρα πολλές εδώ στην Κρήτη.
Το θέμα των οικοδομικών αδειών μπορεί και πρέπει να λυθεί άμεσα για όλα τα σχολεία με κινητοποίηση των υπηρεσιών του κάθε Δήμου, κάνοντας ανασύσταση φακέλου, βρίσκοντας τα σχέδια ή εκπονώντας τα σχέδια για να λήξει το ζήτημα. Η έκδοση οικοδομικών αδειών για όλα τα σχολεία δε θα γλιτώσει μόνο κυλικειάρχες από τη σύλληψη, θα δώσει και τη δυνατότητα στα σχολεία αυτά και στους Δήμους να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (όπως ήδη κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης) και στην αντικατάσταση κουφωμάτων, δημιουργία στεγάστρων και άλλων ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι χρήματα και ενέργεια μπορούν να εξοικονομηθούν, όπως ανακοίνωσε ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης για αρκετά δικά του σχολεία.
Ένα δεύτερο ζήτημα σχετικό με τα σχολικά κυλικεία είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανατίθενται. Η ανάθεση ενός κυλικείου δεν πρέπει να γίνεται με μόνο κριτήριο την μεγαλύτερη προσφορά, αλλά μέσα από μοριοδοτούμενα κριτήρια που θα συμπεριλαμβάνουν την κατάρτιση αυτού που κάνει την προσφορά σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, την εμπειρία του, τη διάθεση τοπικών βιολογικών προϊόντων κοκ. Τα κυλικεία μπορούν να γίνουν ένας χώρος που θα προωθεί τη διατροφή με φρέσκα τοπικά υγιεινά προϊόντα και πρέπει να φροντίσουν οι Δήμοι γι’ αυτό μέσα και από τις προκηρύξεις που κάνουν. Αυτό και τους αγρότες μας στηρίζει και την τοπική οικονομία και την υγιεινή διατροφή των μαθητών.
Τέλος, ιδιαίτερα τώρα με τη μεγάλη οικονομική κρίση και τη φτώχεια και την ανεργία που θερίζουν, τα σχολικά κυλικεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις δημοτικές αρχές για τη διάθεση ενός δωρεάν δεκατιανού για όλα τα παιδιά αξιοποιώντας κονδύλια από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.
Φώτης Ποντικάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων