28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες «αλλάζουν» την αντιμεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας

Ημερομηνία:

Η Αυστρία θα βοηθήσει τα γειτονικά της κράτη να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη προσφυγική εισροή από την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, δεχόμενη Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά τη γενική περιοριστική μεταναστευτική της πολιτική.

Πολλές χώρες της ΕΕ που γειτνιάζουν με την Ουκρανία έχουν ήδη δηλώσει την προθυμία τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία και προετοιμάζονται για χιλιάδες μετανάστες.

«Η πίεση αυξάνεται στα σύνορα της Σλοβακίας, αλλά και της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Πρέπει τώρα να στηρίξουμε αυτές τις χώρες με αλληλεγγύη», δήλωσε την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή οικογένεια και οι οικογένειες συμπαραστέκονται η μία στην άλλη», πρόσθεσε.

Ενώ η Αυστρία εδώ και καιρό τάσσεται κατά της αποδοχής περισσότερων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιέζει συνεχώς για αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, η Βιέννη έχει δείξει προθυμία να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Αυστρία δεν ήταν μεταξύ των χωρών υποδοχής Ουκρανών προσφύγων και δεν έχει αξιόλογη ουκρανική κοινότητα.

«Είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να δεχθούμε πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε ο Νεχάμερ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 100.000 Ουκρανοί εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ακριβείς αριθμούς, αλλά είναι σαφές ότι έχει υπάρξει σημαντική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας και κάποια μετακίνηση πέρα από τα σύνορα», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σάμπια Μαντού.

(Nikolaus J. Kurmayer, Oliver Noyan | EURACTIV.de)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...