Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίζονται ότι ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ «επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση» λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, ο Ιρανός ΥΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, ανάρτησε στο X ότι τα Στενά του Ορμούζ ήταν ανοιχτά για τη ναυσιπλοΐα, αλλά μέσα σε λίγες ώρες τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την «πλήρη επιτήρηση από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις της διέλευσης των πλοίων, και η διέλευση αυτή θεωρείται άκυρη εάν συνεχίζεται ο φερόμενος ναυτικός αποκλεισμός».
Η κοινή στρατιωτική διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν τις πράξεις πειρατείας και θαλάσσιας κλοπής με το πρόσχημα του λεγόμενου αποκλεισμού».
«Για αυτόν τον λόγο, ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση, και αυτή η στρατηγική ναυτική οδός βρίσκεται πλέον υπό αυστηρή διαχείριση και έλεγχο από τις ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει η δήλωση που επικαλείται η ιρανική τηλεόραση IRIB.
«Μέχρι να αποκαταστήσουν οι ΗΠΑ την πλήρη ελευθερία ναυσιπλοΐας για τα πλοία που ταξιδεύουν από το Ιράν προς τους προορισμούς τους και πίσω, η κατάσταση των Στενών του Ορμούζ θα παραμείνει αυστηρά ελεγχόμενη και στην προηγούμενη κατάστασή της», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι ενδέχεται να τερματίσει την εκεχειρία με το Ιράν, εκτός αν επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μέχρι την Τετάρτη.
«Ίσως να μην την παρατείνω, αλλά ο αποκλεισμός (στα ιρανικά λιμάνια) θα παραμείνει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από το Φοίνιξ.
«Υπάρχει λοιπόν αποκλεισμός και δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε να ρίχνουμε ξανά βόμβες».



