22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Αντιεξουσιαστές” έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων – Κατάληψη και στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Σε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά προχώρησαν “αντιεξουσιαστές” για το θέμα των κρατούμενων απεργών πείνας, των φυλακών τύπου “Γ”, τον επονομαζόμενο “κουκουλονόμο” αλλά και για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Σε παρόμοια ενέργεια προχώρησε ομάδα αναρχικών και στο Ρέθυμνο στα αντίστοιχα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάληψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί και πραγματοποιείται από 15 περίπου άτομα.

Να σημειώσουμε ότι οι “αντιεξουσιαστές” έστειλαν και μήνυμα για τους λόγους της κατάληψης στα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας το email της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ!

Σε σχετικό μήνυμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται:

Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Το mail που σας στάλθηκε από το λογαριασμό μας με θέμα “Σύριζα Χανίων … ερχόμαστε. 13.3.2015” είναι από τους καταληψίες και στάλθηκε από ανοιχτό υπολογιστή των γραφείων μας.

Ζητάμε την κατανόησή σας.

 Κατάληψη έγινε και στα γραφεία της εφημερίδας “ΑΥΓΗ” ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει το κτίριο της Νομικής όπου καλούν και σε συνέλευση το βράδυ μετά την ολοκλήρωση σχετικής συγκέντρωσης στον Κορυδαλλό.

Πάντως, πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την έκπληξή τους για τη συγκεκριμένη κίνηση αφού η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ έχει ήδη προαναγγελθεί, ενώ στις εκφρασμένες προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση των κουκουλονόμων.

Το κείμενο από την κατάληψη των γραφείων ΣΥΡΙΖΑ Χανίων έχει ως εξής:

Όταν η απειλή του θανάτου είναι το έσχατο όπλο σου, τότε μόνο η σύγκρουση σε κρατάει ζωντανό.

Το κυρίαρχο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, γεννιέται και τρέφεται με την ιδιοκτησία ,την ιεραρχία , την εκμετάλλευση κάθε έμβιου όντος , την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τον εγκλωβισμό σε πλασματικές ανάγκες . Δεν διστάζει να εξοντώσει εκατομμύρια ζωές με σκοπό τη διαιώνιση της ύπαρξής του. Για το λόγο αυτό εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση σε οποιονδήποτε δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του , σε όποιον διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του ή σε όσους έρχονται σε βίαιη ρήξη με το υπάρχον , τόσο εντός όσο και εκτός , ορατών κι αόρατων τειχών .

Στα πλαίσια του αμείλικτου αυτού πολέμου, το νομικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο αναβαθμίζεται.

Στο κλίμα μιας γενικευμένης τρομοϋστερίας που κυριαρχεί το 2001 παγκοσμίως και συγκεκριμένα με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και με το κλείσιμο της υπόθεσης 17Ν στον ελλαδικό χώρο, έρχεται να εδραιωθεί ο νόμος 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Με τον συγκεκριμένο νόμο το κράτος μπορεί να επιβαρύνει με κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές (κάθειρξη ως 10 έτη) οποιαδήποτε συλλογικότητα ή ατομικότητα, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να την κατονομάσει ως συμμορία ή μέλος συμμορίας. Παράλληλα θεσμοθετεί για πρώτη φορά επίσημα την κατάδοση ως ελαφρυντικό παράγοντα στην ποινή.

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος ανέκαθεν επιχειρεί να θωρακιστεί νομικά ενάντια στην λεγόμενη τρομοκρατία. Ήδη από την μεταπολίτευση ξεκινά τις πρώτες συζητήσεις για το θέμα αυτό, αν και δεν το κατάφερε μέχρι το 2004 επειδή δεν ταίριαζε στις ευρωπαϊκές διατάξεις. Όμως ,λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και το πέρας των συγκρούσεων εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, εν μέσω κλίματος μπατσοκρατίας και κοινωνικής ανοχής, βρίσκει την ιδανική συνθήκη για να τροποποιήσει τον νόμο 187 σε 187Α(τρομονόμος). Με το νόμο αυτό , απαντώντας στον φόβο που το ίδιο σπέρνει , αρχίζει ένα νέο κυνήγι «μαγισσών». Στο όνομα της κοινωνικής ασφάλειας βαφτίζει με ευκολία οποιονδήποτε εξεγείρεται ως τρομοκράτη, ώστε να τον «θάψει» με μπετό και κάγκελα.

