15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ομολογία ότι συνεχίζουμε και στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία από Παναγιωτόπουλο

Ημερομηνία:

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία», ομολόγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος, μόλις τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστείλει άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Η παραδοχή Παναγιωτόπουλου έρχεται μετά την αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 20 χωρών που αναμένεται να στείλουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

«Περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Στο σκληρό «πρέσινγκ» από τους τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα, αλλά και του τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η Ελλάδα στέλνει κι άλλα όπλα στο Κίεβο.

«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», δικαιολόγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας για την αποστολή. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο». Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να ανακοινώσει τι όπλα στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Παναγιωτόπουλος διαψεύδει Παναγιωτόπουλο

«Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία» έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στις 13 Απριλίου. Τότε διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα νέας αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

«Ό,τι στείλαμε από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, διότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής, ήρθε από τα αποθέματά μας».

Και έλεγε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία».

Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα όπλα στην Ουκρανία

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας επίκαιρη ερώτηση.

«Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α. Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό».

"google ad"

Και προσθέτει:

«Έκτοτε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις όποιες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους».

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο Θοδωρής Δριτσας θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Προτίθεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό δια της Βουλής των Ελλήνων με την ευκαιρία της παρούσας Επίκαιρης Ερώτησής μου, αναφορικά με το ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική Κυβέρνηση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών;
  2. Επειδή φαίνεται να ισχύουν τα παραπάνω, με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τέλος, με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