Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπήρξαν περισσότερα από 150 ύποπτα κρούσματα σαλμονέλωσης – από το Βέλγιο έως τις ΗΠΑ – οδηγώντας σε παγκόσμια ανάκληση.
Τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν πληγεί περισσότερο – αποτελώντας περίπου το 89 τοις εκατό των περιπτώσεων – και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι εννέα ασθενείς νοσηλεύτηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα.
«Ο κίνδυνος εξάπλωσης στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και παγκοσμίως εκτιμάται ως μέτριος έως ότου υπάρξουν διαθέσιμες πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των προϊόντων», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.
Στα γονίδια
Η γενετική αλληλουχία των βακτηρίων της σαλμονέλας που πυροδότησε φόβο για ευρύτερες συνέπειες έδειξαν ότι το παθογόνο προέρχεται από το Βέλγιο.
«Τουλάχιστον 113 χώρες» σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν λάβει προϊόντα Kinder κατά τη διάρκεια της περιόδου κινδύνου, είπε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι βακτήρια σαλμονέλας που ταιριάζουν με τα σημερινά ανθρώπινα κρούσματα μόλυνσης βρέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε δεξαμενές βουτύρου σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας κατασκευαστές Ferrero, στη βελγική πόλη Arlon.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, το εργοστάσιο διατάχθηκε να κλείσει προσωρινά νωρίτερα αυτό το μήνα.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το στέλεχος της σαλμονέλας είναι ανθεκτικό σε έξι τύπους αντιβιοτικών .
Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς ειδική θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για ορισμένα παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς όπου η αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.
Η δήλωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι έως τις 25 Απριλίου, «συνολικά 151 γενετικά σχετιζόμενα κρούσματα S. Typhimurium για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την κατανάλωση των εμπλεκόμενων προϊόντων σοκολάτας έχουν αναφερθεί από 11 χώρες»: Βέλγιο (26), Γαλλία (25), Γερμανία (10), Ιρλανδία (15), Λουξεμβούργο (1 περίπτωση), Ολλανδία (2), Νορβηγία (1 περίπτωση), Ισπανία (1 περίπτωση), Σουηδία (4), Ηνωμένο Βασίλειο (65) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική (1 περίπτωση).
Αν και υπάρχουν περίπου 2.500 στελέχη βακτηρίων Salmonella, η πλειονότητα των ανθρώπινων λοιμώξεων προκαλείται από δύο ορότυπους: Typhimurium και Enteritidis.
Πυρετός, έμετος και χειρότερα
Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από οξύ πυρετό, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή όπως στις περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις μόλυνσης.
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ έξι και 72 ωρών μετά την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με σαλμονέλα και η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά ημέρες.
Τα βακτήρια της σαλμονέλας βρίσκονται ευρέως σε οικόσιτα και άγρια ζώα, όπως πουλερικά, χοίρους και βοοειδή. Ούτε τα κατοικίδια είναι άνοσα και ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η σαλμονέλα «μπορεί να περάσει από ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από τις ζωοτροφές, την πρωτογενή παραγωγή και μέχρι τα νοικοκυριά ή τα ιδρύματα και τα ιδρύματα παροχής υπηρεσιών τροφίμων».
Στους ανθρώπους, η σαλμονέλωση γενικά προσβάλλεται μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγά, κρέας, πουλερικά και γάλα).