Στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται πλέον η κλιματική αλλαγή που από το 2019 έχει ‘”χτυπήσει” πολλές περιοχές της Κρήτης, προκαλώντας ζημιές ύψους 350 εκ. ευρώ που έχει διεκδικήσει η περιφέρεια για να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις και βελτιώσεις υποδομών.
Μετά το φονικό πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την Αγία Πελαγία με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σε δηλώσεις του από το Ρέθυμνο, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην κλιματική αλλαγή, ενώ έστειλε το μήνυμα πως “πρέπει να δούμε τι χρειάζεται να γίνει και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων”, υπογραμμίζοντας πως πρωτίστως δεν θα πρέπει να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: “Οι ευθύνες που αναζητούνται πρέπει να τις δούμε διαχρονικά. Να δούμε αν έχουν χτιστεί τα ποτάμια, να δούμε τα αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά το βασικό είναι ότι όταν πέφτει τόσος όγκος νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οτιδήποτε κι αν γινόταν δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Πρωτεύον είναι ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν πρέπει να χάνονται ζωές”.
Σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές στο νησί, ο ίδιος τόνισε: “Οι φυσικές καταστροφές από το 2019 μέχρι σήμερα στην Κρήτη, ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια σε ζημιές. Εμείς προσπαθούμε διαχρονικά να αποκαταστήσουμε με χρηματοδότηση από τα υπουργεία, με χρήματα που με κόπο παίρνουμε, ένα μέρος του ποσού αυτού, για να ολοκληρωθούν τα έργα. Αυτό το οποίο χρειάζεται για την επόμενη ημέρα για την Αγία Πελαγία και τη Σητεία, όπου για 70 χρόνια δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο, είναι να δούμε την κλιματική αλλαγή, να δούμε τι χρειάζεται να γίνει. Επίσης να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να μπορέσουμε να επιλύουμε θέματα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων και πρωτίστως να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές”.