Στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης μπήκαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) με τη διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Ζάππειο. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησαν οι δύο επικεφαλής του κόμματος, η Ιωάννα Κοντούλη της εκλογικής εκστρατείας και υποψήφια με σταυρό στη Β’ Αθηνών και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
«Είναι μία δύσκολη εκλογική μάχη, ο κόσμος ταλανίζεται από πολλά διλήμματα προκειμένου να παγιδευτεί», είπε η Ι. Κοντούλη εκφράζοντας την δυσπιστία της προς όλα τα κόμματα που δεν αμφισβητούν αυτό το μοντέλο που έχει καταρρεύσει.
«Η κρίση», πρόσθεσε, «είναι βαθιά κρίση αξιών και απαιτεί παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, γι’ αυτό και ο λόγος των ΟΠ θα είναι ένα πράσινο φως για να αλλάξουμε τρόπο που παράγουμε, που καταναλώνουμε και που ζούμε. Και τρόποι σύγχρονοι για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν. Αρκεί να σκεφτούμε καθαρά και να κάνουμε την υπέρβαση».
«Το δικό μας δίλημμα είναι τι πορεία θα ακολουθήσει η πραγματική οικονομία και ποιό θα είναι το μέλλον της χώρας», είπε ο Γ. Παρασκευόπουλος, αναφέροντας ότι η οικονομία του μνημονίου είναι μία οικονομία λεηλασίας και εξηγώντας ότι τόσο οι εξορύξεις πετρελαίου ή χρυσού, όσο και οι τουριστικές επενδύσεις σε 700.000 κατοικίες, που θα “τσιμεντοποιήσουν” τις ακτές, είναι το είδος των επενδύσεων που κόβουν θέσεις εργασίας παρά δημιουργούν.
Πυλώνες της πρότασης των ΟΠ είναι η παραγωγική ανάπτυξη της υπαίθρου, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, η προστασία των συλλογικών αγαθών, η κοινωνική οικονομία, ένα χωριστό σχέδιο διεξόδου ανά περιφέρεια ανάλογο των αναγκών της.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γ. Παρασκευόπουλος στα κοινωνικά αγαθά καθώς η υποβάθμισή τους, όπως είπε, θα μας κάνει φτωχότερους, ενώ τόνισε τη σημασία της δίκαιης φορολόγησης, χωρίς κανένα προνόμιο και της επιστροφής των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εξηγήσεις, όπως είπε ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος εξήγησε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει εργαλείο επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στον κ. Τσοχατζόπουλο, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου επισημαίνοντας δύο σημεία αφενός το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός καλεί ως μάρτυρα του τον κ. Βενιζέλο και αφετέρου ότι οι δαπάνες για άμυνα αποδείχτηκαν ότι ήταν για λεηλασία της χώρας και ζήτησε να μπουν όρια ως προς το τι είναι λεηλασία και τι απαραίτητο για τη χώρα.
Ο ίδιος τάχθηκε κατά του μνημονίου επισημαίνοντας ότι άλλο είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η λεηλασία στην κοινωνική βιωσιμότητα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι δύο επικεφαλής είπαν ότι μετά τις εκλογές οι ΟΠ θέλουν να είναι μέρος της λύσης και ότι προσδοκούν να αποτελέσουν τον καταλύτη με προτάσεις και θέσεις σε έναν επί της ουσίας διάλογο ενώ αποσαφήνισαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσουν με τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν. Αντιθέτως θα μπορούσαν να σε έναν κοινό τόπο με τον κ. Τσίπρα να είναι παρόντες.
Σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας και το χρέος απάντησαν ότι πρέπει να υπάρξει ένας λογιστικός έλεγχος του χρέους διότι ένα μέρος από αυτό «είναι χρέος με πολιτικό πρόβλημα νομιμοποίησης».
Η δανειακή σύμβαση, όπως είπε ο Γ. Παρασκευόπουλος, είναι οδικός χάρτης για να μας διώξουν από το ευρώ όταν θα μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.
Απαντώντας για το θέμα των μεταναστών τονίστηκε ότι οι ΟΠ λένε «ναι» στα κέντρα φιλοξενίας αλλά όχι στα κέντρα κράτησης, επισημαίνοντας ότι πολλοί μετανάστες που δεν ήρθαν για να μείνουν βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τις εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα, ενώ αποδόθηκαν ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.
Στο πλαίσιο των απαντήσεων προς τους δημοσιογράφους οι ΟΠ τάχθηκαν επίσης υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατά της λύσης άλλων εκλογών την επόμενη μέρα.