13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ομιλία του γιατρού Ιωάννη Σκαράκη προέδρου Ε.Ε.Σ. Χανίων στην ορκωμοσία εθελοντών των τριών σωμάτων του τμήματος

Ημερομηνία:

Κυρίες και κύριοι, (άρχοντες του τόπου), τα Χανιά σήμερα γιορτάζουν γιορτή μεγάλη, στο υπάρχον εκπαιδευμένο δυναμικό θα προστεθούν οι ορκιζόμενοι σήμερα 170 εθελοντές και των τριών σωμάτων «Νοσηλευτικής, Πρόνοιας, Σαμαρειτών». Οι οποίοι θα τεθούν στην υπηρεσία των Χανιωτών εκπαιδευμένοι πλήρως, συνειδητοποιημένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί, στα ιδρύματα, στο βουνό, στη θάλασσα, στο δρόμο και επιπλέον στο χώρο του Ε.Σ. να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τη συνδρομή τους.

Στον Ε.Σ. φυσάει πλέον νέος αέρας απέναντι στα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Απέκτησε νέα ικανή διοίκηση, νέο καταστατικό, νέους κανονισμούς για κάθε σώμα και την ευθύνη να οδηγηθεί σε νέα αιρετή διοίκηση το κέντρο και τα περιφερειακά τμήματα. Τη στιγμή αυτή ήρθε να ορκίσει τους εθελοντές μας ο σημερινός ικανός πρόεδρος κ. Αντώνιος Αυγερινός στρατηγός φαρμακοποιός ο οποίος προτίθεται να οδηγήσει τον Ε.Σ. στους νέους διακεκριμένους δρόμους της ανάπτυξης, της αποστολής του και των ιδεών του, προκειμένου να γίνει πράξης το μεγαλείο του ανθρωπισμού και της χριστιανικής αγάπης, όπως το συνέλαβε ο ιδρυτής του και μέγας ανθρωπιστής Ερρίκος Ντυνάν.

Η σύγχρονη εποχή διατρέχει δύο μεγάλα ανθρωπιστικά δράματα, το δράμα του πολέμου με τους μισούς σχεδόν λαούς της γης να μεταναστεύουν στους άλλους μισούς κυνηγημένα από το φάσμα του πολέμου που προκαλεί η θρησκευτική, γεωπολιτική, ιδεολογική και λοιπά διαμάχη και με θύματα ανθρώπους που βλέπομε καθημερινά να προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, αλλά και να χάνονται πολλοί με υπαρκτά τα προβλήματα των λαών υποδοχής, δυνατοτήτων, εργασίας και οικονομικών δυνατοτήτων. Συχνά είναι αντιμέτωποι με την ανέχεια την πείνα, την υποτέλεια την εθνική υποβάθμιση, την καταστροφή. Σε όλη αυτή την υπόθεση συνεπικουρεί το άλλο μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, εκείνο της οικονομικής ύφεσης.

Ο Ε.Σ. είναι εγγυητής των δύο μεγαλύτερων αγαθών του ανθρώπου, του ανθρωπισμού που σημαίνει σεβασμός στην προσωπικότητα του ανθρώπου που οριοθετήθηκε από τις αρχές του Ε.Σ. και μέσα απ’ αυτόν η εξασφάλιση της ειρήνης για την οποία το 1901 ο Ε.Ν. πήρε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το τμήμα Χανίων από το 1920 που ιδρύθηκε προσφέρει ουσιαστικά στον τόπο με τα τρία του σώματα νοσηλευτικής κατ’ αρχήν και στη συνέχεια, πρόνοιας και Σαμαρειτών.

Από την υποδοχή των προσφύγων του 1922 την καταστροφή του Β’ παγκοσμίου πολέμου, τον μεσοπόλεμο, τον εμφύλιο, την προσπάθεια για την εθνική ανασυγκρότηση και γενικά την βοήθεια στον άνθρωπο που έχει ανάγκη μέχρι σήμερα το τμήμα Χανίων του Ε.Ε.Σ. (οικία Γ. Καρδαμάκη) αναπαλαιώνεται για να έχει την δυνατότητα να προσφέρει για τα επόμενα αρκετά χρόνια στους έχοντες ανάγκη και ελπίζομε ο αγαπητός πρόεδρος του πανελληνίου κ. Αυγερινός να μας κάνει την τιμή να προσέλθει να το εγκαινιάσει, του ανήκει η τιμή διότι υπήρξε αμέριστο το ενδιαφέρον του.

Η ανακαίνιση γίνεται με τη συμμετοχή μας στο κληροδότημα του Χανιώτη ανθρωπιστή Γεωργίου Τορναζάκη. Θα ξεκινήσομε τον ορκωμοσία χωρίς προσφωνήσεις διότι ο πρόεδρος ήρθε από την Αθήνα στις 6μ.μ. αεροπορικώς και θα φύγει στις 8μ.μ. Τον ευχαριστούμε θερμά, του ευχόμεθα καλή διαμονή και καλό ταξίδι με την παράκληση να χαιρετήσει την εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...