14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Οι πρώτοι φονταμενταλιστές ήταν… Αμερικάνοι

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Ο φονταμενταλισμός (Fundamentalism, από το λατινικό fundamentum) πρόκειται για συντηρητική τάση ορισμένων προτεσταντικών ομάδων (Πρεσβυτεριανοί, Μεθοδιστές και Λουθηρανοί), κυρίως στις ΗΠΑ, η οποία εμμένει στην κατά λέξη ερμηνεία της Αγίας Γραφής και αντιτίθεται σε όποια ιστορική ή επιστημονική ανάγνωσή της.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα θρησκευτικό (και κατ’ επέκταση πολιτικό) κίνημα που εμφανίστηκε στην Αμερική γύρω στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα (κι εδώ εντοπίζεται η πρώτη χρήση του όρου), με αίτημα την επάνοδο σε μια πρωτοχριστιανική απλότητα και με σκοπό να ανακοπεί το ρεύμα του εκμοντερνισμού.

Οι οπαδοί του έβλεπαν την Αγία Γραφή σαν το μοναδικό κριτήριο της ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς του ανθρώπου και ερμήνευαν κατά γράμμα (όσο σχετικό κι αν είναι αυτό) τις επιταγές της. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1860 διατυπώνονται από συντηρητικούς Προτεστάντες θεολόγους οι δύο θεμελιώδεις θέσεις του φονταμενταλισμού: η χιλιαστική προσδοκία και το αλάθητο της Βίβλου.

Ο φονταμενταλισμός είχε μεγάλη απήχηση στις λαϊκές -αγροτικές κυρίως- μάζες, γι’ αυτό και τον αξιοποίησαν διάφοροι λαϊκιστές και δημαγωγοί πολιτικοί όπως ο William Jennings Bryan (1860-1925). Ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε βάλει τρεις φορές υποψηφιότητα για Πρόεδρος, με το Δημοκρατικό κόμμα κι απέτυχε και τις τρεις. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ποτοαπαγόρευσης και του διμεταλλισμού, δηλαδή της καθιέρωσης του ασημιού σαν νομισματικής βάσης, παράλληλα με το χρυσό.

Η ευρεία αξιοποίηση του όρου φονταμενταλισμός (που σημαίνει γενικότερα την τάση ορισμένων πιστών μιας θρησκείας –κι όχι μόνο της μουσουλμανικής όπως μας το παρουσιάζουν σήμερα– οι οποίοι υποστηρίζουν την επάνοδο σε ό,τι θεωρούν πρωταρχικό θεμέλιο της αλλά και τον φανατισμό, την τυφλή προσήλωση σε κάτι και που οδηγεί στην υιοθέτηση, αρκετά συχνά, βίαιων αντιδράσεων και συμπεριφορών) ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα κι ύστερα από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη για να στοχοποιήσει το σύνολο του αραβικού κι όχι μόνο κόσμου εξυπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους και εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα έκφραση ρατσισμού, την Ισλαμοφοβία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...