18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένταση και διακοπή κατά την κατάθεση του Σταύρου Τζεδάκη

Ημερομηνία:

Εκτός ορίων βγήκε η σύγκρουση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής με τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να διασταυρώνουν έντονα τα ξίφη τους κατά την εξέταση του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Τζεδάκη. Ο μάρτυρας αν και καταγόμενος από τον Μυλοπόταμο παραδέχθηκε ότι είχε λάβει επιδοτήσεις με βοσκοτόπια σε Νάουσα και Άγραφα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτά του αποδόθηκαν αυτόματα από το εθνικό απόθεμα μέσω της τεχνικής λύσης.

Η αναφορά του όμως πως το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ο αριθμός των ζώων αλλά οι υπουργικές αποφάσεις και η τεχνική λύση από την οποία είχε λάβει χρήματα προκάλεσε την έκρηξη του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μακάριου Λαζαρίδη με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί.

Ο κ. Τζεδάκης στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε ότι όσα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας. Σε ό,τι όμως τον αφορά υποστήριξε ότι δεν είχε εικόνα τι γινόταν με τις επιδοτήσεις και με τον καθένα ξεχωριστά. “Ό,τι ακούω από τα φώτα της δημοσιότητας. Εγώ ασχολούμαι με την χάραξη αγροτικής πολιτικής στην Κρήτη. Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου να ξέρω τον αριθμό των ζώων. Δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που δηλωνόταν” είπε.

Τα αίματα άναψαν όταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης ρώτησε τον κ. Τζεδάκη αν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι ερωτήσεις του κ. Λαζαρίδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με τον διάλογο να εκτυλίσσεται ως εξής:

Μ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Είστε μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Σ. ΤΖΕΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Τουλάχιστον 10 – 12 χρόνια.

Μ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Είστε προσωπικός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη;

Σ. ΤΖΕΔΑΚΗΣ: Έχουμε μια πολιτική σχέση. Στηρίζω κάθε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας έντιμος άνθρωπος, καθαρός πολιτικός , πιστεύω ότι θέλει να προσφέρει για το καλό της πατρίδας και για αυτό τον στηρίζω.

Μ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Τον είχατε ενημερώσει για την εικόνα που υφίσταται στην Κρήτη;

Σ. ΤΖΕΔΑΚΗΣ: Και εγώ ενημερώθηκα από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είχα ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για αυτά τα θέματα. Και εγώ από τα μέσα τα έμαθα…δεν είναι δουλειά μου να μετρώ αιγοπρόβατα. Δουλειά είναι το ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Δουλειά σας είναι, από το 2011, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση.

ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ (ΠΑΣΟΚ): Τι είναι αυτό; τι είναι αυτό; Τραμπουκισμός λέγεται.

Σ. ΤΖΕΔΑΚΗΣ: την εικόνα την καθημερινή για τον αριθμό των ζώων την είχε το υπουργείο.

Μ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε δύσκολο θέση, κολλητός του Ανδρουλάκη ήταν ο μάρτυρας…

ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: δεν σας βγαίνει.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο κ. Λαζαρίδης ρώτησε τον κ. Τζεδάκη πως γίνεται να κατάγεται από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου και να λαμβάνει χρηματοδότηση για βοσκοτόπια στη Νάουσα και στα Άγραφα. “Μόνο του τα έβαζε το σύστημα από το εθνικό απόθεμα. Εγώ δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να κάνω ενοικιαστήρια σε άλλη περιοχή” είπε ο κ. Τζεδάκης . “Αυτό σας το έχει βάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να το κάνετε; Τη μία χρονιά βοσκοτόπια στην Νάουσα την άλλη στα Άγραφα;” ρώτησε ο κ. Λαζαρίδης . “Πάω και κάνω την αίτηση και ενεργοποιώ και τα υπόλοιπα 100 στρέμματα μόνο του το σύστημα πάει και στα δηλώνει. Αυτή είναι η διαδικασία” πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν ο κ. Τζεδάκης ακούγοντας τον κ. Λαζαρίδη τον ρώτησε αν αυτός θα είναι ο τίτλος της Ομάδας Αλήθειας. “Εδώ δεν θα κάνετε μαγκιές κύριε Τζεδάκη. Δεν φταίει η ομάδα αλήθειας που έχετε βοσκοτόπια στη Νάουσα” απάντησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Η συζήτηση πήγε στον αριθμό των ζώων με τον κ. Λαζαρίδη να υποστηρίζει ότι ο μάρτυρας έβλεπε τα ζώα να περνούν και δεν έκανε τίποτα.

Ο κ. Τζεδάκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ο αριθμός των ζώων αλλά οι υπουργικές αποφάσεις και η τεχνική λύση. Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μακάριο Λαζαρίδη να απευθύνεται στον μάρτυρα φωνάζοντας: “Πήρατε καλά καλά τα λεφτά από την τεχνική λύση και τώρα το πρόβλημα είναι η τεχνική λύση και οι υπουργικές αποφάσεις. Ήρθατε εδώ να κουνήσετε το δάχτυλο για τον τρόπο με τον οποίον πήρατε λεφτά”. Εν μέσω απίστευτης έντασης ο πρόεδρος της εξεταστικής διέκοψε τη συνεδρίαση.

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους στις 16 Δεκεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 16 Δεκεμβρίου: «Φτάνει...

Αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό 25άρας ο Παπαστάμος

Άτυχος στάθηκε ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος...