•Σοβαρές οι συνέπειες από την επιχειρούμενη διαθεσιμότητα υπαλλήλων
• Αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν για δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ΡεθύμνουΤον πέλεκυ πάνω από τα κεφάλια τους αισθάνονται οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι απειλούνται με διαθεσιμότητα, ενώ το εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσλειτουργίες εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απομάκρυνση υπαλλήλων.
Όπως επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά χθες από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου, δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος, κάτι που φαίνεται στην αξιολόγηση που έχει σταλεί στο υπουργείο παιδείας και το Πανεπιστήμιο περιμένει να υπάρξει «μια λογική και θεσμική αντιμετώπιση απέναντι σε ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα, με σεβασμό στο οργανόγραμμά του».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πανεπιστήμιο, όπου υπήρχε ταυτόχρονη σύνδεση με το Ηράκλειο και μεταδόθηκε και μέσω του GOODnet.gr για να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι πολίτες ενδιαφέρονταν, αναφέρθηκαν από τον πρύτανη οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, ενώ το λόγο πήραν οι πρόεδροι των συλλόγων εργαζομένων από Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι οποίοι βρίσκονται σε δεύτερη βδομάδα απεργιακής κινητοποίησης και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού προσωπικού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό των ακαδημαϊκών και των εργαζομένων στην κατεύθυνση διεκδίκησης δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.
“ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”
Ο κ. Στεφάνου «ανοίγοντας» την εκδήλωση αναφέρθηκε καταρχήν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βρίσκονται τα πανεπιστήμια λόγω των μεγάλων περικοπών πόρων και στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως το προσωπικό ήδη είναι ελλιπές για να μπορεί να δεχθεί και άλλες απώλειες.
Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο στις δυο πόλεις έχει 126 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικού και 230 με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έχει 19.605 προπτυχιακούς φοιτητές, 1319 μεταπτυχιακούς, 1175 υποψήφιους διδάκτορες, 500 καθηγητές. Αναλογεί ανά 62 φοιτητές ένας διοικητικός υπάλληλος, όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου.
Αυτά αναφέρει το οργανόγραμμα που έστειλε το πανεπιστήμιο στο υπ. Παιδείας, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάρχει μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης ή παραιτήσεων και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να χάσει το 10% ακόμη του δυναμικού του. «Το πανεπιστήμιο λειτουργεί γιατί έχει άξιους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη γενική εικόνα του πανεπιστημίου ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι έχει υψηλή ποιότητα δημοσιεύσεων, ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο, είναι ψηλότερα από τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνεται στις διεθνείς λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια και όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης, κάτι που το χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα.
«Περιμένουμε να υπάρξει λογική και μια θεσμική αντιμετώπιση απέναντι σε ένα ίδρυμα το οποίο όπως όλα τα πανεπιστήμια είναι ένας αυτόνομος οργανισμός, έχουμε κάνει την αξιολόγηση των δομών μας, ένα οργανόγραμμα στο οποίο φαίνεται το προσωπικό και οι μεγάλες ελλείψεις που έχουμε και αυτό που απαιτούμε είναι να το σεβαστούν. Είναι δύσκολο το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Δυστυχώς παγκοσμίως παρατηρείται μια συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου και να έχουμε σύμμαχο την κοινωνία», σημείωσε ο κ. πρύτανης.
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι στο οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνονται ως θέσεις προσωπικού τα εργαστήρια που υπάρχουν στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, είπε πως αυτό είναι αναληθές, ότι τα εργαστήρια εντάσσονται στα ακαδημαϊκά τμήματα και σε νεότερη έκδοση του οργανογράμματος που έχει σταλεί στο υπουργείο, υπάρχει ένας κατάλογος ξεχωριστός των εργαστηρίων που υπάρχουν στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
“ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ”
«Το σχέδιο της διαθεσιμότητας δεν απειλεί μόνο εμάς, δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε θα είμαστε οι τελευταίοι. Για αυτό σκοπεύουμε να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη δουλειά μας, τη ζωή μας και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι», τόνισε σε δήλωσή της η Μαρία Πετρουλάκη, πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσους από τους εργαζόμενους αφορά η διαθεσιμότητα, σημείωσε η ίδια, έτσι όλοι αισθάνονται τον πέλεκυ πάνω από το κεφάλι τους.