"google ad"

Μερικούς μήνες μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, θεσπίζεται ο λεγόμενος «κουκουλονόμος» με σκοπό να εντείνει την καταστολή. Σύμφωνα με αυτόν , οποιοσδήποτε θέλει να διασφαλίσει την ταυτότητα του από τους ρουφιάνους (δημοσιογράφους, ασφαλίτες, κάμερες,μπάτσους κτλ) είτε να προστατευτεί από τα δακρυγόνα των μπάτσων χρησιμοποιώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες διώκεται για κακούργημα όταν συλλαμβάνεται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, τα οποία είναι πλημμελήματα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του τρομονόμου και της αναβάθμισης του νομικού του οπλοστασίου της, η εξουσία χρησιμοποιεί την βιοτεχνολογία για την λήψη γενετικού υλικού ως αποδεικτικό στοιχείο, παρ’ όλο που δεν αποτελεί πειστήριο καθώς είναι ασαφές, δηλαδή μπορεί να αλλοιωθεί και να φυτευθεί κατά το δοκούν της αντιτρομοκρατικής . Σε πολλές περιπτώσεις οι μπάτσοι, για να αποσπάσουν το γενετικό υλικό από συλληφθέντες οι οποίοι αρνούνται να το δώσουν, χρησιμοποιούν βασανιστήρια και βίαιες μεθόδους (πχ Σ.Αντωνίου).

Το περασμένο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται η μέχρι σήμερα νομοθέτηση για την ισοπέδωση του έγκλειστου εχθρού του κράτους, με τις φυλακές Τύπου Γ. Ένα έκτρωμα που δημιουργεί μια φυλακή μέσα στην φυλακή, για όλους τους καταδικασθέντες με τους παραπάνω νόμους, δηλαδή ως επι το πλείστον πολιτικούς και απείθαρχους κρατούμενους. Στις συνθήκες αυτές, οι ποινές δεν μπορούν να μειωθούν, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό, καταργούνται τα δικαιώματα στις άδειες, στην ημιελεύθερη διαβίωση, στα μεροκάματα, δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και περιορίζεται με τους εκτός των τειχών.

Επίσης, ενισχύεται ο ρόλος των ανθρωποφυλάκων μέσα στις φυλακές με πάνοπλα σώματα με πλήρη εξουσία πάνω στους έγκλειστους. Με τον τρόπο αυτό οι εξουσιαστές προσπαθούν να καταρρακώσουν σωματικά και ψυχολογικά τους κρατούμενους και να δημιουργήσουν φόβητρο για όποιον σηκώνει κεφάλι εντός και εκτός των τειχών.

Προφανώς, τίποτα από αυτά δεν καταλύεται από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαχείριση, αλλά από πολύμορφους και αποφασιστικούς αγώνες ενάντια στη καταστολή, τον εγκλεισμό και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς που τους επιβάλλουν.

Έτσι, στα πλαίσια αυτών των πολύμορφων αγώνων και μάλιστα με έσχατο μέσο, ξεκινούν στις 2/3 απεργία πείνας οι πολιτικοί κρατούμενοι Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας και τα μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου,Φ. Χαρίσης, Α. Ντάλιος , Γ. Καραγιαννίδης και απο 9/3 ο Γρ. Σαραφούδης ενώ άλλα μέλη του θα ακολουθήσουν αργότερα. Επιπλέον στηρίζοντας των αγώνα, δύο κρατούμενες από τη φυλακή Νεάπολης Λασιθίου έχουν προχωρήσει σε αποχή συσσιτίου. Τα αιτήματα τους συνολικά είναι:  η κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α και του κουκουλονόμου  η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

 η κατάργηση της εισαγγελικής διάταξης που επιβάλλει τη βίαιη λήψη του DNA
 η πρόσβαση κι ανάλυση του γενετικού δείγματος από πραγματογνώμονα βιολόγο της εμπιστοσύνης του κατηγορουμένου, αν το επιθυμεί
 η κατάργηση της ανάλυσης δειγμάτων που εμπεριέχουν μίγμα γενετικού υλικού άνω των δύο ατόμων
 η άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού προκειμένου να μπορεί να λάβει τη νοσηλεία που χρειάζεται

Παράλληλα, μετά την σύλληψη της Α. Σπυροπούλου και την εκδικητική προφυλάκιση της μητέρας των Γ. και Χ. Τσάκαλου , της γυναίκας του πρώτου και άτομα του φιλικού περιβάλλοντος των μελών της Σ.Π.Φ. -οι οποίοι κρατούν αξιοπρεπή στάση απέναντι στη ρουφιανιά- με κατηγορίες την υπόθαλψη και την ένταξη στην οργάνωση, ο πυρήνας φυλακής της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και η Α. Σπυροπούλου ξεκινούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου απαιτώντας την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων,ενώ απειλούν πως αν δεν αποφυλακιστούν άμεσα θα προβούν σε απεργία δίψας. Επίσης σε ένδειξη αλληλεγγύης ο Π. Μιχαλάκογλου έχει προβεί σε αποχή συσσιτίου διαρκείας.

Ακόμη, στις 11/3 οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Τουρκία ξεκινούν κυλιόμενη απεργία πείνας αλληλεγγύης και στήριξης στο σύνολο των αιτήματα των πολιτικών κρατούμενων.

Ήδη από τις 27/2 ο Γ. Σοφιανίδης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την φοίτηση και στο ΤΕΙ Πειραιά καθώς του στέρησαν το δικαίωμα αυτό, ως αντίποινα για την συμμέτοχή τους στους αγώνες ενάντια στις φυλακές τύπου Γ καθώς μάλιστα τον μέτεφεραν στις φυλακές του Δομοκού.

Ο αγώνας των κρατουμένων ενισχύει την συνολικότερη επίθεση ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, δημιουργώντας έτσι το ανάχωμα για ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή εγκλεισμού. Η κίνηση των απεργών πείνας δεν μας καθιστά αμέτοχους, δηλώνοντας απλώς την αλληλεγγύη μας στους έγκλειστους, αλλά μας ωθεί να συμπράξουμε συνθετικά με τον δικό τους αγώνα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις προεκλογικές δηλώσεις του Σύριζα περί κατάργησης των φυλακών τύπου Γ καθώς διαφαίνεται η σκοπιμότητα του να αφομοιώσει κομμάτια του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και να αμβλύνει τις αντιστάσεις απέναντι σ’ αυτές. Αντιθέτως, εμείς οξύνουμε την σύγκρουση μας με κάθε μορφή εξουσίας, ανεξαρτήτως ποιός την κατέχει καθώς δεν υπήρξε ποτέ καμία ανακωχή εκατέρωθεν στο πόλεμο μας με αυτή. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις πρόσφατες εισβολές σε σπίτια συντρόφων με σκοπό να τρομοκρατήσουν καθώς και από τις συλλήψεις του περίγυρου των μελών της ΣΠΦ, ως αντίποινα στο σχέδιο απόδρασης τους, στοχεύοντας στον ψυχολογικό τους κατακερματισμό.

Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες…

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας. Αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση. Τύπου Γ θα είναι οι κρεμάλες τους… Αγώνας μέχρι την ολική καταστροφή κάθε φυλακής Συνέλευση ενάντια στον εγκλεισμό

Και η ανακοίνωση της συνέλευσης αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Το κράτος της καταστολής έχει συνέχεια, το ίδιο και οι αγώνες εντός και εκτός των τειχών. Από τις 2 Μάρτη ξεκίνησαν απεργία πείνας, αγωνιστές  πολιτικοί κρατούμενοι του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων,  όπως επίσης και οι πολιτικοί κρατούμενοι Κουφοντίνας, Μαζιώτης, Γουρνάς, τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ και η Αγγελική Σπυροπούλου. Από τις 10 Μάρτη σε απεργία πείνας προέβησαν και οι κομμουνιστές Τούρκοι φυλακισμένοι. Όλοι οι παραπάνω  θέτοντας το σώμα τους ως ανάχωμα διεκδικούν την κατάργηση των τρομονόμων 187 και 187α, του κουκουλονόμου, των φυλακών τύπου Γ’, της βίαιης λήψης DNA και την οριοθέτηση της, τη μη  ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων καθώς και την απελευθέρωση του πολυτραυματία αντάρτη πόλης Σ.Ξηρού ο οποίος παρόλο το 98% ποσοστό αναπηρίας του εξοντώνεται συστηματικά επί 13 χρόνια.

