14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι Τούρκοι απόσυραν την ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στο μισό Αιγαίο αλλά ο Σαμαράς ζητούσε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Ημερομηνία:

Μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η Άγκυρα κάνει πίσω και αποσύρει την προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία δέσμευε το μισό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Ποιες περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο. Τι δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αποσύρουν οι Τούρκοι την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 με την οποία δέσμευαν μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, για ασκήσεις ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η αναδίπλωση της Τουρκικής πλευράς ήταν αποτέλεσμα ενός διπλωματικού μαραθώνιου στον οποίο επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και περιελάμβανε διαβήματα προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η οπισθοχώρηση της τουρκικής πλευράς ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας,  όταν προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει, μία κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η Αθήνα όμως εξέδωσε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ επιδιώκοντας την απόσυρση ολόκληρης της προκλητικής ΝΟΤΑΜ Α0889/15

Έτσι η Άγκυρα υποχρεώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε πλήρη απόσυρση της ΝΟΤΑΜ που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθεταν με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Για αθόρυβη αλλά αποτελεσματική διπλωματία κάνει λόγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και επικρίνει τον Αντώνη Σαμαρά

“Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο”, αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

“Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής”, προσθέτει, “ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει”.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι “μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική» και επισημαίνει ότι «κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...