21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι 7 προτασεις των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης για την αντιμετώπιση της τεράστιας πίεσης στα νοσοκομείο από την έκρηξη της πανδημίας στο νησί

Ημερομηνία:

7 προτάσεις κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια οι προέδροι των Ιατρικών Συλλόγων των νομών της Κρήτης για την αντιμετωπιση της αυξανόμενης πίεσης στα νοσοκομεία του νησιού από την πανδημία που βρίσκεται «στην πιο κρίσιμη φάση».

Διαβάστε τι αναφέρουν:      

Κύριε Υπουργέ,

η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, η προοδευτικά αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση από την αρχή της πανδημίας. Στην διαδρομή αυτού του ασύμμετρου υγειονομικού πολέμου διαλύθηκαν μύθοι και ιδεοληψίες ετών. Αποδείχθηκε πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το σύστημα υγείας, δεν μπορεί ωστόσο να αντικαταστήσει τον γιατρό.

Αποδείχθηκε, επίσης, πως η Πρωτοβάθμια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα που ασκείται από τους ιδιώτες γιατρούς, είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Οι γιατροί των νοσοκομείων υποδέχονται και αντιμετωπίζουν τους σοβαρά νοσούντες που απαιτούν νοσηλεία και ιδιαίτερη νοσηλευτική φροντίδα.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας στην επαρχία αποτελούν τον πρώτο σταθμό διαλογής, αξιολόγησης και παρακολούθησης των συμπολιτών μας που ζουν εκεί. Κι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, όλων των ειδικοτήτων, απαντούν, αξιολογούν, δέχονται και κατευθύνουν τους συμπολίτες μας, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα υγείας τους. Συμβάλλουν αποφασιστικά στην καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών covid που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Υποκαθιστούν τα εξωτερικά ιατρεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και τους non covid ασθενείς. Λειτουργούν δηλαδή ως πρώτη γραμμή ανάσχεσης, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αποτροπή της διάδοσης του Covid-19 και στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Λειτουργούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό.

Για να κερδίσουμε τον χρόνο, σε αυτή την κρίσιμη φάση της πανδημίας, απαιτείται συστράτευση, στρατηγική και στοχευμένες παρεμβάσεις:

  • Δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με την συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων (υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του ΕΟΔΥ) με σκοπό την αξιολόγηση και συντονισμό των κινητών μονάδων (πάντα με παρουσία γιατρού) για τη λήψη δείγματος.
  • Άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Με το τρόπο αυτό ενισχύουμε τον ρόλο τους ως σημαντικό σταθμό ανάσχεσης της ροής ασθενών προς τα νοσοκομεία.
  • Αναστολή της υπηρεσίας υπαίθρου στους νέους γιατρούς ως προϋπόθεση για να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, Με τον τρόπο αυτό, εκατοντάδες νέοι γιατροί, μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Rapid test Ag από τους ιδιώτες ιατρούς στα ιατρεία τους, χωρίς επιπλέον χρέωση στους ασθενείς, είτε με συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΔΥ, είτε μέσω της αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης (ΠΝΠ).
  • Στοχευμένο τακτικό, περιοδικό ανά 15ήμερο- εργαστηριακό έλεγχο (rapid test Ag) ανίχνευσης του ιού στις επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου μόλυνσης και διασποράς (εκπαιδευτικούς, τράπεζες, super market).
  • Άμεση ένταξη στην εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών με στόχο τον ταχύτερο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Ο προσωπικός γιατρός, ο γιατρός εμπιστοσύνης μας, είναι ο γιατρός επιλογής για το εμβολιασμό των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σ’ αυτό.
  • Τέλος, πιστεύουμε πως πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα εμβολιασμού στους συμπολίτες μας που απασχολούνται στις επιχειρήσεις τουρισμού παράλληλα με τις ευπαθείς ομάδες. Ο έγκαιρος εμβολιασμός τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας της Χώρας.

Εμείς πιστεύουμε στην συστράτευση. Είμαστε στη διάθεση σας για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην κοινή εθνική προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.

Οι Πρόεδροι των Ι.Σ. Κρήτης

Χάρης Βαβουρανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Γεώργιος Στεφανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου

Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας

"google ad"

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...