23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Ομιλία Γ. Βαρουφάκη στα Χανιά: Μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα σκίσουμε τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για τους υδρογονάνθρακες | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Παρουσία πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΜέΡΑ25 στα Χανιά, στο Γυαλί Τζαμισί, με τον Γιάνη Βαρουφάκη, Γραμματέα του κόμματος, να δίνει το παρών.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για μια σειρά ζητήματα από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά και τη διαπραγμάτευση, και την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα μνημόνια που συνεχίζονται.

Κεντρικό σύνθημα το “θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των πολλών” μια σαφή αναφορά – απάντηση στο αντίστοιχο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “είμαστε με τους πολλούς”

Αντώνης Σκαμνάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων
Αντώνης Σκαμνάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων
Αντώνης Σκαμνάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων
Αντώνης Σκαμνάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων

Πριν αρχίσει την ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι υποψήφιοι του κόμματος στα Χανιά Αθηνά Γιαννουλάκη, Ιάκωβος Γωγάκης, Βιργινία Τσιχλάκη, Αντώνης Σκαμνάκης και Ιωάννης Φίλλης αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές Ρεθύμνου Ευαγγελία Παναγιωτάκη και Γιώργος Ταταράκης.

Ιωάννης Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων
Ευαγγελία Παναγιωτάκη, υποψήφια βουλευτίνα Ρεθύμνου
Ιωάννης Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο Γυαλί Τζαμισί καταφέρθηκε ενάντια τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι επιδίδονται μεταξύ τους σε λασπολογία γιατί δε μπορούν να κάνουν κάτι άλλο αφού έχοντας υπογράψει και οι δύο τα μνημόνια το περιθώριο που έχουν διαφοροποίησης είναι ανύπαρκτο ενώ σημείωσε ότι παρά τον λόγο που εκφράζουν τα κυρίαρχα κόμματα περί τέλους των μνημονίων αυτό που ζούμε είναι “το πιο υπόκωφο και επικίνδυνο” το οποίο θα έχει διάρκεια έως το 2060.

Είπε πιο αναλυτικά ότι “οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα παιδιά μας φεύγουν”, αλλά “τα μνημόνια μένουν” προχωρόντας σε επίθεση ενάντια στην “προπαγάνδα της σημερινής κυβέρνησης, του μεταμνημονίου, ότι δήθεν έφυγαν, την ώρα που ζούμε στο πιο ύπουλο, πιο υπόκωφο, πιο απειλητικό για τη χώρα μνημόνιο».

Στάθηκε στο 2,9% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές δίνοντας έμφαση στο υψηλό ποσοστό που έδωσαν τα Χανιά.

Σημείωσε επίσης ότι αν και η χώρα βουλιάζει όλο και πιο βαθιά η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα μπορεί να προχωρά στην αποπληρωμή των δανείων.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε ανούσιες κοκορομαχίες και συνθηματολογίες αλλά να μιλά προγραμματικά ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά είχε την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός που θα εφαρμόσει μνημόνια και θα επιβιώσει. Όμως, όπως είπε “δεν υπάρχει πρωθυπουργός που να υπέγραψε μνημόνια και να μην κάηκε”.

Είπε ότι το ΜέΡΑ25 θα κηρύξει ανένδοτο ενάντια στην παρασιτική ολιγαρχία που θα στήσει ο κ. Μητσοτάκης πάνω στο μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις 7 τομές που το ΜέΡΑ25 θα προχωρούσε άμεσα στη νομοθέτησή τους εντός 10 ημερών εφόσον κατακτούσε την εξουσία.

Οι τομές αυτές αφορούν τα κόκκινα δάνεια αλλά και το δημόσιο χρέος, τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας με μείωση των πλεονασμάτων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε λογικά επίπεδα, στη δημιουργία ενός δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, στη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων αλλά και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι ανήκουστο να δημιουργείται ένα επιπλέον αεροδρόμιο στο Ηράκλειο για τα 20 λεπτά που χρειάζονται ώστε να φθάσεις εκεί και για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα λίγων ανθρώπων ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το αεροδρόμιο Χανίων τελεί υπό τον έλεγχο της γερμανικής Fraport.

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι σύναψε συνασπισμό με τα βρωμερότερα συμφέροντα της υφηλίου. Είπε ότι η ενέργεια από υδρογονάνθρακες είναι το παρελθόν και ότι “πρέπει να μείνουν για πάντα μέσα στα έγκατα της γης”. Ανέφερε επίσης ότι εξαιτίας των υδρογονανθράκων γίνονται πολέμοι ενώ το ίδιο δεν ισχύει για την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι παλιότερα υπήρχε κόστος για όποιον ήθελε να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον όμως κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει σημειώνοντας ότι όσα γίνονται με τους υδρογονάνθρακες είναι για την εξυπηρέτηση των εταιρειών ενώ η νότια Κρήτη κινδυνεύει να μετατραπεί σε “μαύρη χαβούζα”. Όπως είπε, την επόμενη μέρα που το ΜέΡΑ25 εκλεγεί κυβέρνηση “θα σκίσουμε τη σύμβαση που έχει υπογραφεί”

Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι μπορεί το 2,99% της 26ης Μαϊου να ήταν μικρό, όμως ήταν αρκετά μεγάλο για να ραγίσει το μέτωπο της χρεοδουλοπαροικίας. Είπε ότι στις 8 Ιουλίου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με την είσοδο του ΜέΡΑ 25 στη Βουλή “που θα εκπροσωπήσει όλους τους Έλληνες”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...