24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Οι σχέσεις στοργής των Ουκρανών νεοναζί με την Χρυσή Αυγή

Ημερομηνία:

O πρόεδρος Μπάιντεν πριν μερικά χρόνια έσφυγγε το χέρι των Ουκρανών νεοναζί και οι Ουκρανοί νεοναζοί εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες φασίστες της Χρυσής Αυγής, πριν σφάξουν Έλληνες ομογενείς στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το ακροδεξιό κομμα είχε αναπτύξει στενές επαφές με τους Ουκρανούς εθνικιστές, ενώ παράλληλα το κυπριακό παράρτημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ είχε δεχθεί στην Κύπρο το εθνικιστικό κόμμα Svoboda και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας.

Χρυσή Αυγή:  Σχέσεις στοργής  με τους Ουκρανούς Νεοναζί
Οι οπαδοί της Δυναμό Κιέβου υψώνουν πανό για τους δύο νεκρούς της Χρυσής Αυγής

Οι Ουκρανοί εθνικιστές έχουν σταθεί αρκετές φορές στο πλευρό της Χρυσής Αυγής, καθώς ομάδα ακροδεξιών είχε διοργανώσει συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τη Χρυσή Αυγή μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Φουντούλη και του Μάνου Καπελώνη. Με μια απλή σύγκριση του σήματος του πανό και του αντίστοιχου που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί νεοναζί, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για το σήμα της σκληρής ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», του ενόπλου τμήματος του κόμματος Σβόμποντα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ουκρανική εξέγερση και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κρούσης.

Παράλληλα και η ακροδεξιά πτέρυγα οπαδών της Δυναμό Κιέβου είχε αναρτήσει παρόμοιο πανό.

Χρυσή Αυγή:  Σχέσεις στοργής  με τους Ουκρανούς Νεοναζί - εικόνα 2
Ουκρανοί εθνικιστές σε συγκέντρωση υπέρ της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή τότε βέβαια, θεωρούσε τους εθνικιστές «συναγωνιστές της» και μάλιστα είχε αναρτήσει τη φωτογραφία των Ουκρανών ακροδεξιών στο site της.

Πρόσφατα μάλιστα, Ισπανοί ακροδεξιοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση υποστήριξης για τη Χρυσή Αυγή και το Svoboda στη Βαλένθια, υψώνοντας πανό το οποίο έγραφε «Ελευθερία στους Ελληνες συντρόφους μας», και «η Ισπανία με τους Ουκρανούς συντρόφους μας», ενώ τα πανό ήταν διακοσμημένα με τον μαίανδρο της Χρυσής Αυγής και τον εθνικιστικό στόχο.

Οι σχέσεις του ΕΛΑΜ και του Μιχαλολιάκου με το Svoboda

Χρυσή Αυγή:  Σχέσεις στοργής  με τους Ουκρανούς Νεοναζί - εικόνα 3
Ισπανοί εθνικιστές πραγματοποιούν πορεία υπέρ της Χρυσής Αυγής και του Σβόμποντα στη Βαλένθια

Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη σχέση των Ελλήνων ακροδεξιών με τους Ουκρανούς νεοναζί, παίζει η σχέση του κυπριακού αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, το οποίο μάλιστα είχε υποδεχθεί στις 27 Ιουνίου δύο αντιπροσώπους του Svoboda, τους Andriy Mishchenko και Yuri Levchenko, για χάρη των οποίων μάλιστα έκαναν τιμητική εκδήλωση και αναφέρθηκαν στις μεταξύ τους σχέσεις, από τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο site του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, «ο Στράτος Καρανικολάου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΑΜ, παρουσίασε την ιστορία του Ουκρανικού Εθνικιστικού Κινήματος αλλά και το πως έφτασαν να είναι η 4η πολιτική δύναμη στην Ουκρανία με 37 βουλευτές, παραλληλίζοντας τους με την Χρυσή Αυγή».

Χρυσή Αυγή:  Σχέσεις στοργής  με τους Ουκρανούς Νεοναζί - εικόνα 4
Η αντιπροσωπεία του Σβόμποντα με μέλη του ΕΛΑΜ

Εδώ θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι οι σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές είναι μόνο με το κυπριακό ΕΛΑΜ παρά τους στενούς του δεσμούς με την Χρυσή Αυγή. Ωστόσο στη συνέχεια του δημοσιεύματος για την «ξενάγηση» των Ουκρανών νεοναζί στην Κύπρο και την εκδήλωση που διοργανώθηκε, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου, αφού πρώτα μετέφερε τους εθνικιστικούς χαιρετισμούς του Αρχηγού του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νικόλαου Μιχαλολιάκου, εξήρε τους αγώνες των συναγωνιστών από την Ουκρανία και αναφέρθηκε στα κοινά μεταξύ του ουκρανικού και του ελληνικού έθνους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αρχή της ελληνικής επαναστάσεως που έγινε σε μία ουκρανική πόλη, την Οδησσό. Κλείνοντας έκανε ένα μικρό δώρο στους συναγωνιστές, τη σημαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)».

Το σήμα των SS, ο Μιχαλολιάκος και οι Ουκρανοί ακροδεξιοί

Τέλος, σε ακόμη μια περίεργη σύμπτωση βλέπουμε το Νίκο Μιχαλολιάκο στο 1ο συνέδριο της Χρυσής Αυγής το 1990, ένα τεύχος περιοδικού του ακροδεξιού κόμματος το 1987 και έναν Ουκρανό εθνικιστή του Δεξιού Τομέα, να «φορούν» το ίδιο σύμβολο, το οποίο είναι το σύμβολο Wolfsangel. Πρόκειται για ένα γερμανικό ρουνικό σύμβολο που παραπέμπει στη λυκοπαγίδα και το οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι αρκετά πρόσφατα η Χρυσή Αυγή, πριν το αντικαταστήσει με τον μαίανδρο. Το Wolfsangel κατείχε κυρίαρχη θέση στο πάνθεον των ναζιστικών συμβόλων.

Μάλιστα το έφερε η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των SS, που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και το Δίστομο, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

"google ad"

Χρυσή Αυγή:  Σχέσεις στοργής  με τους Ουκρανούς Νεοναζί - εικόνα 5
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος,το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» και μέλη του Δεξιού Τομέα με το ίδιο ναζιστικό σύμβολο

Με πληροφορίες από thetoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...