27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Οι πλούσιοι μπορούν να κρύβονται σε πολυτελές κρυσφήγετα με στρατιές ακριβοπληρωμένους ιατρούς, οι υπόλοιποι μπορούν να βασιστούν μόνο τις δομές που κρατούν τις κοινωνίες όρθιες

Ημερομηνία:

Αυτή είναι η διαφορά ενός πλούσιου από ένα φτωχό. Ένας πλούσιος μπορεί να απομακρυνθεί από το σημείο μίας κρίσης για να διασφαλίσει τη δική του ζωή και να επιστρέψει όταν όλα θα είναι καλύτερα. Ο φτωχός, δε μπορεί να δραπετεύσει. Ο φτωχός, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και όχι μόνο οι φτωχοί, το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, μέσα στην κρίση που δημιουργεί ο κορωνοϊός δε μπορούν παρά να επιβιώσουν μέσα στα όρια αυτής της κοινωνίας.

Δε μπορούν να κρυφτούν σε κάποιο πολυτελές καταφύγιο, ούτε να έχουν μια στρατιά γιατρούς για να τους φροντίζουν. Η επιβίωση της κοινωνίας εξαρτάται από την αποτελεσματική λειτουργία δομών που υπάρχουν για να διασφαλίζουν ότι οι κοινωνίες δε θα καταρρέουν. Τέτοιες δομές είναι και οι υγειονομικές δομές που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Η αντιμετώπιση δεν γίνεται για να σωθεί το άτομο, αλλά για να διασφαλιστεί η συνοχή των κοινωνιών.

Και αυτό διαχωρίζει τον πλούσιο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο πλούσιος χρησιμοποιεί την κοινωνία και διαφεύγει σε καταφύγια ή σε φρούρια σε καταστάσεις κρίσης ενώ η κοινωνία δε μπορεί παρά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας με τις δομές που υπάρχουν για να κρατούν λειτουργικές τις κοινωνίες μας.

Δομές που τα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού και μίας καταστρεπτικής και ηλίθιας λιτότητας δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα.

Ας επίσουμε ότι αυτή η επιδημία εφόσον ξεπεραστεί θα μας διδάξει κάποια βασικά πράγματα σε σχέση με τι χρειάζονται οι κοινωνίες για να είναι λειτουργικές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...