14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Οι χαρταετοι της Ειρήνης”: Το μήνυμα των μαθητών του Σχολείου Περιβολίων προς ολο τον κόσμο – Από πού εμπνεύστηκαν | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

“Ειρήνη”, “Λογική”, “Ευτυχία” και “να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος”, “αγάπη και υγεία σε όλα τα παιδιά”.

Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα των “χαρταετών της Ειρήνης” που δημιούργησαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων στα Χανιά.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από τις δασκάλες Φιλία Πανηγυράκη και Μαριλένα Δαμηλάκη των Α1 και Δ2 τμημάτων του σχολείου, όμως τους χαρταετούς τους δημιούργησαν τα παιδιά δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης σε μία εποχή που επανέρχεται η παράνοια, το μίσος και ο πόλεμος.

Σε μήνυμα στο σχολείο γράφουν για την πρωτοβουλία:

“Τα παιδιά δεν διαφέρουν πολύ από τους χαρταετούς. Είναι φτιαγμένα να πετάνε. Χρειάζονται όμως απεριόριστη αγάπη, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση”

Όμως το μήνυμα αφορά και όλο τον κόσμο αφού, όπως είπαν οι δασκαλες του σχολείου:

“Τα παιδιά είναι το μέλλον μας …Από αυτά μόνο μπορεί να σωθούμε…”.

Την ιδέα πήρανε από τους “χαρταετούς της Ειρήνης”. Μια Καθαρά Δευτέρα όπως σήμερα το 1963 ομάδα νεαρών ύψωσαν στον Αττικό ουρανό χαρταετούς με το σήμα της ειρήνης. Τότε, το κράτος θεώρησε το μήνυμά τους “ανατρεπτικό” με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους από την αστυνομία. Όμως το μήνυμα είχε ήδη σταλθεί.

Δείτε φωτογραφίες:

"google ad"

Λίγα λόγια για τους “χαρταετούς της ειρήνης” που τους κατέβασε η αστυνομία

Την Καθαρά Δευτέρα του 1963 μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισαν να σηκώσουν στον Αττικό Ουρανό χαρταετούς που είχαν πάνω τους το σήμα της Ειρήνης. Το μήνυμα της αγάπης τρομοκράτησε τον κρατικό μηχανισμό με την αστυνομία να κινητοποιείται για να συλλάβει τους νέους κατεβάζοντας τους χαρταετούς με το “επικίνδυνο μήνυμα” από τον ουρανό…

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε το σήμα της Ειρήνης, όμως εκείνη την εποχή ήταν άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες. Η κίνηση των νεαρών είχε έρθει ως αντίδραση στον Ψυχρό Πόλεμο και τον εξοπλιστικό ανταγωνισμο της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, τον κίνδυνο ενός πυρηνικου ολοκαυτώματος, αυτό που και σήμερα αναβιώνει.

Η Αστυνομία συνέλαβε τους φιλειρηνιστές νεαρούς με την κατηγορία της κομμουνιστικής προπαγάνδας..

Οι νεαροί, στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκαν, τραγουδούσαν …

Ένας αετός καθότανε

στο τμήμα και λιαζότανε

…ενώ γελούσαν και προειδοποιούσαν τους αστυνομικούς ότι οι χαρταετοί ήταν μια πρόγευση αυτών που θα ακολουθούσαν, και ότι σε δυο μήνες θα έκαναν και Πορεία Ειρήνης!

Ήταν όλοι τους, μέλη του περίφημου «Συνδέσμου Μπέρταντ Ράσσελ» που διοργάνωσαν την πρώτη (και απαγορευμένη) Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, στις 21 Απριλίου 1963.

Το τραγούδι του Θεοδωράκη με έμπνευση από τη σύλληψη των χαρταετών

Οι χαρταετοί της Ειρήνης, που υψώθηκαν στον ουρανό, εκείνη την Καθαρή Δευτέρα του 1963, έδωσαν την έμπνευση στον Μίκη Θεοδωράκη, να συνθέσει την υπέροχη μουσική «Χαρταετοί», για την παράσταση «Η Γειτονιά των Αγγέλων», που ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου 1963, στο Θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης.

Η μουσική αυτή, ευωδιάζει Ελλάδα, φέρει μέσα της, χαρταετούς που πετούν στον γαλανό ουρανό, πάνω από ασβεστωμένα σπιτάκια, και γειτονιές αγγελόμορφων που ζητούν την Ειρήνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...