19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ολλανδή γυναίκα επιλέγει την ευθανασία επειδή πάσχει από κατάθλιψη και ο γιατρός της είπε ότι δεν θεραπεύεται

Ημερομηνία:

Μια 28χρονη Ολλανδή, η Zoraya ter Beek, θα υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο λόγω σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Η ter Beek πάλευε με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παρά το γεγονός ότι έχει έναν αγαπημένο φίλο και κατοικίδια ζώα, αισθάνεται ότι η ψυχική της ασθένεια δεν θεραπεύεται.

Οι γιατροί ενημέρωσαν την Ter Beek ότι δεν υπήρχαν περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με μια αυξανόμενη τάση στην Ολλανδία, όπου η ευθανασία είναι νόμιμη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να τερματίσουν τον πόνο τους από προβλήματα ψυχικής υγείας αντί να τα υπομένουν.

Η περίπτωση του Ter Beek έχει προκαλέσει συζήτηση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αναδεικνύει μια ανησυχητική τάση των επαγγελματιών υγείας να καταφεύγουν εύκολα στην ευθανασία για προβλήματα ψυχικής υγείας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρέχει στους ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο μεγαλύτερο έλεγχο των τελευταίων τους ημερών.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους ενώ πάσχουν από ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος, τα οποία ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα.

“Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση”, δήλωσε στο πρακτορείο ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen στις Κάτω Χώρες.

“Βλέπω το φαινόμενο, ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες και ειδικά σε νέους ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν”, πρόσθεσε.

Η Ολλανδία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2001. Από τότε, ο αριθμός των θανάτων από ευθανασία αυξάνεται σταθερά. Το 2022, αντιστοιχούσε στο 5% του συνόλου των θανάτων στη χώρα. Αυτό έχει τροφοδοτήσει την κριτική από εκείνους που πιστεύουν ότι ο νόμος ενθαρρύνει την αυτοκτονία. Η ίδια η Ter Beek ασχολήθηκε με τις ανησυχίες αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού πάρει άδεια.

Η Zoraya ter Beek μίλησε στο «The Free Press» για την αμφιλεγόμενη απόφασή της, ωστόσο η ίδια επέκρινε αργότερα το μέσο για τον δημοσιογραφικό χειρισμό της υπόθεσής της, κατηγορώντας μάλιστα την αρθρογράφο ότι παρέλειψε μέρος των δηλώσεών της και παραποίησε την αλήθεια. Στη χθεσινή ανάρτησή της η κοπέλα ανακοινώνει ότι πρόκειται να κλείσει νωρίτερα τον λογαριασμό της στο Twitter απ’ ό,τι υπολόγιζε εξαιτίας των μηνυμάτων άγνοιας και μίσους που λαμβάνει μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι ο Απρίλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας της ζωής της εάν όλα πάνε καλά με τα σχέδιά της. «Ήταν τιμή μου να παρέχω γνώσεις σε ανθρώπους που ήταν ανοιχτοί στο να μάθουν κάτι», έγραψε στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή της.

zora_1

Σύμφωνα με το The Free Press, η Zoraya ter Beek, που ζει σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, ονειρευόταν κάποτε να γίνει ψυχολόγος. Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το σχολείο ούτε να ξεκινήσει μια καριέρα, αφού η κατάθλιψη που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με τον αυτισμό και άλλα προβλήματα, σαμπόταραν το κάθε της βήμα. «Πλέον έχει κουραστεί να ζει, παρότι η ίδια λέει ότι είναι ερωτευμένη με το αγόρι της, έναν 40χρονο προγραμματιστή, και ζει σε ένα όμορφο σπίτι με τις δύο γάτες της» αναφέρει η αρθρογράφος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η 28χρονη ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να πεθάνει όταν ο ψυχίατρός της της είπε ότι δεν μπορεί να κάτι τίποτα επιπλέον για να τη βοηθήσει, αφού είχαν ήδη δοκιμάσει τα πάντα, και ότι τα πράγματα «δεν θα γίνονταν ποτέ καλύτερα για εκείνη». Τότε ήταν που πήρε την απόφασή της. «Ήξερα πάντα ότι αν δεν καλυτέρευε η κατάσταση, δεν θα άντεχα να το κάνω άλλο αυτό».

Η κοπέλα μίλησε στο μέσο για το τατουάζ που έχει στο αριστερό της χέρι, το οποίο είναι η δική της εκδοχή για το «δέντρο της ζωής». «Αν και συνήθως αυτό το δέντρο συμβολίζει την εξέλιξη και το νέο ξεκίνημα, το δικό μου δέντρο είναι το αντίθετο. Χάνει τα φύλλα του, πεθαίνει. Και μετά τον θάνατό του, το πουλί πετάει μακριά. Δεν το βλέπω ως την ψυχή που φεύγει, αλλά περισσότερο σαν τη δική μου απελευθέρωση από τη ζωή».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έδεσε» στην Σούδα το «Σάρλ ντε Γκολ»

Το πυρηνοκίνητο γαλλικό πλοίο, που έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟϊκή...

Τεράστιος πόνος για την 26χρονη που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ – Αφήνει πίσω τον γιο της

Θρήνος στη Νέα Αλικαρνασσό για την 26χρονη Μαρίνα Ταβλαδωράκη...

«Τουρισμός για όλους» ή …για λίγους;

Η Ελλάδα 2.0 της ανάπτυξης φτωχαίνει λες και βρίσκεται...