16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι σοκολάτες της μάρκας Kinder συνδέονται πλέον με δηλητηρίαση από σαλμονέλα σε 11 χώρες

Ημερομηνία:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπήρξαν περισσότερα από 150 ύποπτα κρούσματα  σαλμονέλωσης  – από το Βέλγιο έως τις ΗΠΑ – οδηγώντας σε παγκόσμια ανάκληση.

Τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν πληγεί περισσότερο – αποτελώντας περίπου  το 89 τοις εκατό των περιπτώσεων  – και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι  εννέα ασθενείς νοσηλεύτηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα.

«Ο  κίνδυνος εξάπλωσης στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και παγκοσμίως εκτιμάται ως μέτριος  έως ότου υπάρξουν διαθέσιμες πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των προϊόντων», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Στα γονίδια

Η γενετική αλληλουχία των βακτηρίων της σαλμονέλας που πυροδότησε φόβο για ευρύτερες συνέπειες έδειξαν ότι το παθογόνο προέρχεται από το Βέλγιο.

«Τουλάχιστον 113 χώρες» σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν λάβει προϊόντα Kinder κατά τη διάρκεια της περιόδου κινδύνου, είπε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι  βακτήρια σαλμονέλας που ταιριάζουν με τα σημερινά ανθρώπινα κρούσματα μόλυνσης βρέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε δεξαμενές βουτύρου σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας κατασκευαστές Ferrero, στη βελγική πόλη Arlon.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, το εργοστάσιο διατάχθηκε να κλείσει προσωρινά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το στέλεχος της σαλμονέλας είναι ανθεκτικό σε έξι τύπους αντιβιοτικών .

Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς ειδική θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις. 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι  υψηλότεροι για ορισμένα παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς όπου η αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Γεωγραφική κατανομή των αναφερόμενων κρουσμάτων επιδημίας Salmonella Typhimurium (n=151) και χώρες όπου έχουν διανεμηθεί τα εμπλεκόμενα προϊόντα (n=113), έως τις 25 Απριλίου 2022.

Γεωγραφική κατανομή των αναφερόμενων κρουσμάτων επιδημίας Salmonella Typhimurium (n=151) και χώρες όπου έχουν διανεμηθεί τα εμπλεκόμενα προϊόντα (n=113), έως τις 25 Απριλίου 2022.

Η δήλωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι έως τις 25 Απριλίου, «συνολικά 151 γενετικά σχετιζόμενα κρούσματα S. Typhimurium για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την κατανάλωση των εμπλεκόμενων προϊόντων σοκολάτας έχουν αναφερθεί από 11 χώρες»: Βέλγιο (26), Γαλλία (25), Γερμανία (10), Ιρλανδία (15), Λουξεμβούργο (1 περίπτωση), Ολλανδία (2), Νορβηγία (1 περίπτωση), Ισπανία (1 περίπτωση), Σουηδία (4), Ηνωμένο Βασίλειο (65) και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική (1 περίπτωση).

Αν και υπάρχουν περίπου 2.500 στελέχη βακτηρίων Salmonella, η πλειονότητα των ανθρώπινων λοιμώξεων προκαλείται από δύο ορότυπους: Typhimurium και Enteritidis.

Πυρετός, έμετος και χειρότερα

"google ad"

Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από οξύ πυρετό, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή όπως στις περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις μόλυνσης.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ έξι και 72 ωρών μετά την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με σαλμονέλα και η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει από δύο έως επτά ημέρες. 

Τα βακτήρια της σαλμονέλας βρίσκονται ευρέως σε οικόσιτα και άγρια ​​ζώα, όπως πουλερικά, χοίρους και βοοειδή. Ούτε τα κατοικίδια είναι άνοσα και ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η σαλμονέλα «μπορεί να περάσει από ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από τις ζωοτροφές, την πρωτογενή παραγωγή και μέχρι τα νοικοκυριά ή τα ιδρύματα και τα ιδρύματα παροχής υπηρεσιών τροφίμων».

Στους ανθρώπους, η σαλμονέλωση γενικά προσβάλλεται μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγά, κρέας, πουλερικά και γάλα).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...