20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ολάντ: “Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος”

Ημερομηνία:

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως οι συνομιλίες που διεξήγαγαν η Γαλλία και η Γερμανία με τη Ρωσία στην προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία ήταν “μία από τις τελευταίες ευκαιρίες” για να “αποφευχθεί ο πόλεμος”.

“Σκέπτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες (…). Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος”, δήλωσε ο Ολάντ, επιστρέφοντας στη Γαλλία έπειτα από συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πολύωρες συνομιλίες που είχαν χθες οι τρεις ηγέτες χαρακτηρίστηκαν μεν «ουσιαστικές» αλλά δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως Μέρκελ και Ολάντ πρότειναν στον Ρώσο πρόεδρο την κατάρτιση ενός μελλοντικού κοινού εγγράφου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, με το οποίο θα τεθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Βάσει της πρότασης από την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ένα μελλοντικό κοινό έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ θα πρέπει τώρα να επεξεργαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τις πολύωρες συνομιλίες στη Μόσχα.

Αξιωματούχοι που συνόδεψαν τον Γάλλο πρόεδρο στο Κρεμλίνο δήλωσαν πως οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές και ουσιαστικές». «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ένα έγγραφο που θα μπορούσε να μοιραστεί σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», η οποία υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης στη Μόσχα.

Όπως επίσης επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές προεδρικές πηγές, την Κυριακή θα υπάρξει «νέα τηλεφωνική επικοινωνία» με θέμα την Ουκρανία, μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ,της  Άγκελα Μέρκελ, του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Ουσιαστικές χαρακτήρισε, από την πλευρά του, το Κρεμλίνο τις συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ηγετών επέτρεψαν να υπάρξει μία συμφωνία για την «προετοιμασία» ενός μελλοντικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις γαλλογερμανικές προτάσεις και εκείνες των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

koutipandoras.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