20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα φτιάχνουν χειροποίητες μάσκες ενάντια στον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Είναι άλλη μία πτυχή της πραγματικότητας και στην Ελλάδα.

Πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κατά χιλιάδες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τη δική τους μάχη αντιμετώπισης του ιού δίχως καμία απολύτως στήριξη.

Στη Μόρια στο νησί της Μυτιλήνης ζούνε 20.000 άνθρωποι σε ένα χώρο που κατασκευάστηκε για τη φιλοξενία 3.000.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian, ήδη υπάρχει ελάχιστη πρόσβαση στο νερό ενώ οι τουαλέτες και τα ντους αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα λόγω της υπερχρήσης.

Η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού στο νησί καταγράφηκε την προηγούμενη βδομάδα στην περιοχή Πλωμάρι και ως τώρα είναι η μοναδική περίπτωση που έχει επιβεβαιωθεί.

Υπάρχει μία αυξημένη ευαισθησία στη Μόρια σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και την ανάγκη πλυσίματος των χεριών. Εξαιτίας και της απουσίας των ελληνικών αρχών οι κάτοικοι πέρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

“Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και έτσι καταλάβαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι μόνοι μας”, είπε ο Deen Mohammad Alizadah, 30 ετών από το Αφγανιστάν.

Ο Alizadah είναι ένας από τους κατοίκους που πήραν τη πρωτοβουλία δημιουργίας ενός σχεδίου προστασίας. “Ο μόνος τρόπος που έχουμε εδώ για να ελέγξουμε τον ιό είναι η αποτελεσματική διαχείριση των ανθρώπων και η αφύπνισή τους”, είπε.

Η ομάδα που έχει δημιουργηθεί απαρτείται από 50 άνθρώπους με όλο και παράπάνω να εντάσσονται στην πρωτοβουλία κάθε μέρα. Χρησιμοποιούν  μεγάφωνα για να διαδίδουν τα απαραίτητα μηνύματα στους κατοίκους για τη σημασία της υγιεινής και του πλυσίματος των χεριών.

Μιας και δεν έχει γίνει διανομή μασκών στο στρατόπεδο της Μόριας οι κάτοικοι βρήκαν μία λύση.

Πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόρια φτιάχνουν χειροποίητες μάσκες για την προστασία των κατοίκων. Φωτο: Elias Marcou/Reuters

Σε ένα μικρό κτίριο 1 χιλιόμετρο από τη Μόρια μία ομάδα 4 γυναικών από το Αφγανιστάν προσφέρθηκαν να φτιάχνουν μάσκες για τις ανάγκες του πληθυσμού του στρατοπέδου. Μία εκ των γυναικών ήταν ράφτρα στην Καμπούλ και δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να σχεδιάσει την επιχείρηση.

Οι γυναίκες εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς και στην πρώτη μόλις μέρες κατόρθωσαν να φτιάξουν 500 μάσκες που φτιάχνονται με πρώτες ύλες που αγοράζουν από τοπικά μαγαζιά. Οι μάσκες μετά πακετάρονται και στέλνονται στο στρατόπεδο. Δίνονται χωρίς κανένα κόστος αρχικά σε αυτούς που δεν αισθάνονται καλά ή που έχουν συμπτώματα.

Μόλις φορεθούν οι μάσκες μετά βράζονται και αποστειρώνονται ώστε εφόσον υπάρξει ανάγκη να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Posters made by children in the overcrowded Vathy refugee camp on Samos.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...