Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των αναλύσεων για το μέλλον των ελληνοτουρκικών και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή Τραμπ άρχισε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τις πολιτικές και ιδεολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο εντός της Νέας Δημοκρατίας όσο και στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της η νίκη της ατζέντας Τραμπ.
Πολλοί που έλκονται από την δεξιά στροφή των Αμερικανών έτσι όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από τη νίκη Τραμπ θεωρούν πως ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να αρχίσουν να συζητώνται και επί ελληνικού εδάφους και κάποιες ιδέες αυτής της νίκης να αρχίσουν να εφαρμόζονται και εδώ. Όπως παραδείγματος χάρη η υπερβολική συζήτηση και χρήση αυτού που ονομάζεται woke agenda. Βέβαια οι περισσότεροι εγχώριοι τραμπιστές το πιθανότερο είναι να αγνοούν ότι όρος woke αναπτύχθηκε στην μαύρη αμερικανική αργκό τον 20ό αιώνα και σήμαινε την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κοινωνικές και φυλετικές αδικίες και ήρθε στην επικαιρότητα ξανά το 2014 με την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter.
Έτσι λοιπόν χθες ο Νότης Μηταράκης πρώην υπουργός που έφυγε από την κυβέρνηση την περίοδο των πυρκαγιών βιάστηκε με tweet να απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο εκφράζοντας του τα συγχαρητήρια του και ερμηνεύοντας στην ανάρτηση του ότι η νίκη του έχει να κάνει με την επιθετική woke κουλτούρα και την παράνομη μετανάστευση.
Ο κ. Μηταράκης που δεν έκρυψε ποτέ τις πολύ φιλικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ήταν ένας από εκείνους τους βουλευτές που ψήφισαν αρνητικά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο θεωρεί όπως και αρκετοί άλλοι στη Νέα Δημοκρατία ότι έχει έρθει η ώρα με τη νίκη Τραμπ οι δεξιοί να πάρουν το αίμα τους πίσω αμφισβητώντας στα ίσια τις φιλελεύθερες απόψεις και αντιλήψεις που επικρατούσαν στο κόμμα μετά την κυριαρχία Μητσοτάκη.
Το επόμενο διάστημα λοιπόν εκτός του κ. Μηταράκη θα εμφανιστούν κι άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα εκφράζουν προβληματισμό για το πού το πάει η φιλελεύθερη Ευρώπη αλλά και η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία στα καθ’ημάς και θα ζητούν εκ νέου αυτό που συζητήθηκε πολύ και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δηλαδή δεξιά στροφή και μπόλιασμα των φιλελεύθερων πολιτικών και με συντηρητικές . Άλλωστε τώρα έχουν ένα λόγο και ένα επιχείρημα παραπάνω και αυτό είναι η σαρωτική νίκη του Τραμπ.
Το ερώτημα όμως που τους θέτει η άλλη πλευρά εντός της Νέας Δημοκρατίας είναι εάν οι οπαδοί του Τραμπ επί Ελλάδος είναι έτοιμοι εκτός από την πολεμική τους στην woke ατζέντα να υιοθετήσουν και τα επιχειρήματα κατά των αμβλώσεων ή κατά της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον οι σοβαροί αναλυτές αυτής της πλευράς κατανοούν ότι η νίκη Τραμπ ήρθε κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και λιγότερο για το θέμα των αμβλώσεων ή άλλων θεμάτων δικαιωμάτων που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία.
Βέβαια πίσω από την συζήτηση εντός της Νέας Δημοκρατίας για τους λόγους της νίκης Τραμπ και για το αν κάποιοι από αυτούς πρέπει να υιοθετηθούν και από το κυβερνών κόμμα κρύβεται ο φόβος για αξιοποίηση αυτών των δεδομένων από τα κόμματα στα δεξιά της.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου που σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τον Όρμπαν και την Λεπέν πανηγύρισε για την νίκη Τραμπ. Το ίδιο έκανε και ο Κυριάκος Βελόπουλος ενώ ο Πάνος Καμμένος από καιρό είχε ζητήσει με δημόσια παρέμβαση του οι έλληνες της Αμερικής να ψηφίσουν Τραμπ. Άξιο προσοχής είναι κι αυτό που ο κ. Καμμένος έγραψε στο X λίγο μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών: «Αnd now…make Greece great again».
Ο φόβος λοιπόν που υπάρχει σε σοβαρά κεντροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης είναι μήπως το κύμα του Τραμπισμού το επόμενο διάστημα χτυπήσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά κυρίως μήπως φουσκώσει τα πανιά της ελληνικής σκληρής δεξιάς. Και φυσικά δεν διαφεύγει της προσοχής τους ότι εντός του κόμματος αυτός που θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της νίκης δεξιών και σκληρών απόψεων είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την μέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο είχε πει ανάμεσα στα άλλα ότι πρέπει «να απορρίψουμε τις υπερβολές της woke κουλτούρας, που έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την έννοια των φύλων και της οικογένειας και η οποία προσπαθεί να φημώσει την Ελευθερία στο όνομα της Ελευθερίας! Εάν η Κεντροδεξιά δεν ξυπνήσει από το λήθαργό της και δεν αποβάλλει τα δεσμά που έχει επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της, τότε φοβάμαι ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τη Δημοκρατία».
Σήμερα μετά την νίκη Τραμπ μπορεί να τα επικαλεστεί εκ νέου και αυτά να γίνουν βασικά επιχειρήματα μια τάσης εντός του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ήταν ανίσχυρη λόγω της κυριαρχίας Μητσοτάκη τώρα όμως μπορεί να αιματοδοτηθεί από τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το ζητούμενο είναι επίσης αν σήμερα στην ελληνική υπερδεξιά υπάρχει κάποιος που μπορεί στα σοβαρά να υπηρετήσει και να δώσει νικηφόρα προοπτική στην ρήση του Πάνου Καμμένου στο X «And now…make Greece great again».