18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Ομιλία Σταθάκη στο συνέδριο του Economist: Υπάρχουν πεδία, όπου μπορούν να γίνουν διαφόρων μορφών συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist για την ελληνική οικονομία. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προσελκυστούν παραγωγικές επενδύσεις.

Αρχικά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει τα κοινοτικά όργανα, το Σχέδιο Γιούνκερ και τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, στις μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό που η οικονομία διαθέτει.

Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο, όπως η απόδοση στη χώρα του καθεστώτος αποδέκτριας χώρας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η επαναδραστηριοποίηση στη χώρα του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC). Υπενθύμισε ότι χθες υπέγραψε, στην Τιφλίδα, τη «Συμφωνία Έδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της EBRD, η οποία ενεργοποιεί την εκκίνηση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στην χώρα, με ετήσια χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ και ορίζοντα μέχρι το 2020.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σημαντικό πρόβλημα των πολιτικών λιτότητας, που αποδείχθηκαν λανθασμένες, οδηγώντας στην ύφεση τις οικονομίες της περιφέρειας και επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο των κρατών-μελών. Υποστήριξε ότι απαιτείται μια στρατηγική μακρο-προληπτικών πολιτικών σταθεροποίησης, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των περιφερειακών οικονομιών. Καθώς το τραπεζικό σύστημα παραμένει ασταθές και επιφυλακτικό στο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις (κενό που επιδιώκουν να καλύψουν οι παραπάνω κοινοτικές πρωτοβουλίες), πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», σε Ελλάδα και ΕΕ, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να εξυγιανθεί και να επιτελέσει το ρόλο του.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε σε άλλες συνιστώσες της επενδυτικής στρατηγικής, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, έχοντας όμως ισχυρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Στόχος είναι να στηριχθούν πρωτίστως η νεανική επιχειρηματικότητα και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, από το προηγούμενο στο νέο πρόγραμμα, και η παρέμβασή της κυβέρνησης εστιάζεται σε τρεις άξονες: Στις απεντάξεις έργων που δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, στη μεταφορά άλλων έργων στο νέο ΕΣΠΑ και στην ομαλή έναρξη των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος των έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος, να λάβουν κάποιας μορφής νέο δανεισμό από ευρωπαϊκή τράπεζα, ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς να καταλάβουν χώρο στο επόμενο ΕΣΠΑ, αφήνοντας χώρο για νέα και απαραίτητα έργα.

Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που υπήρξε η βασική στρατηγική εξόδου από την κρίση στο πρώτο Μνημόνιο. Οι στόχοι αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι και στην πράξη η ιδέα αποδείχθηκε εντελώς παραπλανητική, καθώς μέχρι σήμερα αντλήθηκαν μόλις 6-7 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά χαμηλό δεδομένου ότι πριν την κρίση (2007) οι επενδύσεις έφταναν τα 30 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις σε κλάδους όπως το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών ή ένα μέρος της ενέργειας. Υπάρχουν όμως πεδία, όπου μπορούν να γίνουν διαφόρων μορφών συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, με μορφή τελείως διαφορετική εκείνης που είδαμε μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι παραπάνω οικονομικές συνιστώσες της επενδυτικής στρατηγικής προϋποθέτουν την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, υπευθυνότητας και συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, θεσμών και επιχειρήσεων. Για να συμβεί αυτό απαιτείται υψηλός βαθμός κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος της στρατηγικής μας είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλα η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με...

Με επιτυχία η περιοδεία Πολάκη στο Ηράκλειο

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης υλοποίησε με...