«Η κυβέρνηση έχει αποστείλει έγγραφα, έχει δημοσιοποιήσει αλγόριθμους, έχει βγάλει δείκτες, οι οποίοι είναι κληρωτίδα αφανισμού. Δεν ξέρει κανείς ποιο κριτήριο θα εφαρμοστεί τελικά και πάνω σε ποιο κεφάλι θα πέσει ο πέλεκυς», είπε.
Σημειώνεται ότι ο σύλλογος έχει την Παρασκευή γενική συνέλευση για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του, αν θα συνεχίσει για Τρίτη εβδομάδα δηλαδή την απεργία.
Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν και οι φοιτητές.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, εκπρόσωπος των φοιτητών στο Δ.Σ. Ψυχολογίας, «αυτό που αντανακλάται στο πανεπιστήμιο είναι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Οι φοιτητές θα πρέπει με την υπόλοιπη κοινωνία να συμπαραταχθούν πίσω από ένα αίτημα για δημόσια παιδεία και εξασφάλιση των συμφερόντων των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών. Τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία, τα πανεπιστήμια θα ιδιωτικοποιηθούν και θα πληρώνουμε δίδακτρα και αυτά δεν πρέπει να τα αφήσει η κοινωνία να γίνουν».
Σημειώνεται ότι εγγραφές των νέων φοιτητών δεν γίνονται λόγω της απεργίας των εργαζομένων ενώ μετ’ εμποδιών γίνεται η εξεταστική περίοδος αφού κάποιοι καθηγητές απέχουν από τα καθήκοντα τους από τις αρχές του μήνα.
Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση απέναντι στην επιχειρούμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου είναι η πολιτική αδιαλλαξία. Σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης απέδειξε με ατράνταχτα στοιχεία ότι το Ακαδημαϊκό μας Ίδρυμα τυγχάνει διεθνούς επιστημονική αναγνώρισης, παρουσιάζει εξαιρετικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και δεν έχει σε καμιά περίπτωση πλεονάζον ή αναξιοκρατικά επιλεγμένο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Όμως σ’ αυτή τη φάση δεν έχουμε να κάνουμε με μια καλοπροαίρετη κυβέρνηση και με καλόπιστους συνομιλητές που είναι έτοιμοι να μεταπειστούν από τα τεκμηριωμένα στοιχεία των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων. Έχουμε να κάνουμε με προειλημμένες αποφάσεις, με ακραίο κυνισμό και αυθαιρεσία που στοχεύει στο «σκληρό πυρήνα» του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας στη χώρα. Ταυτόχρονα, η επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά αγαθά (Δημόσια Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική ασφάλιση, ύδρευση, ενέργεια κλπ) και μαζί ο κόσμος της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, έχει πολύ έντονα στοιχεία βιοπολιτικής. Με τα αλλεπάλληλα μέτρα υλοποιούν τη γραμμή «σοκ και δέος», καταργούν κάθε κανονικότητα στη ζωή των ανθρώπων, δημιουργούν την αίσθηση μιας γενικευμένης ανασφάλειας με στόχο την απογοήτευση των πολιτών και την καθήλωση των κοινωνικών αντανακλαστικών.
Γι’ αυτό είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός της επανεκκίνησης των κοινωνικών αντιδράσεων αυτήν την περίοδο, με τις μαζικές απεργίες διαρκείας των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ και των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΟΠΥΥ. Οι συλλογικές αντιστάσεις αυτές είναι η καλύτερη απάντηση στην προσβλητική θεωρία της κυβέρνησης περί «υποκίνησης» και «συντεχνιών» που αντιστέκονται στον εξορθολογισμό και στο νοικοκύρεμα της χώρας.
