22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Οι Ρώσοι εξορισμένοι φασίστες του RDK που πολεμούν υπέρ της Ουκρανίας στο πλευρό της Wagner

Ημερομηνία:

Την υποστήριξή τους στη Wagner δήλωσαν οι εθελοντές του RDK, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Ρωσία.

«Καλούμε όλους τους υποστηρικτές του RDK να αναλάβουν ενεργή δράση. Όλοι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να καθορίσουμε τη μοίρα μας και τη μοίρα της Πατρίδας μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε βίντεο που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RVC; ρωσικά: ΡДК, λατινικά: Russian добровольческий корпус, РДК: Russkiy dobrovolcheskiy korpus, RDK) είναι παραστρατιωτική μονάδα Ρώσων πολιτών, με έδρα την Ουκρανία.

Συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2022, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για να πολεμήσει κατά της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ομάδα φέρεται να αποτελείται από Ρώσους μετανάστες που τους ενώνει κυρίως η αντίθεσή τους στον Πούτιν.

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, η ομάδα δεν αποτελεί μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ομάδα έχει περιγραφεί ως νεοναζιστική. Αρχηγός της είναι ο Ντένις Καπούστιν.

Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια επιδρομή τον Μάρτιο του 2023 στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Από τον Μάιο του 2023, εξαπολύει μεγαλύτερες διασυνοριακές επιδρομές στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, μαζί με τη Λεγεώνα Ελευθερία της Ρωσίας.

Προέλευση και στόχοι

Το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RVC) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2022

Ιδρυτής και ηγέτης της ομάδας είναι ο Ντένις Νικίτιν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως νεοναζί. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Glavcom, το RVC σχηματίστηκε από Ρώσους εθελοντές που είχαν αρχίσει να πολεμούν για την Ουκρανία στο Σύνταγμα Αζόφ και σε άλλες μονάδες το 2014.

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων Vot Tak, σε αντίθεση με τη Λεγεώνα Ελευθερία της Ρωσίας, η ηγεσία της RVC δεν βασίζεται σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που έχουν μετατραπεί σε αποστάτες, αλλά σε Ρώσους νεοναζί που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ουκρανία λόγω των μέτρων που είχε πάρει εναντίον τους ο Πούτιν.

Η RVC λέει ότι αποτελείται από εθνοτικούς Ρώσους που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ευημερίας των εθνοτικών Ρώσων. Οι RVC λένε ότι πιστεύουν στην αυτοδιάθεση των διαφόρων εθνοτικών μειονοτήτων της Ρωσίας και “θέλουν να δουν ένα μικρότερο, εθνοτικό ρωσικό κράτος”.

Σύμφωνα με το Reuters η RVC χρησιμοποιεί τα σύμβολα του Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέλη της ομάδας είναι ο πρώην πράκτορας της FSB Ilya Bogdanov και ο πρώην ηθοποιός Kirill Kanakhin.

Σύμφωνα με τον Ilya Ponomarev, η RVC συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου στις 31 Αυγούστου 2022 με τη Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας και τον Εθνικό Δημοκρατικό Στρατό, όταν υπέγραψαν κοινή διακήρυξη. Ισχυρίστηκε ότι η RVC συμφώνησε επίσης να συμμετάσχει στη συμφωνία.

Τον Οκτώβριο του 2022, η RVC δημοσίευσε το μανιφέστο της, προσδιορίζοντας τον εαυτό της ως μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν αμέσως.

Τον Μάρτιο του 2023, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η RVC ήταν μια ανεξάρτητη ομάδα. 

Ο Ilya Ponomarev, πολιτικός εκπρόσωπος της Λεγεώνας Ελευθερίας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η RVC έχει επαφές με τον ουκρανικό στρατό, αλλά λειτουργεί σε μια γκρίζα ζώνη”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...