Σήμερα, λοιπόν η σοσιαλδημοκρατική διαχείρηση του συριζα, επικυρώνει τη συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των οργανωμένων αντιστάσεων ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Οι κυβερνήσεις ακολουθούν το πλαίσιο κατά της ριζοσπαστικοποίησης, όπου εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής  Πέδρο Αγκραμούντ, το οποίο εξισώνει οποιαδήποτε μορφή πολιτικής βίας που στρέφεται κατά της κοινωνικής αδικίας, με την τρομοκρατία.

Πλέον η πιο απλή συμμετοχή σε πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε ποινική δίωξη βάση των τρομονόμων 187 (περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης) και 187α (περί σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης), οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν σε όσους αντιστέκονται, δυναμικά και αυτοοργανωμένα. Για παράδειγμα οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων της Ιερισσού ενάντια στη λεηλασία της φύσης και μεθαύριο ίσως και εδώ ενάντια σε όσους αγωνίζονται ενάντια στις ΒΑΠΕ. Ακόμη μια μπλούζα με κουκούλα σε συνδυασμό με μια ψευδομαρτυρία μπάτσου έχει οδηγήσει και οδηγεί σε δίωξη με βάση τον κουκουλονόμο. Αναφορικά με τη βίαιη λήψη του DNA, ενός αναξιόπιστου ενοχοποιητικού στοιχείου, έχουν διωχθεί και διώκονται αρκετοί σύντροφοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η προσπάθεια βίαιης λήψης DNA, μέσω βασανιστηρίων στην περίπτωση της συντρόφισσας Στέλλας Αντωνίου και οι σαθρές κατηγορίες που οδήγησαν στη φυλακή τον σύντροφο Τάσο Θεοφίλου.

Τα σύγχρονα κάτεργα, είτε εννοούμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, όπου οι άθλιες συνθήκες οδηγούν σε αυτοκτονίες μεταναστών, είτε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (εντός των τειχών), είτε τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας ακόμη και το βραχιολάκι επιτήρησης (εκτός των τειχών) δημιουργήθηκαν για να τιμωρήσουν τους αντιφρονούντες. Συγκεκριμένα οι φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι μια φυλακή εντός της φυλακής, 23 ώρες κλείδωμα και 1 ώρα προαυλισμός σε ατομική μπετόχτιστη αυλή. Τα επισκεπτήρια γίνονται όποτε γουστάρουν μπάτσοι-δικαστές και οι δίκες διεξάγονται χωρίς ενόρκους με εξειδικευμένους εισαγγελείς-μπάτσους, για να ολοκληρώνονται οι δίκες με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

»Ήρθε η ώρα να μειωθούν οι εξωφρενικές ποινές που αφειδώς μοιράζονται, να δίνονται υποχρεωτικά οι άδειες και οι αναστολές στο τυπικό όριο, να μειωθεί η ισόβια σε 12 χρόνια υποχρεωτικής έκτισης και 4 χρόνια μεροκάματα, να δίνεται η αναστολή στα 2/5 έκτισης στις υπόλοιπες ποινές, να μειωθεί ο χρόνος προφυλάκισης στους 12 μήνες, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης internet, να μετατραπούν τα επισκεπτήρια σε ελεύθερα, να εξασφαλιστεί η ερωτική συνεύρεση».

Ποιούς στοχοποιεί όμως η δικαστική εξουσία;  Η συστηματική παρανομοποίηση και φτωχοποίηση κομματιών της κοινωνίας δεν είναι τυχαία, η δικαιοσύνη είναι ταξική και αποτελεί μια υπαρκτή συνθήκη για όσους αγωνίζονται. Αυτοι που στοχοποιεί σε πρώτο χρόνο αντανακλώνται στην εικόνα του φτωχού(άνεργοι, μικροπαραβατικοί, άστεγοι προλετάριοι) και όσους θεωρούν την ένοπλη δράση ως αναπόσταστο κομμάτι του πολύμορφου αγώνα (αντάρτες πόλης και απαλλοτριωτές τραπεζών ). Συγκεκριμένα, οι φυλακές  και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λειτουργούν ως αποθήκες για το περισσευματικό εργατικό δυναμικό και τους εχθρούς του καθεστώτος.  Τέλος, τα ΜΜΕ ως κρατικό εργαλείο στο όνομα της “ασφάλειας” και της εθνικής ενότητας, βαφτίζουν τον αγώνα ενάντια στη κυριαρχία ως τρομοκρατία.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 2/3

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...