Απέναντι στο σχέδιο διάλυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση είναι η πολιτική αδιαλλαξία , η αμφισβήτηση των προθέσεων και των επιλογών της κυβέρνησης και η συστράτευση των τοπικών μας κοινωνιών για την υπεράσπιση της εύρυθμης λειτουργίας, του κύρους και της αξιοπρέπειας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γιατί , πέρα από την αδιαμφισβήτητη κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ για την περιοχή μας, υπάρχει και η αυταξία του Δημόσιου Πανεπιστημίου ως χώρος προαγωγής της επιστημονικής έρευνας, της γνώσης, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της κατοχύρωσης της Δημοκρατίας.
Χρέος των πολιτικών δυνάμεων, και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι να υποδείξουν μορφές πολιτικής ανυπακοής και κοινής δράσης, αλλά να στηρίξουν ανεπιφύλακτα τους αγώνες των εργαζομένων και κυρίως να δώσουν μια πειστική πολιτική διέξοδο ριζικής αλλαγής πορείας, εκτός μνημονιακού πλαισίου και με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα για την παραγωγική, κοινωνική και πνευματική ανασυγκρότηση της χώρας μας».
“ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, συνεχάρη τον πρύτανη για το «άνοιγμα» προς την κοινωνία, κάτι βέβαια που όπως είπε θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Η Περιφέρεια, όπως είπε, είναι δίπλα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα στηρίζει διότι τα θεωρεί πυλώνα ανάπτυξης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων. Τόνισε, δε, πως αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, πλήρως στελεχωμένο και με τους καθηγητές παρόντες.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης από την πλευρά του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το δήμο το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή είναι πάντα παρούσα στις διαβουλεύσεις που το αφορούν.
Ο κ. Μαρινάκης μάλιστα δήλωσε πως ενώ είναι αντίθετος στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και ο ίδιος δεν έχει λάβει ποτέ απόφαση για κλείσιμο του δημαρχείου ως μορφή διαμαρτυρίας διότι θεωρεί ότι λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι διατεθειμένος να βάλει «λουκέτο» στο δημαρχείο αν χρειαστεί για να στηρίξει τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετέφερε την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός.
Και οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι πάντως, άφησαν αιχμές σχετικά με το ότι για την πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού δεν προέκυψε με την κρίση, αλλά ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται μια ανισοκατανομή μεταξύ των δυο πόλεων, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης «δεν ήταν τυχαίο».
Ο ίδιος επίσης επέρριψε ευθύνες σε καθηγητές που διδάσκουν στο πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο αλλά δεν ζουν εδώ, δεν το έχουν στηρίξει και δεν έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωσή του.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Επιχειρησιακά έτοιμες δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσουν το μέτρο της διαθεσιμότητας για τους περίπου 1.700 διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τους πρυτάνεις, από τους οποίους έλαβε τη δέσμευση ότι θα παρέδιδαν εντός του Σαββατοκύριακου τις αξιολογήσεις του διοικητικού προσωπικού.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, το τελευταίο είχε αποστείλει έγγραφο με δέκα σημεία – δείκτες για τον υπολογισμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Με το έγγραφο αυτό, το υπουργείο ζητούσε την καταγραφή του υφιστάμενου προσωπικού ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και ανά κλάδο.
Επιπροσθέτως, ζητούσε την καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανά ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.
Οι πρυτάνεις, απέστειλαν τις λίστες αξιολόγησης, από τις οποίες προκύπτει ότι σε όλα τα ιδρύματα υπάρχει έλλειμμα προσωπικού, καθώς χρησιμοποιήθηκε διαφορετικός πολλαπλασιαστής από αυτόν που είχε υποδείξει το υπουργείο.
Όπως τονίστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, το υπουργείο θα έχει αξιολογήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που δόθηκαν από τα ιδρύματα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, στη συνέχεια θα προχωρήσει στο λεγόμενο «Σχέδιο Β», δηλαδή στην επιλογή του προσωπικού που πλεονάζει και που μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.