15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ολοκληρώνεται το πρώτο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας

Ημερομηνία:

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραδοθεί το έργο κατασκευής του κτιρίου του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας. Τον Φεβρουάριο λήγει η προθεσμία παράδοσης του έργου, όπως αυτή ορίζεται μέσα από την προβλεπόμενη σύμβαση και βάσει τα χρονοδιαγράμματα του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια απομένει το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, για να ακολουθήσει η προμήθεια του εξοπλισμού-βιτρίνες και η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορεί να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το φθινόπωρο του 2015.

Το υποέργο ένα που έχει να κάνει με την κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου συμπεριλαμβανόμενων των κουφωμάτων και των ηλεκτρομηχανολογικών του εγκαταστάσεων, που θα παραδοθεί σε λίγες μέρες θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδό 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες. Το Μουσείο έχει χωροθετηθεί στο νότιο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές ανεμπόδιστα αλλά και τον Ψηλορείτη.

Το κτίριο, σύμφωνα με την μελέτη θα είναι απολύτως ενσωματωμένο στο περιβάλλον και θα μοιάζει σαν να αναδύεται από τη γη, περιβαλλόμενο από βράχια και τοπική χλωρίδα.

Επίσης, στο Μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα. Στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης με αυτεπιστασία να αναλάβει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των μπαζών, τα λίθινα τοιχία της περίφραξης, τη διευθέτηση των ραμπών για ΑμεΑ, τα μονοπάτια οδήγησης από τις εξωτερικές θύρες προς το Μουσείο, το πάρκινγκ των Ι.Χ. και του λεωφορείου και δενδροφύτευση. Το έργο αυτό, το οποίο επίσης έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού. Τα δυο αυτά έργα συμπεριλαμβανόμενου και των βιτρινών θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη και όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας για να γίνει η μεταφορά των εκθεμάτων στο νέο μουσείο.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες θα ολοκληρώνονται και περατώνονται ήδη μέσα στο προβλεπόμενο πλαίσιο και είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή το Μουσείο μέσα στο 2015 και πιθανότατα τον Σεπτέμβριο του 2015 θα μπορέσει λειτουργήσει».
Στέγη για σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας

Πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που για πρώτη φορά μπήκε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρχαία Ελεύθερνα από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικό Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του. Από το 1985 μέχρι και σήμερα με άοκνες προσπάθειες, κόπο και πολύ μεράκι το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατασκευή του.

Το Μουσείο αυτό αναμένεται να φιλοξενήσει χιλιάδες εκπληκτικά ευρήματα, που έχει φέρει στο φως ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης από τη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.

Το έργο αυτό είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα έχουν φέρει στο φως ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη νεολιθική εποχή ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, όπως οικίες και πλακόστρωτους δρόμους, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά και σε καλή κατάσταση γλυπτά, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, γυάλινα αγγεία.

Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Ελεύθερνα αποτελεί ταυτόχρονα ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου και μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε επίπεδο Κρήτης. Η προνομιακή θέση που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία και σε κομβικό σημείο που συνδέει τουριστικές διαδρομές μεταξύ τους, θα μπορούσαν να την αναδείξουν, ως ένα βασικό τουριστικό προορισμό, ισότιμο από πλευράς ενδιαφέροντος με την Κνωσό και τη Φαιστό.

πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