22.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης απαιτούν λύσεις στα προβλήματα στέγασης, σίτισης και μετακίνησης

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την αδιαφορία της διοίκησης του ιδρύματος απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως η έλλειψη στέγης, η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η κατάργηση της φοιτητικής κάρτας.

Κύρια αιτήματα των φοιτητών:

  • Στέγαση: Οι φοιτητές ζητούν άμεση στέγαση για τους πρωτοετείς που δεν έχουν βρει κατάλυμα και την παραμονή στις εστίες των φοιτητών που κινδυνεύουν με έξωση λόγω οικονομικών δυσκολιών ή αλλαγής των κριτηρίων εισαγωγής.
  • Σίτιση: Απαιτούν δωρεάν σίτιση για όλους τους πρωτοετείς μέχρι να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και την επέκταση της δωρεάν σίτισης σε περισσότερους φοιτητές.
  • Μετακίνηση: Ζητούν την επαναφορά της φοιτητικής κάρτας μετακίνησης με μειωμένο κόστος και την αποκατάσταση των γραμμών λεωφορείων που εξυπηρετούν το Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητές κατηγορούν την διοίκηση του Πολυτεχνείου ότι:

  • Αδιαφορεί για τα προβλήματα των φοιτητών.
  • Δίνει προτεραιότητα σε οικονομικά κριτήρια αντί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών.
  • Εφαρμόζει πολιτικές που αποκλείουν τους φοιτητές από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Κινητοποίηση την Τετάρτη 2/10

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 12:00 στην Πρυτανεία, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Η «κραυγή αγωνίας» χιλιάδων φοιτητών που δεν μπορούν να αντέξουν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, επιβεβαιώνουν τις παρεμβάσεις των Συλλόγων Φοιτητών το προηγούμενο διάστημα, με αίτημα την γενναία ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά φέτος, και σε μια πόλη σαν τα Χανιά, που η ακρίβεια σαρώνει, ένας φοιτητής χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό για να ανταπεξέλθει στις σπουδές του, με όλη αυτήν την κατάσταση να οδηγεί το 50% των φοιτητών να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα.

·Μετά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις μας ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση από την Πρυτανεία για τα οξυμένα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη στέγαση και τα δυσβάσταχτα νοίκια! Η διοίκηση του Πολυτεχνείου επιμένει στην στυγνή της στάση, να διώξει δηλαδή από τις εστίες Παλαιστίνιο συμφοιτητή μας που δεν έχει πού αλλού να πάει, ενώ ακόμα δεν μας έχει δώσει απάντηση σχετικά με τα παιδιά που διώχνει από τις εστίες λόγω πλασματικών αυξήσεων στις φορολογικές δηλώσεις.

Ακόμα, η διοίκηση του ΠΚ έχει κάνει η ίδια διαχειριστικά λάθη σχετικά με τα ακαδημαϊκά κριτήρια και διώχνει φοιτητές από την εστία οι οποίοι έχουν περασμένα την πλειοψηφία των μαθημάτων τους! Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν περιπτώσεις δύο πρωτοετών συμφοιτητών μας οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη τις εστίες για να σπουδάσουν και δεν έχουν βρει σπίτι.

Οι φοιτητές αυτοί ενώ πληρούν όλα τα κριτήρια για να εισαχθούν στις εστίες, δεν  μπορούν να κάνουν καν αίτηση, διότι το Πολυτεχνείο άργησε την διαδικασία εγγραφής πρωτοετών φοιτητών, και δεν τους θεωρεί καν σπουδαστές του Ιδρύματος! Σε όλα τα παραπάνω, η κυνική απάντηση της πρυτανείας είναι αποκαλυπτική και μας εξοργίζει: «Εδώ είναι Πανεπιστημιακό ίδρυμα και φοιτητική μέριμνα, όχι καταυλισμός προσφύγων και κοινωνική μέριμνα». Αναδεικνύεται το πώς βλέπει τους ίδιους της τους φοιτητές, δηλαδή ως απλά νούμερα, ενώ δεν δείχνει καμία διάθεση επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων διαβίωσης και σπουδών που αντιμετωπίζουμε.

·Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές κόβονται από την δωρεάν σίτιση λόγω των μεγάλων οικονομικών ορίων που επικρατούν. Όσον αφορά τους πρωτοετείς συμφοιτητές μας, όλοι ανεξαιρέτως αυτή τη περίοδο (και άγνωστο για πόσο ακόμα), αναγκάζονται να πληρώνουν για το φαγητό τους, καθώς το πολυτεχνείο δεν έχει ανοίξει τις εγγραφές και τις αιτήσεις σίτισης για τους πρωτοετής!

·Το κερασάκι στην τούρτα της… «ατομικής» μέριμνας, αποτελεί το γεγονός ότι 17ευρη φοιτητική κάρτα μετακίνησης καταργήθηκε ακόμα μια φορά για τους φοιτητές του ΠΚ. Οι σύλλογοι μας έδωσαν πολύμηνους αγώνες την προηγούμενη χρονιά για την επαναφορά της και καταφέραμε να υπάρξει έκδοση της κάρτας για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ωστόσο από τις 15 Ιουλίου αυτή καταργήθηκε και δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από πλευρά διοίκησης και «Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων» για την επαναφορά της.

Σαν να μην έφταναν αυτά, έχει επίσης καταργηθεί η γραμμή «23» που εξυπηρετούσε το Πολυτεχνείο, που έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι φοιτητές να στοιβάζονται μαζί με τους μαθητές της περιοχής στα αραιά δρομολόγια της γραμμής «18» των Κουνουπιδιανών. Να σημειώσουμε εδώ, ότι με το φοιτητικό εισιτήριο να βρίσκεται στα 0.90€, ένας φοιτητής χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 40€ τον μήνα για να καλύψει το κόστος μετακίνησής του από και προς το ΠΚ.

Όλη αυτή η κατάσταση αντανακλά το πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και τα προβλήματα των φοιτητών στο σημερινό Πανεπιστήμιο-επιχείρηση που όλα αντιμετωπίζονται ως κόστος και αφήνονται στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή και της οικογένειάς του, οδηγώντας στο αδιέξοδο. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο διαλυμένο από προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και φοιτητική μέριμνα, το οποίο θα λειτουργεί μόνο για λίγους και εκλεκτούς.

Ως εδώ!

·Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το σπίτι του στις εστίες!

·Άμεσα να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των πρωτοετών, να ανοίξουν οι αιτήσεις σίτισης και στέγασης και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση εισδοχής των νέων εισαχθέντων στις εστίες!

·Δωρεάν σίτιση για όλους τους πρωτοετής μέχρι να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις σίτισης!

·Να παραχωρηθούν κενά δωμάτια στους δύο πρωτοετείς συμφοιτητές μας που δεν έχουν που να μείνουν έως ότου ανοίξουν οι αιτήσεις στέγασης!

·Επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας με μειωμένο κόστος!

Η πρυτανεία να σταματήσει να εθελοτυφλεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της! Να σταματήσει τις υπεκφυγές και να δώσει απάντηση στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων που μήνες τώρα εκφράζουν την κραυγή αγωνίας εκατοντάδων συμφοιτητών μας!

Κανένας μόνος!

Καλούμε τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση. Δεν παραδίδουμε το δικαίωμα στις σπουδές μας!

Καλούμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 2/10 στις 12:00 στην Πρυτανεία

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστρία: Πώς κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα που ιδρύθηκε από τους Ναζί υποσχόμενο την μετατροπή της χώρας σε “φρούριο”

Η Αυστρία στράφηκε προς τα δεξιά, στις εκλογές-ορόσημο της Κυριακής, καθώς το...

Σπιτικές προτάσεις

Γλυκό ταψιού με φρυγανιές Δύο διπλά πακέτα φρυγανιές, 1 λίτρο...