19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι «πνευματικοί άνθρωποι» των ημερών μας

Ημερομηνία:

Πολύ κατάχρηση γίνεται στις μέρες μας και σε πολύ κόρδωμα επιδίδονται αυτοί που  τους έχει απονεμηθεί ο παραπάνω χαρακτηρισμός! Είναι εκείνοι που, κατά τον σοφό Λιβανέζο ποιητή – στοχαστή Χαλίλ Γκιμπράν, «πως τάχα εσύ να τραγουδήσεις/ σαν έχεις στόμα από φαγιά;/ να υψώσεις χέρια να ευλογήσεις/ χέρια από τον χρυσό βαριά;». Είναι επίσης οι άνθρωποι που ταυτίζουν αυτή τους την ιδιότητα, με την ευτυχία χρήσης τους από τα κάθε λογής κατεστημένα. Για λογαριασμό των οποίων… αποφαίνονται επί παντός του επιστητού! Βαρύγδουπα και με τρόπο που δεν επιδέχεται αντίρρηση!

Του Αντ. Χαρχαλάκη συγγραφέα – ερευνητή – ποιητή

Βέβαια με βάση το λαϊκό απόφθεγμα, «από τους γραμματισμένους θα χαλάσει ο κόσμος»! Το ερώτημά μου είναι: Ποιος κόσμος, αυτός που προσπαθεί να φθείρει κάθε ΑΞΙΑ και να διαψεύσει κάθε αδιάψευστη λογική; Τολμώ να πω: χαράς τον κόσμο, αν έλειπαν αυτοί οι περί πολλά τυρβάζοντες, τσανακογλείφτες! Που δεν πιστεύουν τίποτε το γενικώς αποδεδειγμένο και απαιτούν να πιστέψει αυτούς ο κόσμος !! Επίσης χαρά τον κόσμο, αν έλειπαν γιατί θα βλεπε καθαρότερα τα πράγματα ο απλός άνθρωπος της καθημερινότητας. Και πιθανόν να μη έπεφτε εύκολα στη λούμπα, όπως συνεχώς παθαίνει… Να καθορίσω βέβαια τα όρια, μέσα στα οποία κινείται αυτός ο πνευματικός κόσμος, τα οποία είναι καθορισμένα και φυσικά… εγκεκριμένα: «φιλόσοφοι» (τύφλες να ‘χουν οι αρχαίοι… ομόλογοί τους), λογοτέχνες γενικά, ποιητές, σεναριογράφοι, θεολόγοι, γραφιάδες των πολιτικών λόγων.

Δεν γνωρίζω αν συναισθάνονται πόσο κακό κάνουν στον απλό αναγνώστη – θεατή – ακροατή, με τα… πνευματικά τους τερατουργήματα. Παρακολουθώ μετά λύπης πολλής πως όλοι αυτοί είναι εκουσίως μαντρωμένοι στην καθεστωτική… στρούγκα. Πλην ολίγιστων, αξίων της τιμής και του σεβασμού μου! Μιλώ γι’ αυτούς που είναι , συνήθως, προγραμμένοι και αποφεύγεται ακόμα και τα’ όνομά τους να’ ακουστεί. Των νεκρών απ’ αυτούς , σίγουρα θα τρίζουν τα κόκκαλα. Οι τωρινοί, λειτουργούν στα πλαίσια ενός συστήματος επαρχιωτισμού, που έχει περιορισμένη ορατότητα και συνήθως παπαδοκρατείται!! Αποφεύγοντας να υψώσουν φωνή ηρωική, αφού το σύστεμ τους τρέφει, τους στηρίζει επαγγελματικά και σαφώς τους εγκρίνει!

Είναι οι άνθρωποι, των οποίων οι προστάτες και εγγυητές «χλευάζουν ότι δεν είναι χρυσός» κατά τον Μαγιακόφσκι … Πόσο πραγματικά αναλύουν τον χρυσό αυτοί οι… χρυσοχόοι, είναι θέμα του ζητήματος ιδεολογικής ακινησίας!!! Χωρίς να θέλω σα σας απασχολήσω με την ταπεινότητά μου, βλέπω την περιθωριοποίησή μου ,  λόγω της πολιτικής μου επιλογής και της δέσμευσής μου να λέω «τα σύκα – σύκα» από σεβασμό στη νοημοσύνη σας! Αυτή η καραντίνα που μου έχουν επιβάλει τεχνηέντως , μου θυμίζει τα «τείχη» του Καβάφη: «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» κλπ. Πιθανώς φοβούνται εν αρχές του αιώνος τον οποίον διανύομε – μήπως και μολυνθεί η πνευματική του ς καθαρότητα και διαύγεια, από τους … ερυθρούς μικροοργανισμούς, που θα δυσαρεστούσαν τα μάλα και τις αφεντιές των, αλλά και τους πνευματικούς ταγούς των!!

Λυπηρόν πράγματι και δείχνει πνευματική πείνα και ορίζοντα με πνευματική στενωπό. Και το πλέον λυπηρόν είναι , που μέσω «πνευματικών» συνδέσμων, σωματείων και ενώσεων, προβάλλονται πνευματικά δημιουργήματα τα οποία δεν ποτίζουν τη λαϊκή ψυχή, με τα αναγκαία νάματα! Που πράγματι διψά  αυτή η ψυχή.. Φυσικά κατανοώ τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα «έργα» τους, αφού το κρατούν σύστημα δίνει κορυφαία σημασία να προάγεται η ιδεολογία της πολιτείας.. Όμως αφού το επέλεξαν… Η πολιτισμική και πνευματική απίσχναση πληρώνεται καλά άρα ας ποιούν φληναφήματα! Κι ας πέφτουν από τα μάτια εκείνων προς τους οποίους απευθύνονται.. Το επέλεξαν εν πλήρη συνειδήσει… Ας μην πω ονόματα, ξέρουν εκείνοι…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...