Σε μια ισχυρή και ενωτική τοποθέτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης της φασιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στα Χανιά. Η ενέργεια αυτή συνιστά μια ξεκάθαρη απάντηση της τοπικής κοινωνίας στη βία και τις πρακτικές των νεοναζιστικών ομάδων, οι οποίες επανεμφανίζονται οργανωμένα μετά από χρόνια σιωπής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Μακρέας, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθύμισε ότι η τελευταία φορά που εμφανίστηκε οργανωμένα η Χρυσή Αυγή στα Χανιά ήταν και η ημέρα που ο ίδιος δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Τόνισε τη σημασία του να υπάρξει, όπως τότε, καθολική καταδίκη και σήμερα, ενώ ζήτησε να εξεταστούν οι αιτίες της επανεμφάνισης οργανωμένων ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής από θεσμικούς φορείς ενισχύει τον εκφασισμό της κοινωνίας. «Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψει την επιστροφή των συμμοριών αυτών στην πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, επίσης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό όπου ο Δήμαρχος Χανίων έγινε στόχος υβριστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή ανάρτησή του για το μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, αυτό το γεγονός καταδεικνύει βαθύτερα προβλήματα εντός της χανιώτικης κοινωνίας, τα οποία τροφοδοτούν φαινόμενα μισαλλοδοξίας.
Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναγνώρισε δημόσια ότι ήταν παράλειψη η μη αναφορά, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, στην παλαιότερη επίθεση κατά του Δημήτρη Μακρέα. Τόνισε τη σημασία της ομοφωνίας σε ζητήματα μείζονος σημασίας όπως το μεταναστευτικό, τα φαινόμενα βίας και ο φασισμός, κάτι που “δεν είναι καθόλου αυτονόητο σε άλλα συλλογικά όργανα.
Για να καταλήξει λέγοντας τα εξής:
«Μπορεί πράγματι να διαφωνούμε σε μία σειρά ζητήματα, να έχουμε διαφορετική ιδεολογία και πολιτική κατεύθυνση όμως στα σημαντικά ζητήματα υπάρχει μία ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου που δε θα πρέπει να το προσπερνάμε και είναι κάτι που πρέπει ο καθένας μας να το διαφυλάσσει. Έχει σημασία για την κοινωνία των Χανιων ότι αυτό το ψήφισμα βγαίνει ομόφωνα. Εχει σημασία ότι οι αναφορές μας στο προσφυγικό θέτουν σε προτεραιότητα το ανθρωπιστικό κομμάτι του ζητήματος. Σήμερα το ομόφωνο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτό που κάποιοι μπορεί να νομίζουν. Και ελπίζω πράγματι και η Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε πολλούς άλλους που δεν έχουν βγει από τη φωλιά του σκότους, να είναι ένα μήνυμα να παραμείνουν εκεί στο σκοτάδι, γιατί τα Χανιά δεν πρόκειται να αποδεχτούν τέτοιες συμπεριφορές».
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και να αντιταχθεί στον φασισμό, σε οποιαδήποτε μορφή του. Η καθολική αυτή στάση αποτελεί σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην πολιτική βία και την ακροδεξιά ρητορική που επιχειρεί να επανεμφανιστεί στον δημόσιο χώρο.
Ακολουθεί το ψήφισμα:
Καταδίκη φασιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΚΚΕ στα Χανιά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην τακτική του συνεδρίαση συζήτησε την πρόσφατη φασιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ – ΚΝΕ στα Χανιά την 26η Ιουλίου 2025 και προχωρά στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
- Καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη, τραμπούκικη και οργανωμένη επίθεση ομάδας φασιστοειδών εναντίον μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στα γραφεία του κόμματος
- Τονίζει ότι τέτοιες επιθέσεις δε στοχεύουν μόνο το ΚΚΕ αλλά επιδιώουν να τρομοκρατήσουν το σύνολο του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, όσων αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες
- Εκφράζει την αλληλεγγύη του στα τραυματισμένα μέλη της ΚΝΕ και τους εύχεται ταχεία ανάρρωση
- Χαιρετίζει την άμεση κινητοποίηση των μελών και στελεχών της ΚΝΕ καθώς και των κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σύλληψη 4 από τους δράστες
- Απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς καμία συγκάληψη, καμία ανοχή στις εγκληματικές, φασιστικές πρακτικές
- Καταγγέλει την διαρκώς επιδεινούμενη, ευνοϊκή μεταχείριση των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που εκτίουν μικρό μέρος των ποινών τους ή αποφυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται και να επιτίθονται ξανά στους αγωνιζόμενους ανθρώπους
- Δεσμεύεται ότι ο Δήμος Χανίων δε θα ανεχτεί την παρουσία ή τη δράση φασιστικών ή νεοναζιστικών στοιχείων και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία και αγώνα που υπερασπίζεται την ειρήνη, την Δημοκρατία, τη λαϊκή ενότητα και την κοινωνική Δικαιοσύνη.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



