23.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Οι ορτανσίες μου

Ημερομηνία:

Όμορφες, τόσο όμορφες και αγαπημένες! Λευκές, ροζ, μωβ, κόκκινες, μπλε!

Τι χάρμα να τις βλέπεις! Και δεν τις έχεις στον κήπο σου για ανταγωνισμό (τι φτηνή σκέψη!) αλλά από αγάπη!

Σου βγάζουν με την ομορφιά τους όλο το άγχος. Τις χαϊδεύεις και είναι σαν να σου μιλούν. Σαν να σε νοιώθουν! Θέλουν την αγάπη σου, την φροντίδα σου για να σε αποζημιώσουν, χαρίζοντας σου την εξαίσια ομορφιά τους.

Ορτανσία. Η μητέρα μου, μου είχε πλέξει μοτιφάκια ροζ και μπλε που συναρμολογώντας τα πάνω σε μπλε σατέν ύφασμα δημιουργούσε υπέροχες ροζ και μπλε ορτανσίες. Μου είχε πλέξει, η μητέρα μου, και πράσινα φυλλαράκια που τα συναρμολογούσε και αυτά με τη βελόνα δίπλα στα ροζ και μπλε λουλούδια της ορτανσίας. Και μου ‘χε φτιάξει χειροποίητη ταπετσαρία και μου ‘ντυσε μπαμπού σαλόνι για το πρόχειρο καθιστικό μου που καθόμουν νιόπαντρη πολύ ώρα εκεί. Η μανούλα μου!

Ήξερε πόσο τις αγαπούσα! Δεν υπάρχει πια! Το σατέν ύφασμα έλιωσε. Όμως τα μοτιφάκια από τις μπλε και ροζ ορτανσίες και τα πράσινα φυλλαράκια, πολύτιμα πετράδια, διαμάντια, μαργαριτάρια ανυπολόγιστης αξίας, φτιαγμένα από τα χεράκια της, υπάρχουν ακόμα. Τα φυλάω!

Οι ορτανσίες μου! Φέτος κλαδεύτηκαν βαθιά. Και έτσι δεν μου έβγαλαν πολλά λουλούδια. Ανανεώθηκαν όμως, γιατί είχαν και αυτές γεράσει. Γέρασαν κι αυτές. Κανονικά, δεν κλαδεύονται βαθιά. Γιατί έτσι βγάζουν βλαστούς αλλά όχι λουλούδια. Τα λουλούδια βγαίνουν απ’ τους βλαστούς του προηγούμενου έτους. Κλαδεύονται νωρίς. Νότια, όπως είναι η Κρήτη, τον Ιανουάριο τις κλαδεύομε. Από Φεβρουάριο αρχίζομε λιπάνσεις. Κάθε 15 μέρες. Εγώ βάζω ακτιβοζίνη για γαρδένιες και ορτανσίες. Και κάθε 20 μέρες χηλικό σίδηρο.

Για τις μπλε ορτανσίες, για να διατηρήσουν το μπλε χρώμα τους, πρέπει το ph του εδάφους τους να παραμείνει χαμηλό. Και αυτό το επιτυγχάνομε προσθέτοντας πριν σχηματιστούν τα λουλούδια και όταν σχηματιστούν αλλά δεν έχουν ακόμα χρώμα, προσθέτομε λοιπόν θειικό αργίλιο ειδικά συσκευασμένο, αλλά έχω δοκιμάσει και κοινό θειάφι και κάνει την ίδια δουλειά και είναι και πιο φτηνό. Επίσης θέλουν ειδικό χώμα. Χώμα για οξύφυλλα αγοράζομε. Δεν θέλουν πολύ ήλιο αλλά όχι και καθόλου γιατί τότε δεν βγάζουν λουλούδια. Αγαπούν τον πρωινό ήλιο αλλά απαγορεύεται ο μεσημεριανός ήλιος. Θέλουν νερό, αλλά οι γλάστρες να στραγγίζουν καλά. Το καλοκαίρι δεν πρέπει να μένουν ούτε μια μέρα απότιστες.

Φέτος μου έβγαλαν λίγα λουλούδια γιατί κλαδεύτηκαν βαθιά. Ανανεώθηκαν όμως. Του χρόνου θα γεμίσουν. Όμως αγόρασα δύο ολάνθιστες μπλε και ροζ απ’ του Ξερογιαννάκη. Θα συμπληρώσουν έτσι μαζί με τις δικές μου την φετινή απώλεια και του χρόνου θα απολαύσω και τις 15 μου ορτανσίες ολάνθιστες και θα τις αγκαλιάζω και θα τις φιλώ.

Αν σας αρέσουν, φροντίστε τις όπως σας γράφω και θα σας ανταμείψουν.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....